Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
ahoj, potřebovala bych pomoct s integrálama, mockrát děkuji..
Mám zadaných 5 integrálů, které musím spočítat, tři snad mám u kterých jen potřebuju potvrdit správnost..
Ostatní dva už jsou horší, ten poslední nevím vůbec, jen že se má delat subsituce i per partes dohromady,ale jak nevím. Díky za rady:)
↑ ajdakls:Máš to vše špatně.Bohužel musím teď odejít,tak ti možná poradí někdo jiný.Musíš volit jené substituce a správně perpartesovat.
Ten poslední:
substituce t= 3-x, pak využiješ toho, že
a toto budeš integrovat perpartes tak, že
tu jedničku budeš integrovat.
↑ ajdakls:
Podívej se jak se dělá perpartes. A pokud děláš substituci, tak ti musí zmizet všechna x, nelze tam nechat
, ta substituce je špatně. Udělej to pomocí perpartes.
ajdakls napsal(a):
takže třeba u toho 4týho dám:pomocí per partes..
u=x(na 2) u´=2x
v´=2(na x) v= ????
to je tabulkový integrál viz zde
↑ ajdakls:
Nauč se základní operace s integrály a základní integrální vzorce. Bez toho se nepohneš. Třeba nevíš, že
a to je to, na co se ptáš.
↑ ajdakls:
Jo a pokud děláš 2x perpartes, musíš integrovat ve stejném smyslu, tedy neintegruj
ale znova to 
↑ ajdakls:
to nelze řešit substitucí, ale perpartes.
↑ Asinkan:
aha, my jsme se učii, že per partes jen u nasobení a substituce u odmocnin a zlomků...takže si to normálně rozložíM?
jako: u= x u´=1
v´=e (na xtou) v= e (na xtou)
????takto??
↑ ajdakls:
Mám integrály č.1,3,4
Na zbývajících se pracuje. Je to i s postupem. Kdybys něčemu nerozuměla, stačí se zeptat
↑ Martin1711:
děkuju moc, přepíšu si to a pak dám vědět:)
↑ ajdakls:
Není zač. Snad jsem tam někde neudělal nějakou chybičku. Co se týče integrálu č.2, tak mě momentálně nic nic nenapadá, jak to řešit (taky jsem ještě holt začátečník), ale zkusil jsem to nacpat do programu Derive a ten to zintegroval takto: (to v modrém rámečku úplně dole je výsledek)
↑ Martin1711:
Tak, tohle je ten druhý. Byl jsem asi slepej, že jsem tam neviděl tu derivaci cotg x, ale na ten poslední integrál jsem asi krátkej. Možná pomůže formulka: číslo = e na ln čísla
↑ Martin1711:
Postup už jsem tu psal.
↑ Martin1711:
tak myslím,že všechny chápu,ale asi v testu mě nenapadne presne jak postupovat, tak kéž by tam byly ty samé:-D a ještě prosbička o jeden poslední integrál:)
Integrál x*ln(3-x(na2))dx
díky:):)
↑ ajdakls: substituce
, tedy
a
a tedy
, integral z logaritmu se resi per partes:
, 
Stránky: 1 2