Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, našel by se tu někdo, kdo by mi pomohl s přípravou na písemku z analýzy? Byl bych vám vděčný a určitě nejen já :)
http://www.karlin.mff.cuni.cz/~zajicek/UKAZKOVE2.pdf
Můj postup:
1) Použil jsem větu o vybraných posloupnostech a dokázal, že limita neexistuje.
2) Tady bych potřebval poradit, jak postupovat. Zaprvé nevím, co dělat s výrazem n*4^n a zadruhé potom nevím, co s tou odmocninou. + ještě bude potřeba použít větu o sevřených posloupnostech na tu doní část.
3) Tady jsem taky použil větu o sevřených posloupnostech na dolní část, potom jsem vytknul sqrt(n!) a vyšlo mi +nekonečno.
4) Limita toho zlomku za závorkou jde k nule zleva. Limita druhého zlomku v závorce jde ke dvojce a sinus je omezen (-1,1), takže bych řekl, že výsledek bude mínus nekonečno.
5) Devítky se zbavím tím, že to roztrhnu na dva zlomky. Ten zlomek s devítkou v čitateli jde k nule a na druhý zlomek nasadím rozšíření a dostanu 3/2.
6) Tady si nejsem úplně jistý, co mám dělat s tou n-tou odmocninou...
7) Ty odmocniny jsem rozšířil a vyšla mi nula. Stejně tak ten zlomek s faktoriálem jde k nule. Takže mi vyšla 0.
Předem díky za jakoukoliv pomoc a radu :)
↑ llluk:
2) Něco jsi tam dokazoval pro 1/2, z toho ale neplyne že by to platilo pro každé epsilon, navíc nevím jak se ti tam dostala ta jednička k odmocnině napravo. V tom posledním kroku, proč by se měla změnit nerovnost když přidáš do té odmocniny napravo 1/2?
3) Je tam početní chyba, , nemůžeš výraz jen tak nahradit nějakou jeho limitou! Jinak by to snad mohlo být ok.
6) Jsi odhadnul shora, limita může být menší nebo rovna limitě toho odhadu!
Když už, tak .
Výsledek je dobře.
Bohužel vůbec nemám čas takže zbytek přenechávám kolegům.
↑ Mr.Pinker:
Myslíš tvrzení ?
Platí
a tedy
navíc
.
Nebo něco přehlížím?
prosimvas kde mam chybu: limity jsem si rozdelil na 9/jmenovatel coz jde k nule +
v citateli dostanu
ted jsem to umocnil takze v citateli zbude
ve jmenovateli mam
nyni k celemu vyrazu opet rozdelim tentokrat na
v obou citatelich vytknu v prvnim jmenovateli vytknu n, ve druhem jmenovateli pokratim a v prvnim citateli bude ve druhem takze bych mel dostat
dekuji
v pripade nejasnosti take napiste
↑ myrek:
Zdravím,
tuto limitu jsem našla po letech a taková úprava se doporučovala - viz odkaz, hodně pěkně vysvětloval kolega Olin - viz odkaz, kolegovi děkuji.
Pomohlo? Děkuji.
Prosba pro celý tým řešitelů - jeden dotaz (tedy jedna limita) do tématu, nedá se v tom vyznat. Děkuji. Na původní zadání se můžete odkazovat.
nejsem si úplně jistá, zda jsem správně pochopila rozšíření, ale řekla bych, že máme 2 různé vzorce - pro první zlomek , pro druhy .
Mám pocit, že v předloženém postupu je to "kombinováno". Tak?
Stránky: 1