Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám zadaný tento určitý integrál:
a tento textový popis jeho řešení:
Nejdriv substituci za 2x...\\ 2x=b; 2dx=db; dx=1/2db \\, pak prepocitas meze z 0->0 a pi/2->pi (dosad ty puvodni do ty substituce)
pak je teda integral .... 1/2 INT(z tech vypocitanejch mezi) (sin(b))^3 db
ted v tom integralu udelas fintu, ze si rozdelis ten sinus... sin*sin^2=sin*(1-cos^2)=sin-sin*cos^2
rozdelis to na dva integraly
1/2 INT(s mezema 0 a pi) sin b = 1/2[-cos x]0,pi = 1/2+1/2=1
ten druhej integral zase pres substituci....ted ale \\ cos b=f; -sinb db=df \\
zase prepocitas meze...pi->-1 , 0->1 a abychom si usetrili praci, vytknu ten minus od toho sin b, abych ho nemel v tom integralu, cims se mi z toho minulyho minusu udela plus
no a pak ted vyjde ten druhej integral +1/2 INT(od 1 do -1) f^2 df
coz jednoduse zintegrujes jako f^3/3
dosadis ty hodnoty do +1/2[f^3/3](od 1 do -1) .... a vyjde (+1/2)*(-1/3)-(1/2)*(1/3)=-2/6=-1/3
no a to odectes od ty 1 z prvniho integralu a vyjde 1-(1/3)=2/3
Mohl by jste mi to prosím někdo přepsat do nějaký lepší podoby? Díky :)) Mě nění jasný co je přepočet mezí.
Zdravím,
-Jandy- napsal(a):
Mohl by jste mi to prosím někdo přepsat do nějaký lepší podoby?
všemi deseti?
a) mně není jasné a byste,
b) na přepis máme Editor LateXu - napravo od okna zprávy (na opravu "vypocitanejch", "minulyho" apod. máme odkazy na české slovníky)
c) přepočet mezí - pokud je , v jakých mezích bude , což je substituováno jako ?
Stačí tak? Děkuji.
jelena napsal(a):
Zdravím,
-Jandy- napsal(a):
Mohl by jste mi to prosím někdo přepsat do nějaký lepší podoby?
všemi deseti?
a) mně není jasné a byste,
b) na přepis máme Editor LateXu - napravo od okna zprávy (na opravu "vypocitanejch", "minulyho" apod. máme odkazy na české slovníky)
c) přepočet mezí - pokud je , v jakých mezích bude , což je substituováno jako ?
Stačí tak? Děkuji.
Ahoj,
ono to je už spočítané, ale jenom v textové podobě a mě z toho není jasné co, kde, jak děje. Takže bych to potřeboval převést z této textové podoby do LaTexového editoru. Abych to viděl pořádně. Popřípadě přepočítat znovu :)
-Jandy- napsal(a):
Takže bych to potřeboval převést z této textové podoby do LaTexového editoru. Abych to viděl pořádně. Popřípadě přepočítat znovu :)
:-) A jakou barvu rámečku bys přál?
Tady u kolegy - horní funkce bude , dolní 0. Meze, jak máš zadáno, a nech počítat obsah množiny (1. čudlík). Potom v PDF klikneš na rámeček a projdeš s kolegou výpočet integrálu. Jednu změnu mezí jsem naznačila - podařilo se odpovědět na dotaz "V jakých mezích bude 2x?"
Druhou změnu mezí naznačíme až dojdeš ve výpočtu integrálu k potřebě měnit mez. Pro cvičení LaTeX máme pískoviště. Zdar přeji.
Pokud smím, tak bych to řešil takto :
Přepočet mezí - Je dané že
a)
b)
Pro mezi výpočet meze zanedbáme:
Využil bych této skutečnosti:
Dosadíme do našeho integrálu:
Dosadíme pro naší původní neznámou x:
↑ -Jandy-:
Není za co :)
Záleží, jaký postup ti vyhovuje víc. Mně tohle přijde rychlejší než to, co jsi psal nahoře.
↑ Alivendes:
Zdravím,
a) mně přijde rychlejší klasika pomocí (kterou kolega v postupu má).
b) kolega potřeboval vysvětlit změnu mezí - toho se mu nedostalo (pravda, že může provést výpočet neurčitého integrálu "bokem" a potom dosadit původní meze, ale není to úplně správně - viz debata autorit). I jinak by mu nácvik změny mezí neuškodil.
c) poslala jsem kolegu, aby se obeznámil s online nástroje z úvodního tématu sekce VŠ, teď nevím, zda tam došel nebo ne.
d) pro zápisy goniometrických funkcí (a nejen) se má používat \ (zpětné lomítko), pokud šlo o přepis do LaTeX,
e) nabízením hotových řešení u kolegy vznikl dojem automatovosti naších odpovědí - věřím, že jsem mu to vyvrátila.
:-) samozřejmě velmi děkuji za ochotu a za Tvůj čas.
------------------
o tom, jak jsem milá a vstřícná, snad není třeba přesvědčovat - drobnost pro volné chvilky
↑ Alivendes:
nema byt
?
pocitame
↑ kaja.marik:
Vypadla mi trojka, ve finále to ale vychází stejně, proto jsem si nevšiml ...
Stránky: 1