Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, pocitam si ted par prikladu k maturite a dosel sem k mensimu problemu. Jde spis o to, jak sparvne formulovat postup.
Rovnice vypada takto:
a resit se ma v rovine Racionalnich cisel
Po zjisteni, ze se nejedna o vzorec, sem zkousel dostat se na soucin, v tom sem se ale poradne zamotal - tomu bych se u maturity rad vyhnul. Takze jak postupovat? Ja pocital tak, ze sem zkousel dosadit vsechny delitele absolutniho clenu. Tim sem dosel ke korenum
potom sem si vzpomnel, ze bych mel dosadit i podil delitelu (nejsem si jistej spravnosti formulace:/ - opet) a tak mi vysel dalsi koren 
Muj dotaz je jednoduchy, jak by mel byt tento priklad vzorove vyresen. Casto se dokazu dopracovat vysledku, ale uprava a hlavne formulace at uz kroku, ci vysledku je u me problem.
Diky za rady

↑ Pit:
Jakmile u kubické rovnice zjistíš jeden kořen
, tak máš vyhráno - víš totiž, že polynom můžeme vydělit dvojčlenem
. Dostaneš tak kvadratickou rovnici, která už se řeší snadno.
↑ BrozekP:
Jasny, nevim proc sem to tak neudelal. Jak napisu, ze jsem zjistil
? Jakoze postupnym dosazovanim delitulu absolutniho clene sem zjistil koren
a celou rovnici pak vydelil
a tim mi vznikla kvadraticka kterou uz jednoduse vyresim... ?
Uz vim jak bych postupoval, problem je v tom jak si to obhajit ze zjistim prave ten jeden koren

Já bych to dělal přesně jak píšeš. Jinak existují Cardanovy vzorce, ty bych ale použil teprve až by mi nezbývala jiná možnost (určitě bych se je ale neučil nazpaměť k maturitě).