Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
"Mě by třeba zajímalo, jak jste se sem na forum vůbec dostali :-)"(c)
Cíleně jsem hledal(a) nějaké Matematické fórum. | 30% - 82 | |||||
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem studující). | 37% - 101 | |||||
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem vyučující). | 1% - 4 | |||||
Potřeboval(a) jsem řešení problému z praxe. | 3% - 8 | |||||
Fórum mi bylo doporučeno. | 5% - 14 | |||||
Jiná cesta, případně doplním v tématu "O nás :-)". | 4% - 13 | |||||
V čtenářském deníku mi chybela kniha "Stařec a moře". | 1% - 5 | |||||
Hledal(a) jsem zdroj řešení projektů svých studentů. | 0% - 2 | |||||
Hledal(a) jsem kružítko. | 5% - 15 | |||||
Už si nepamatuji. | 8% - 22 | |||||
Počet hlasujících: 228 |
Zdravím kolegové.
Děkuji za ocenění. Samozřejmě, že jsem hlavně rád, že jsem se vypořádal s dlouhotrvajícím úkolem. Možná hlavně proto, že jsem si (trošku ješitně) říkal, že když se mi to povede, že pak už bych na tomhle serveru moh taky něco znamenat ;-) I když abych byl součástí této zajímavé komunity, k tomu mám stále ještě pořád dost daleko (aneb kdo tu co o mně ví?).
Co se titulů týká, tak nejsem proti, ale uvědomte si, že tím se jen zvýší nebezpečí, že se své závislosti na tomhle foru nezbavim:-)
↑ Wotton:
Jsi ženat. Tolik vím já.
Jaký titul by sis přál?
---
song na večer
↑ Wotton:
teorii grafu jsi dělal naposledy před 8 lety :-)
Přec není nutné přat jen titul.
---
omluva - zpěv nebude, nemám čas.
↑ halogan:↑ jelena:
Nojono, člověk se neskreje, a občas na sebe něco řekne:-)
Co se týká titulu, tak mně napřed napad logik (zase na sebe něco prozrazuju?!?), ale asi je pravda, že hezčí a výstižnější nápad měl Kondr.
EDIT: v soutěži "kdo toho ví o Wottonovi co nejvíc" jsem švindloval a zneužil moderátorského postavení, což je proti netiketě a tudíž i pravidlům fóra. Omlouvám se. Další diskusi nechávám nepozměněnu.
↑ Wotton:
Děkuji za prozrazení, nedávno jsem totiž četl knihu Gödel's Proof od dvojice Newman a Nagel, která ve mně zanechala snad ještě víc otázek než odpovědí, takže asi časem (tj. po složení všech zkoušek) založím nějaké vlákno s touto tématikou a když budeš mít chuť, tak třeba s něčím jakožto logická autorita poradíš :-). Hledal jsem na fóru a překvapivě se tu podobná tématika nikdy moc neřešila...
↑ halogan: Přesně tak. Po zvážení situace a konzultaci s Jelenou bych spíše řekl zneužil, viz editace a omluva výše.
----
Když jsme u té ochrany osobních údajů, dnes mi od nějakého dobrodince došly registrační údaje naší skupiny. Nikoliv ty veřejně dostupné ohledně domény, ale ty hostingové: ičo, jméno, mail, telefon, adresa a heslo chráněné "neprolomitelným" hashem MD5.
Wotton napsal(a):
Samozřejmě, že jsem hlavně rád, že jsem se vypořádal s dlouhotrvajícím úkolem.
Aniž bych se chtěl stavět do role arbitra, tak hlavní přínos pro řešení od Wottona měla rozhodně Tychi. Pokud by měl někdo dostat za to popsané konstrukční řešení ony tři sušenky, tak hlasuji pro ni. Nebo, Wottone, ty jsi také věděl tu zásadní netriviální věc pro svůj návrh konstrukce, a to že vzdálenost těch tvých přímek p a q je poloměr kružnice vepsané? Já teda ne, i když když už to vím, tak to i dokážu -- ale to je opět to "po bitvě generálem"...
↑ musixx:
Přiznám se, že jsem to předtím nevěděl.
Na druhou stranu, pokud se to bere jako vědecká práce, tak je běžné, používat výsledků ostatních, pokud se cituje zdroj. A to jsem dodržel:-)
Je nevím, jestli vyřešení tohoto problému nakonec nepřineslo více nesvárů než radosti. Možná to chtělo mít nějaký pěkný věčný problém který se "skoro" povede vyřešit.
↑ musixx:
Né, nedotkl. Já uznávám, že bych to asi sám bez toho co si tu kde najdu nedokázal (stejně už dnes asi nejde nic dokázat od čistého stolu).
A ta moje další poznámka se nevstahovala k tvému příspěvku, ale spíše tak obecně. Mám trochu pocit, že teď když je to vyřešený, jako bysme nevěděli co s tím.
Asi jsme neunesli vrcholnost okamžiku - příliš jsme se na takovou udalost těšili - a tak se to stává.
U příštího "věčného problému" sestavíme výbor pro problém, výbor pro odměny a dalších několik výborů, abychom se vyhli případnému nedorozuměni.
A jelikož dělení 3 sušenek nebude tak snadno řešitelné a ve všem ostatním tým řešitelů je velmi vyrovnaný (troufám si, omluva) navrhuji kolegovi Wottonovi přidělit právo kontrolovat témata a "považovat za vyřešená". A pokud kolegovi zbude ještě nějaká volná chvilka a na obzoru nebude jiný věčný problém, tak může se mnou diskutovat 88. dopis "Seneca - Luciliovi".
K přidělení práv samozřejmě se musí vyjádřít jako kolega Wotton, tak i vážené Velitelství + Moderátorstvo - je to jen můj návrh - řešte, prosím v příslušném tématu.
Zdravím vás.
↑ jelena:
Zdravím,
právo jsem kolegovi Wottonovi přidělil, předpokládám, že mu to nebude vadit (přecejenom je to právo, ne povinnost) :-)
Ještě jsem neměl čas si konstrukci projít, tak snad se na to o víkendu podívám. Pokud vím, tak Marianova Listopadová nerovnost s odmocninou ještě nebyla vyřešena a dá se tak považovat za další "věčnou úlohu".
↑ jelena:↑ BrozekP:
Zdravím,
myslím si že přidělení jakýchkoli práv by nemělo souviset s vyřešením žádného (byť prestižního) příkladu.
Na druhou stranu pokud to berete jako vyjádření toho, že už na tomhle serveru něco dělám, a můžu se tak trochu počítat mezi "stálé uživatele" (což je asi trochu troufalé), tak si toho rozhodně vážím.
Za takové prestižní ocenění za vyřešení "věčné úlohy" by se dalo pávě považovat přidělení nějakého titulu. Jak už tu bylo navrženo. (Nejde vlastně o nic, jen takový dobrý pocit)
Například:
Pro Trojúhelník: Eukléides
Pro listopadovou nerovnost: Fibonacci .... pokud bude za věčný problém uznána a titul schválen.
...
Samozřejmě jen pokud by s tím řešitel souhlasil.
↑ Wotton:
Zdravím,
já to tak beru - že toto právo - je ocenění (již při práci s ostravskými informatiky jsi prokázal jisté schopnosti (a smysl pro humor :-).
Při prosincovém plakání na rameně Lukáš konstatoval, že je nás malo.
Tak bych to neviděla. Řáda "věrných zůstala" (rada bych ještě někoho z kolegů viděla, kdo dřív příspíval, ale rozumím, že jsou různé důvody, proč tomu tak není), ale přibylo, kdo přispívá v tématech SŠ, přišel osobně učitel ostravských informatiků a další kolegové. Pořád je problém v určitých oblastech, kde zůstavají nevyřešené úlohy. Část stalé sestavy (já třeba) občas upadá do rutiny.
A co mi dost chybí - že obdivuhodný kolega Marian nemá tolik času, nevstoupí do tématu a nevynadá mi, že se musí dívat "na tu (s prominutím) holotu", jak se vyjadřuje.
Тituly - určitě se může přidělovat, pokud se zaslouží - dokonce bych řekla, že může být i přímo v titulu uvedeno, za co je přidělen - pro místní Moderátorstvo to jistě nebude problém.
K věčným problémům - geometrická úloha je lepší v tom, že má větší spektrum možných řešitelů, ale samozřejmě jsou i jiné výzvy v sekci Zajimavých úloh.
Až se kolega PavelB vyjádří k řešení (jelikož byl iniciátorem prázdninové úlohy), formálně bych navrhovala považovat "Věčný trojuhelník" za vyřešený (konec konců řešení již bylo navženo oblibeným bardem - "уважаемый редактор, может лучше про реактор..."
Omlouvám se za trochu trhaný text - pořád jsem vyrušována (neumím tak psát). Mějte se :-)
----
OT: velmi bych prosila nebýt zařazována do žádných komunit - respektují místní pravdla a zaměření tohoto fóra, vyhovují mi prostředí, ale mám své důvody nepatřit nikam.
Tak já navážu: na matwebu opravdu dělám, když se mi nechce dělat nic jiného. Jak vidno, stává se mi to až moc často :o)
Pokud jde o povinnou četbu, závazky sjezdu splním (snad). Za jubilejní příspěvek se omlouvám. Teď se ale blíží dvě další jubilea, 98.304 a 100.000, ta zkusím přenechat.
Na dobrou noc fyzikální zpívánky :o)
↑ jelena:
Síce som nedávno nariekal nad počtom aktívnych, ale nabralo to iný smer. Dokonca aj kolega Stenly rieši úlohy aktívnejšie ako pred tým: "Napíš mi mail..." Už ma to vážne vytáčalo zo stoličky, keď som videl túto vetu a niekedy nepomohlo ani počítanie do desať :-) Ale objavuje sa tu mnoho nových šikovných ľudí okrem ostrieľaných veteránov. Takže už neplačem :-)
↑ jelena:
Ahoj. Jen reaguju na ten Tvůj odkaz cos psala tady. Musím říct, že za to téma a co jsem v něm rozpoutal se stydím do teď. Tehdy jsem tu začínal, a těžce mi to ulítlo. Doufám, že to bylo naposledy co na mě bylo potřeba moderátora - aspoň se teda snažím psát trochu smysluplnější věci:-) Pokud na mě někdy moderátor potřeba bude, zažádám si o přidělení hanlivého titulu "Soptík", nebo něco takového - kdyžtak mi to pak připomeňte.
Jinak všechny zdravím a doufám, že máte na rozdíl ode mně hotové všechny zkoušky (koho se teda zkoušky týkají). Mně teď teče do bot takovým způsobem, že sem ani nechodím a málem mi uteklo vyřešení věčného trojúhelníku - takže opožděně gratuluju všem kdo na tom mají nějaký podíl :-)
↑ LukasM:
Zdravím :-)
to nebylo myšleno jako připomínka něčeho nepříliš pěkného, ale důkaz, že pokud je potřeba tvrdé ruky, tak kolega lukaszh umí zasahnout rázně (ač nemoderátor). Situaci si pamatuji - sotva jsme uklidnili budoucího soudního znalce v Matematice, tak rozpoutal debatu ve Fyzice. A nad tématem ve fyzice jsem tak rozjimala, jak to vyřeším. A než jsem to dodumala (myslím, že nijak), tak už bylo hotovo.
Jinak naopak oceňuji Tvůj důsledný přístup k výkladu a k donucení milých autorů dotazů, aby něco dělali samostatně. Asi těžko se zapojime do ovlivnění průběhu zkoušek (třeba, chemii nepotřebuješ nebo podobnou hezkou zbytečnost?), ale budu se snažit soustředit a pozitivně myslet na dobré výsledky. Přeji, ať se to všechno urovná a podaří.
↑ lukaszh:
Pozdrav :-) také bych řekla, že to má pozitivní směr (sice v některých tématech si teď připadám jak na pochoďaku - sam rozkaz, ale...)
Snažím se soustředit na podstatné záležitosti - abys byl v klidu a pohodě a abys obědval a nejsem v tom sama. Také aby vážený Moderátor četl správnou četbu, dělal to, co se mu chce, a podobné důležitosti.
Doufám, že dnes místo zpěvu bude pohádka - tolik poslucháčů už čekají. A mám takový pocit, že včerejší ↑ zpívanka: měla být ze stejné dilny, ale jiná (neb jsem byla drzá :-)
Ještě jsem dnes nezasloužila, abych zde jen tak povídala a vůběc jsem neuklizela. Mějte se hezky.
↑ jelena:
No ale toto sú ozaj srandovné spomienky :-) V tých 1800 príspevkoch som popísal kadečo a časom sa vďaka tebe - miestnej kronikárke a historičke :-) dobre pobavím. Ja hladovať nemusím, odkedy zmizol Sitmo editor, tak zázračne ubudol počet limít konštantných funkcií :-)
Príjemný zvyšok večera...