Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte. Moc vás prosím poraďte mi vzorečky na tyhle výpočty :
1) V rovnoramenném trojúhelníku o základně c a ramenech a je dáno :
1) a= 50.3 cm c = 48.2 cm - urči úhly a výšku
2) a= 7.28 cm gama = 66°12´ - urči alfu, c, Vc
3) alfa = 33°12´ c= 15.8 cm urči a, Vc, gamu
2) Pak urči zbývající prvky pravoúhlýho trojúhelníku :
1) S = 529, 23 cm2 a = 29,9cm
2) S= 33.32 cm2 alfa= 38°10´
3) S = 42, 528 cm2 beta = 76°20´
3) Urči plošný obsah pravoúhlýho trojúhelníku :
1) c= 36 cm alfa = 72°10´
2) a = 14,8 cm beta 39°20´
Děkuju :-))
zdravím,
- samotné vzorečky ti moc nápomocné nebudou; je důležité pochopit, co vlastně počítáš
- nakresli si obrázky (!)
1a) (předpokládám výšku na stranu c) - vyjdi z toho, že je výška kolmá na c a je (protože se jedná o rr trojúhelník) vedena ze středu strany c
-> vytvoříš si tak malý pravoúhlý trojúhelník o odvěsnách: a a přeponě
-> je to pú trojúhelník, proto velikost jedné jeho strany zjistíš z pythagorovy věty + hledané úhely pomocí goniom. fcí (sin, cos, tg, cotg)
1b) postup bude podobný, jako v 1a), ale začneš od konce -> nejdříve si pomocí sin(gama) zjistíš velikost půlky strany c (-> zdvojnásobíš a máš délku strany c) a pomocí cos(gama) velikost výšky
- úhel alfa zjistíš třeba tak, že vyjdeš z toho, že má být součet všech vnitřních úhlů trojúhelníka roven 180°. Dále víš, že úhel alfa je v trojúhelníku 2x (oba úhly při základně v rr trojúhelníku jsou stejně velké) -> gama + 2*alfa = 180° -> alfa = (180°-gama)/2
1c) opět (jako v příkladech výše) vyjdeš z menšího pú trojúhelníku
-> nejprve zjisti velikost c/2
-> pak pomocí tg(alfa) zjistíš velikost a pomocí cos(alfa) zjistíš velikost
-> opět pomocí rovnice zjistíš velikost úhlu gama ()
↑ Doxxik:
takže když počítám jakejkoli trojúhelník, tak se vychází z pravoúhlýho? Když sem počítala ten první příklad :
a = 50.3 cm , c = 48.2 cm
Výšku sem spočítala podle Vc = a² - (c² / 2)²
Výsledek mi vyšel
a alfu sem spočítala : sin alfa = Vc/a
a taky mi to vyšlo
A teď potřebuju spočítat gamu a nevim jak :-)
- opět si nakresli obrázky (!)
2a) vyjdi např. z toho, že pú trojúhelník je vlastně polovina obdélníka, který má strany stejné, jako trojúhelník odvěsny
-> polovina obdéníka -> S obdélníka = 2*S trojúhelníka
-> S obdélníka = a * b -> dopočítáš si stranu
-> znáš a , zbývá přepona -> je to pú trojúhelník -> získáš třeba pomocí pythagor. věty
2b) opět vyjdeme z toho, že
-> bohužel zde máme 2 neznámé -> muusíme se pokusit nějak vyjádřit jednu pomocí druhé, abychom je mohli spočítat -> využijeme znalost úhlu alfa
-> z goniom. fcí použijeme třeba a vyjádříme si třeba ()
-> dosadíme do původní rovnice: -> jediná neznámá -> spočítáme
-> stranu dopočítáme třeba z goniom. fce výše uvedené:
-> stranu získáme třeba pomocí pythagor. věty
2c) obdobně jako 2b), ale uvažujeme jiný úhel
↑ Adrasiteia:
ne, vždy nevycházíš z pú trojúhelníku, jen když je to vhodné ;) (protože někdy je dobré použít nějakou jinou "vychytávku")
jak spočítat úhel gama? vyjdi třeba z toho, že v tom malém pú trojúhelníku je při vrcholu C polovina úhlu gama -> pak pokud se chceš vyhnout goniom. fcím, tak (je to pú rtojúhelník) ->
-> pokud chceš použít goniom. fce, tak třeba
- opět obrázky
3a) předpokládám, že je přepona
-> je to pú trojúhelník, ke spočítání odvěsen můžeme použít goniom. fce:
-> třeba a
-> pak pokračuješ pomocí vzorce pro obsah trojúhelníka upraveného tak, že v pú trojúhelníu splývá výška na odvěsnu s druhou odvěsnou
->
3b) obdobně jako 3a), jenom místo přepony máme zadanou odvěsnu
->můžeme použít goniom. fce, abychom si spočítali druhou odvěsnu
-> třeba -> upravíme ()
->
↑ Doxxik:
Takže jak sem uvedla podle čeho sem počítala to předchozí, tak je to správně?
Jenže to je právě ono, já musim počítat goniometrický funkce a nevim jak vypočítat gamu s touhle funkcí, protože mi to furt nevychází. Výsledek gamy má být 57°16´
a když to počítám vzorečkem :
sin gama = a/c * sin alfa
tak mi vyjde 56, 94052601 , to zaokrouhlim na 57° ale vypočítat minuty mi nejde
My máme totiž ve škole úplně debilní knížky matiky a tak furt něco dohledávám na netu, protože v těch knížkách je všechno vysvětlený letem světem a jelikož studuju dálkově, tak mám nějakých 6h matiky za půl roku, takže ani učitel nám toho moc nevysvětlí :-)
↑ Adrasiteia:
1a) přes goniom fce - tak to spočítej tak, jak jsem navrhoval výše - opět přes ten malý trojúhelník -> spočítáš si poloviční úhel (gama/2) a ten ak zdvojnásobíš
-
edit: vyšlo mi to nějakých 57°15' + nějaký drobný :)
Pro Doxxika - děkuji za podrobný výklad - mailem jsem odkázala kolegyňku Adrasiteiu sem, na fórum, že určitě dostane podrobnou odpověď - věřím, že je spokojena :-)
Opět jen drobnosti k zápisu: alespoň takto: a tak: nebo - vážené Velitelsto asi momentálně nezedituje - neboť buduje ostrovy a kanály (v tom sněhu...), děkuji a omluva za OT.
↑ Doxxik:
Moc ti děkuju. Snad to dám nějak dohromady :-D.
Myslim, že tak za 2-3 dny se tu ukážu zas se slovníma úlohama ;-D
Přeju hezkej den