Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 10. 2009 14:25

tommy
Reputace:   

Kombinatorika

Dobrý den,
prosím o posouzení správnosti výsledku příkladu:
V prodejně mají 4 druhy čokolád, z nichž každá je po 10,- Kč. Kolika způsoby lze tyto čokolády nakoupit, utratíme-li za ně celkem 100,- Kč?
Dle mého názoru je to kombinace s opakováním -> "(13 nad 4)", což se v konečném výsledku rovná 715.
Bohužel výsledek by měl být 286.

Mimoto, chtěl bych poprosit o to, zda někdo nezná stručná pravdila kombinatoriky - kdy použít Variace, Permutace, Kombinace.
Děkuji!

V matematice věcem neporozumíte — jen si na ně zvyknete.

#2 10. 10. 2009 14:43

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Kombinatorika

↑ tommy: zdravím, obdobný problém řešil kolega: zde, je to (13 nad 10).

V odkazovaném tématu je i dobrý odkaz na srozumitelnou stranku.

Jeden z hezkých výkladů Těch je tady samozřejmě více) a velmi nehezká stručná pravidla, jak správně poukazuje kolega LukasM - pomocí těchto pravidel se moc nedaří.

Stačí tak?

#3 10. 10. 2009 14:50

tommy
Reputace:   

Děkuji. Stačí!

V matematice věcem neporozumíte — jen si na ně zvyknete.

#4 10. 10. 2009 18:36

LukasM
Reputace:   193 

↑ jelena:
Ahoj, moc děkuji za odkaz na můj příspěvek. Nemám teď přes semestr moc času sem chodit, tak jsem rád, že díky tobě můžu pomáhat alespoň takhle :-)

Ještě jsem tam teď dopsal něco o kombinačních číslech. Když už to má sloužit dál, ať je tam radši všechno co jsem původně měl na srdci.

Měj se fajn.

#5 10. 10. 2009 18:57

mahoun
Zelenáč
Reputace:   

Nevedel by nekdo pls toto:

Kolik existuje prostych zobrazeni 5-prvkove mnoziny do 3-prvkove???a co je to to slovicko proste??

Hokejovy trener ma k dispozici 5 obrancu a 6 utocniku. Kolika ruznymi zpusoby je schopen sestavit utocnou petku(2 obrance 3 utocniky),pokud jeden
konkretni utocnik je shopen hrat v obrane??

Kolika zpusoby muzeme 6 divaku posadit do divadelni rady tak aby Theofil a Angelína sedeli vedle sebe??

Za jakoukoliv pomoc predem dekuji.

#6 10. 10. 2009 19:52

martanko
Místo: banska bystrica
Reputace:   
Web

↑ mahoun:
vysoka skola a mas problem co je to proste zobrazenie? tak priklad.. mas mnozinu {a,b,c} a {1,2,3,4} proste zobrazenie je take zobrazenie, ktore zobere prave jeden prvok z prvej mnoziny a prideli mu jeden prvok z druhej mnoziny, to znamena ze proste zobrazenie je napriklad dvojica [a,1],[b,3],[c,4], alebo [a,1][b,1][c,1]. ALE nemoze sa stat ze [a,1][a,2][b.3]!

riesenie prvej otazky [ak bude daco zle prosim oprait ma :) ]
prva mnozina ma 5 prvok, druha ma 3 prvky. prvemu prvku  z prvej mnoziny mozes pridelit bud prvy, alebo druhy alebo treti prvok z druhej mnoziny, celkovo teda 3 moznosti, pre druhy prvok z prvej mnoziny plati to iste.. a analogicky az pre 5ty prvok z prvej mnoziny. celkom je teda 5. 3 =15 moznosti

#7 10. 10. 2009 19:55

martanko
Místo: banska bystrica
Reputace:   
Web

↑ mahoun:
teraz pozeram ze presne tento isty prispevok som teraz riesil v sekcii strednejs koly...to tu mas viac nickov ci ako?

#8 10. 10. 2009 19:56

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ mahoun:

Zdravím, prosté zobrazení, zbytek už se řešil:

hokejový trener,
Theofil

↑ LukasM:

Děkuji za pozdrav :-) 

ohledně moji odbornosti v kombinatorice (a matematické odbornosti všeobecně) - není tomu tak. Nebyť kolegů, zejména váženého Moderátora kolegy Kondra a dalších kolegů, kdo mi občas napraví mysl, tak bych zůstavala tam, kde jsem byla - tedy na formulaci pravidel bez žádného výsledku. Ještě děkuji váženému Вениамину, který mi poslal až odsud velmi srozumitelnou vlastní sbírku úloh a výkladů. Teď u sebe pozoruji alespoň slabý pokrok, ale to je tak všechno - není mi dáno.

Tvůj příspěvek je velmi přínosný pravě z pohledu, že pokud nerozumím tomu, co mám dělát, tak je mi každé pravdlo nanic. A i jinak samozřejmě přínosný, děkuji (ale odborný posudek přenecham opravdovým odbornikům).

Momentálně mám dělat něco jiného, ale nemohla jsem nereagovat. Hezký pozdrav :-)

Zápatí