Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
"Blbost" nastala při přechodu z třetího na čtvrtý řádek. Správně má být
,
znaménko v exponentu se nijak nemění. Já jsem po substituci
dospěl k rovnici
,
což vzhledem k tomu, že levá strana je rostoucí funkce, dokazuje, že soustava má nejvýše jedno řešení.
Omlouvám se, že ještě otevírám toto téma, které je označeno jako vyřešené. Při čtení tohoto jsem si na toto téma vzpomněl a zajímalo mě, jak to nakonec dopadlo.
V řešení kolegyně Tychi mi není zcela jasný poslední krok. Tedy, předpokládám, že k rovnici
se dospělo porovnáním exponentů u trojky. To však bez diskuse okolo nelze považovat za korektní krok. Jako příklad bychom mohli uvést třeba podobnou rovnici
,
kde bychom analogickou úvahou dospěli k závěru
,
který je ovšem nesprávný. Daná rovnice má dvě řešení, jejichž hodnoty lze stanovit asi jen numericky.
Porovnání exponentů (v podstatě "tipnutí" řešení) by bylo v pořádku tehdy, pokud by se provedla zkouška a dokázalo by se, že se jedná o jediné řešení, což jsem provedl výše.
Na druhou stranu, přijde mi, že takový postup není běžný v SŠ úlohách. Neexistuje tedy nějaký postup, jak se řešení dobrat přímo?