Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2012 19:50

Vladislav97
Místo: Praha
Škola: Gymnázium
Pozice: Student (Druhák)
Reputace:   13 

Boritan

Dobrý den,

pamatuji si jak jsem tu před nějakým časem do hluboké míry řešil soli. Avšak tam byla zmínka o boritanovi (↑↑ Zde:). Nedávno jsem zjistil, že se mi boritan promítnul před očima ve dvojí podobě. Rád bych zjistil jaký prvek musím vždy dosadit za $X$ aby platilo, že sůl $XBO_{3}$ je boritan a jaký jiný prvek můžu dosadit za $Y$ aby platilo, že $YBO_{2}$ je taky boritan.

P.S. Taky jsem si toho všiml na této stránce. (tam si to musíte odfiltrovat -> soli -> boritany). Nebo to taky rychleji můžete uvidět zde:

u čísla  1 a 6.

Předem děkuji za rady.

#2 18. 11. 2012 21:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Boritan

Zdravím,

sloučenina $\mathrm{YBO_{2}}$ by byla odvozena od kyseliny monohydrogenborité (vznik) $\mathrm{HBO_{2}}$, tedy nahrazuješ jeden vodík, např. $\mathrm{NaBO_{2}}$

sloučenina $\mathrm{XBO_{3}}$ je od kyseliny trihydrogenborité  $\mathrm{H_3BO_{3}}$, tedy může být $\mathrm{AlBO_{3}}$.

Naše debata, pokud si vzpomínám, byla směrována k tomu, že B může mít pouze oxidační číslo III, proto ve sloučenině $\mathrm{XBO_{3}}$ nemůžeme hledat -ičnan/-ečnan, ale zdůvodňovali jsme -itan.

Je to, co jsi chtěl číst? Děkuji.

Jinak pěkná debata do sem:

Vladislav napsal(a):

pamatuji si jak

Jelena napsal(a):

pokud si vzpomínám

#3 20. 11. 2012 17:09

Vladislav97

↑ jelena: Jo no. Ale pořád nevim jak rozlisit, kdyz mi například rekne někdo Boritan sodný, jak se to napíše (buď 2 nebo 3). Jelikož v obou pripadech je tam napsany i Boritan (po mimo jiných možných nazvu).

#4 20. 11. 2012 21:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Vladislav97:

podle mne je třeba říkat boritan sodný (nebo monoboritan sodný) pro NaBO2 a boritan trisodný pro Na3BO3. Pokud je název nejednoznačný, doplňujeme tak, aby byl jednoznačný.

#5 20. 11. 2012 21:46

Vladislav97

↑ jelena: Jo, a jak by se pak mohlo jinak říci  Boritanu Inditému, aby to byl jednonacny InBo2? (Abych si pak nemyslel, ze je to InBo3)

#6 20. 11. 2012 22:00

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Zdravím.

No, myslím si, že tady je to to samé, jako u fosforečnanů. Tudíž že soli z monohydrogenborité kyseliny přechází na formu $BO_3^{3-}$. Takže se kolektivně dohodlo, že se bude říkat boritan trihydrogenboritanu.

OT: V praxi použiješ borax - $Na_2B_4O_7 . 2 H_2O$

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#7 21. 11. 2012 20:02

Vladislav97

↑ jelena: Tak jo, děkuji moc! Prostě budu doufat, že mi to budou říkat tak, jak by mi to říkat měli :-).

↑ houbar: Tak jo děkuji! Ale borax, to je už vyšší level na mě : ).

↑ houbar:↑ jelena:

Tedy k závěru...pokud chápu srozumitelně, tak $H_{3}BO_{3}$ je kyselina trihydrogenboritá (nebo i boritá?) a sůl od toho je $BO_{3}^{-3}$ boritan. A $H_{}BO_{2}$ je kyselina monohydrogenboritá a sůl od toho je stále boritan?

#8 21. 11. 2012 21:33

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Boritan od monohydrogenborité v praxi moc nepotkáš. Pokud bys ho chtěl značit, uvedl bych buď že je to sůl monohydrogenborité kyseliny, nebo bych násobnou předponou označil počer kationtů - $Ca (BO_2)_2$ = boritan monovápenatý.

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

Zápatí