Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
nemohli byste mi nekdo poradit nejaky material na internetu, kde je dobre vysvetnene, jak se scita, odcita, nasobi a deli v ruznych soustavach, napr.
(101110)8
*(011101)8
---------------
pripadne mi to nejak vysvetlit tady?hledala jsem ale nikde to neni poradne vysvetlene..dekuji moc!
Je to popsané v Bartshovi.
Dalo by se to jednoduše ukázat takhle:
nejdříve si udělej tabulku násobení pro 8-ičkovou soustavu:
A teď už je to klasický násobení pod sebou (s tím že samozřejmě používáš výšeuvedenou tabulku):
Názornější příklad s jinými čísly:
a kdyz je pak scitas pod sebou, tak je to v necem jine?protoze 2+5+4 prece je 11, ty tam mas 13..
a je to stejne i u deleni?
a kdyz scitani jsem nasla na internetu, ale nechapu, kdyz mam u 1+1=0 a 1 se přenáší do vyššího řádu?nechapu ten prevod do vyssiho radu...
Sčítání se odlišuje pouze v tom, že sčítáš v dané soustavě.
Jak tam mám 2+5+4, tak to je 1*8+3, proto 13 v osmičkový soustavě.
U dělení postupuješ stejně. Napřed tabulku a pak dělit tak jak seš zvyklá, jen podle pravidel pro danou soustavu.
Převod do vyšších řádů je stejně jako u desítkový.
Jak tam mám 2+5+4, tak to je 1*8+3, proto 13 v osmičkový soustavě.
tady vůbec nevim kde si to 1*8+3 vzal?
prosim vas nekdo, neznate nejake skripta na internetu kde jsou popsane vsechny operace ve 2,8,19 soustave? nebo nejaka levnejsi kniha nez Bartsh?
↑ kralovnicka:
Zdravím,
Bartsch by měl být dostupný v knihovně, obsahuje ovšem obecně "polyadické číselné soustavy" a základní operace (nespecifikuje soustavy tak, jak uvádiš), mám nepodařené vydání z roku 1996, které má chyby.
Řeklá bých, že na internetu je takových materiálů dost (pohledat "číselné soustavy", "poziční", "polyadické"), ale je možné, že někdo z kolegů má něco velmi speciálního, děkuji.

↑ kralovnicka:
To si musíš založit vlastní téma, abys ho mohla označit za vyřešené :-) (podle druhého pravidla fóra má mít totiž každý dotaz své téma, prvnímu položenému dotazu v tématu by pak mělo odpovídat "vyřešení"). Nebo jsi snad chtěla téma označit za vyřešené z důvodu, že kikusa už dostala odpověď? Na to mají přidělené právo pouze někteří uživatelé fóra.
↑ BrozekP:
Zdravím :-)
poprosila jsem kolegyňku mailem o označení témat, která založila, za vyřešená, pokud skutečně vyřešená jsou. Neboť oceňuji práci, kterou jsi na této funkci provédl a chcí, aby byla využívána přesně tak, jak byla zamyšlena.
Kolegyňce kralovnicce také velmi děkuji, že na tuto moji prosbu reagovala. A jelikož považuje dotaz (ohledně knihy Bartsche) za odpovězený, tak lze téma označit za vyřešené.
OT: nějak jsem nedávala pozor při osvětlení nové funkce, že téma může otevřit také jen "některý uživatel" (ale mám zde nasazeného svého agenta, který mi to osvětlil, že to nejde :-) a už vím, jak to funguje.

↑ jelena:
Zdravím, tak to díky za šíření osvěty :-).
Označovat a odznačovat mohou ti samí lidé, to není nijak rozlišeno.
Stránky: 1