Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosím o posouzení správnosti výsledku příkladu:
V prodejně mají 4 druhy čokolád, z nichž každá je po 10,- Kč. Kolika způsoby lze tyto čokolády nakoupit, utratíme-li za ně celkem 100,- Kč?
Dle mého názoru je to kombinace s opakováním -> "(13 nad 4)", což se v konečném výsledku rovná 715.
Bohužel výsledek by měl být 286.
Mimoto, chtěl bych poprosit o to, zda někdo nezná stručná pravdila kombinatoriky - kdy použít Variace, Permutace, Kombinace.
Děkuji!
↑ tommy: zdravím, obdobný problém řešil kolega: zde, je to (13 nad 10).
V odkazovaném tématu je i dobrý odkaz na srozumitelnou stranku.
Jeden z hezkých výkladů Těch je tady samozřejmě více) a velmi nehezká stručná pravidla, jak správně poukazuje kolega LukasM - pomocí těchto pravidel se moc nedaří.
Stačí tak?
↑ jelena:
Ahoj, moc děkuji za odkaz na můj příspěvek. Nemám teď přes semestr moc času sem chodit, tak jsem rád, že díky tobě můžu pomáhat alespoň takhle :-)
Ještě jsem tam teď dopsal něco o kombinačních číslech. Když už to má sloužit dál, ať je tam radši všechno co jsem původně měl na srdci.
Měj se fajn.
Nevedel by nekdo pls toto:
Kolik existuje prostych zobrazeni 5-prvkove mnoziny do 3-prvkove???a co je to to slovicko proste??
Hokejovy trener ma k dispozici 5 obrancu a 6 utocniku. Kolika ruznymi zpusoby je schopen sestavit utocnou petku(2 obrance 3 utocniky),pokud jeden
konkretni utocnik je shopen hrat v obrane??
Kolika zpusoby muzeme 6 divaku posadit do divadelni rady tak aby Theofil a Angelína sedeli vedle sebe??
Za jakoukoliv pomoc predem dekuji.
↑ mahoun:
vysoka skola a mas problem co je to proste zobrazenie? tak priklad.. mas mnozinu {a,b,c} a {1,2,3,4} proste zobrazenie je take zobrazenie, ktore zobere prave jeden prvok z prvej mnoziny a prideli mu jeden prvok z druhej mnoziny, to znamena ze proste zobrazenie je napriklad dvojica [a,1],[b,3],[c,4], alebo [a,1][b,1][c,1]. ALE nemoze sa stat ze [a,1][a,2][b.3]!
riesenie prvej otazky [ak bude daco zle prosim oprait ma :) ]
prva mnozina ma 5 prvok, druha ma 3 prvky. prvemu prvku z prvej mnoziny mozes pridelit bud prvy, alebo druhy alebo treti prvok z druhej mnoziny, celkovo teda 3 moznosti, pre druhy prvok z prvej mnoziny plati to iste.. a analogicky az pre 5ty prvok z prvej mnoziny. celkom je teda 5. 3 =15 moznosti
↑ mahoun:
Zdravím, prosté zobrazení, zbytek už se řešil:
hokejový trener,
Theofil
↑ LukasM:
Děkuji za pozdrav :-)
ohledně moji odbornosti v kombinatorice (a matematické odbornosti všeobecně) - není tomu tak. Nebyť kolegů, zejména váženého Moderátora kolegy Kondra a dalších kolegů, kdo mi občas napraví mysl, tak bych zůstavala tam, kde jsem byla - tedy na formulaci pravidel bez žádného výsledku. Ještě děkuji váženému Вениамину, který mi poslal až odsud velmi srozumitelnou vlastní sbírku úloh a výkladů. Teď u sebe pozoruji alespoň slabý pokrok, ale to je tak všechno - není mi dáno.
Tvůj příspěvek je velmi přínosný pravě z pohledu, že pokud nerozumím tomu, co mám dělát, tak je mi každé pravdlo nanic. A i jinak samozřejmě přínosný, děkuji (ale odborný posudek přenecham opravdovým odbornikům).
Momentálně mám dělat něco jiného, ale nemohla jsem nereagovat. Hezký pozdrav :-)