Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím...
Jsem s matematikou krapet pozadu a ikdyž jsem toho na tomto foru četl o limitách spoustu, pořád mi unikají jisté aspekty...
Proto bych vás rád požádal o jistá vysvětlení v postupu výpočtu.
Vím co limita znamená (resp. posloupnost), co je monotoní, či ryze monotoní posloupnost, konvergebce a znám aritmetiku...ale jisté postupy při výpočtu jsou mi cizí.
Učím se vše jako samouk...přednášky z časových důvodů nemám šanci navštěvovat - proto bych rád požádal o podrobnější vysvětlení i trochu té trpělivosti.
Např. měl bych tento příklad:
↑ Kein:
Zdravím,
zde kolega zpracoval velmi přehledný rychlokurz, kolegovi děkuji :-)
je v zadání 3. odmocnina? Zkus použit takovou úpravu. Pomůže?
Ahoj...zdravím...
Ten návod jsem četl, tedy rychlí úvod do limit...jsem si vědom, že toto téma se na foru objevuje častěji než např kombinatorika...nicméně moc mi ten rychlý návod nepomohl...
Jsem spousty let ze školy a možná jsem již zapoměl základní úpravy při výpočtech, nicméně v tomto případě (i v jiných jsem bezradný)...
btw: ano, je to 3-ti odmocnina...jen se mi špatně zapsala...
Nicméně mě vyšlo 3n...což asi nebude správný výsledek...
↑ jelena: Rovněž zdravím a přeji dobrý večer!
↑ Kein:
Jde o běžné úpravy, kterými se člověk zbaví "nepříjemných" odmocnin (což zpravidla pro výpočet limity potřebujeme). Standardní technika je taková, že pokud máme rozdíl odmocnin jako , můžeme ho vždy přepsat na zlomek bez odmocnin v čitateli pomocí vzorce 2.5 (dosazujeme ). Konkrétní úprava pak vypadá takto:
Na druhém řádku jsme v podstatě násobili jedničkou, proto se posloupnost nezměnila. Příklad:
Ve výše uvedeném příkladu byl ten problém, že jsme neměli dvě stejné odmocniny, ale jednu druhou a jednu třetí. Toho se dá zbavit tak, jak navrhoval kolega Halogan - převést to na šesté odmocniny:
Takovýto postup k výsledku vede, ovšem je to cesta značně trnitá - ty součty ve výše uvedeném zlomku, kterým násobíme, by měly šest členů, a práce s nimi by byla poněkud zdlouhavá. Proto je asi výhodnější si "chytře" přidat a ubrat jedno , jak navrhovala kolegyně Jelena a jak jsem provedl výše:
Uvedených závorek se zbavíme podle výše uvedeného návodu pro odstranění odmocnin. Sice ho musíme takto aplikovat dvakrát, ovšem výsledek není tak robustní, jako při přechodu na šesté odmocniny. Vlastně už by v tomto kroku šlo limitu rozdělit na součet limit, což jsem ve výše uvedeném postupu provedl až na konci.