Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
a sem tu zas a snad už naposledy :-D. Vůbec nevim jak mám ty zatracený rovnice počítat. Může mi je někdo vysvětlit? Nechci je vypočítat, chci jen u každý nakopnout, abych pochopila jak je počítat. Tak vás prosim aspoň o začátky a u každýho bodu aspoň o jeden vypočítanej příklad. Děkuju moc .
1 ) 3 cos x + √3 sin x = 0
2) cos²x – cos x = 0
sin³x + sin x = 0
3tg²x - √3 tg x = 0
√3 cotg²x + 3 cotg x = 0
3) tg²x – 2tg x +1 = 0
√3 cotg²x – 4 cotg x + √3 = 0
2cos²x = cos x + 1
2sin²x – 3sin x + 1 =0
4) cos²x – sin²x + 1 = 0
2 sin²x = cos²x – 1
cos²x – 2sin x + 2 = 0
2 cos²x – 3 sin x = 0
5) 6 cos²x + sin x – 5 = 0
2 tg x + 3 cotg x = 5
sin²x – cos²x + sin x = 0
sin ²x - √3 sin x. Cos x = 0
1) za předpokladu, že je kosinus nenulový, jím rovnici podělit a dostaneme tam rovnici typu tangens = konstanta
2), 3) všechno příklady asi na substituci (ale lze to i bez substituce) - např. 3.3
.
4) vše lze převést na výše uvedený typ pomocí základního vztahu 
5) první a třetí stejně jako 4), na druhý použít
a ve čtvrtém to vidím na používání vzorců pro dvojnásobné argumenty.
1) za předpokladu, že je kosinus nenulový, jím rovnici podělit a dostaneme tam rovnici typu tangens = konstanta
tak tady sem úplně vedle :-)))
↑ Adrasiteia:
Rovnici typu tangens = konstanta ti počítal ráno Chrpa (příspěvek 5#)
já vim, jenže stejně tomu nerozumim. Vůbec netušim, co mám s těmi rovnicemi dělat. Vycházejí mi samý nesmysly, už sem z toho úplně zpitomělá. Jasně, že se to snažim od rána nějak spočítat, ale bohužel tomu opravdu nerozumim a potřebuju to do školy.
V mý učebnici to je vysvětlený úplně na prd a učitel nám to skoro vůbec nevysvětlil. Sem dálkař, tak mám nějakých 5 h matiky za půl roku a z goniometrický rovnice vidim poprvý v životě - je to trapný, ale je to tak. Už se mi nad tím chce brečet

Celou rovnici vydělíme funkcí cos(x), abychom to mohli udělat musíme předpokládát, že 
Po vydělení máme rovnici
To lze upravit na tvar
Ještě rovnici podělím odmocninou ze tří
To lze přepsat na
Teď použiješ kalkulačku nebo se koukneš do hlavy nebo tabulek, pro která x to platí.
Nakonec je potřeba ověřit případ, kdy
. Kosínus se nuluje v lichých násobcích
, tedy ve všech bodech
. V těchto bodech nabývá funkce sinus hodnot 1 nebo -1 (nejlépe je to asi vidět grafu obou funkcí). To tedy znamená, že součet
pro žádné x pro které platí
. Předpokled ze začátku nám tedy žádná řešení neschoval.
Snad je to aspoň trochu pochopitelné.
ach jo. Lidičky. Já vám opravdu děkuju za trpělivost. Tohle sou úplně poslední příklady, pak už přejedu na trojúhelníky a to už budu zvládat. Ale tyhle rovnice sou pro mě španělská vesnice