Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s pro mne zapeklitým matematickým problémem. Potřeboval bych počítat souřadnice úsečky, která leží na obvodu elipsy. Zadávám délku úsečky L, a vzdálenost středu úsečky od počátečnígo bodu v PI/2 (posunutí). Stejný problém jsem řešil i na kružnici, kdy jsem použil postup z odkazu, ale vůbec netuším, jak postupovat u elipsy.
edit: Zapomněl jsem dodat, že znám samozřejmě šířku a výšku elipsy.
Děkuji za váš čas :)
↑ RudolfSila:
Ahoj obávám se že to přesně nepůjde a budeš to muset řešit numericky, protože narazíš na to, že délku elipsy nelze přesně analyticky vyjádřit....
↑ check_drummer:
No úplně přesně to nepotřebuju, stačí mi to na dejme tomu 3 desetinná místa, ale stejně netuším kde začít ☹️
↑ RudolfSila:
Asi bude existovat nějaký přibližný vzorec pro výpočet délky oblouku elipsy. Možná někdo poradí.... A nebo zkus wiki hledat "délka oblouku elipsy" nebo angicky "ellipse arc length".
Záleží jak jsi matematick zdatný, zda potřebuješ jen "výsledek" a nebo zda si ten výsledek umíš odvodit pomocí nějakých dílčích rad.
↑ RudolfSila:
Ahoj,
píšeš o délkách úseček, ale asi to budou délky oblouků, ne? To je dost podstatný rozdíl.
Pokud jsou to délky oblouků, pak to analyticky přesně nejde. Ale máš to štěstí (nebo smůlu) , že (pokud to správně chápu), je to stejný problém, jako při
vytyčování oblouků přehrad.
Ale možná by to šlo jednodušeji přes polární souřadnice a (přibližnou) parametrizaci obloukem.
Rovnice elipsy v polárních souřadnicích je
[mathjax]\rho = {1 \over {1+\varepsilon \cos t }}; \varepsilon <1[/mathjax]
v kartézských tedy
[mathjax]p_1 = {1 \over {1+\varepsilon \cos t }}\cos t[/mathjax]
[mathjax]p_2 = {1 \over {1+\varepsilon \cos t }}\sin t[/mathjax]
kde [mathjax]\bf p \rm = (p_1;p_2)[/mathjax] je polohový vektor bodu P.
Parametrizace obloukem je dána integrálem
[mathjax]s(t)=\int \sqrt{\bf p'\rm (t)\cdot \bf p'\rm (t)} dt[/mathjax]
a zaručuje implikaci konstantní přírustek t => konstantní přírustek s:
V případě elipsy se integrál nahradí sumou a dt se nahradí [mathjax]\triangle t[/mathjax]. Přesnost pak závisí na volbě [mathjax]\triangle t[/mathjax] (na obrázku je [mathjax]\triangle t =\pi/250[/mathjax])
A když už si s tím hraju: integrálem
[mathjax]S(t)=\int \sqrt{\bf w\rm (t)\cdot \bf w\rm (t)} dt[/mathjax]
kde
[mathjax]\bf w ={1\over 2}(\bf p\times \bf p')[/mathjax]
zdravím pana Keplera
↑ Eratosthenes: Tohle mi doufám dost pomohlo, snad to dám dohromady. Moc děkuju! :)