Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
pamatuji si jak jsem tu před nějakým časem do hluboké míry řešil soli. Avšak tam byla zmínka o boritanovi (↑↑ Zde:). Nedávno jsem zjistil, že se mi boritan promítnul před očima ve dvojí podobě. Rád bych zjistil jaký prvek musím vždy dosadit za aby platilo, že sůl je boritan a jaký jiný prvek můžu dosadit za aby platilo, že je taky boritan.
P.S. Taky jsem si toho všiml na této stránce. (tam si to musíte odfiltrovat -> soli -> boritany). Nebo to taky rychleji můžete uvidět zde:
Zdravím,
sloučenina by byla odvozena od kyseliny monohydrogenborité (vznik) , tedy nahrazuješ jeden vodík, např.
sloučenina je od kyseliny trihydrogenborité , tedy může být .
Naše debata, pokud si vzpomínám, byla směrována k tomu, že B může mít pouze oxidační číslo III, proto ve sloučenině nemůžeme hledat -ičnan/-ečnan, ale zdůvodňovali jsme -itan.
Je to, co jsi chtěl číst? Děkuji.
Jinak pěkná debata do sem:
Vladislav napsal(a):
pamatuji si jak
Jelena napsal(a):
pokud si vzpomínám
↑ jelena: Jo no. Ale pořád nevim jak rozlisit, kdyz mi například rekne někdo Boritan sodný, jak se to napíše (buď 2 nebo 3). Jelikož v obou pripadech je tam napsany i Boritan (po mimo jiných možných nazvu).
↑ Vladislav97:
podle mne je třeba říkat boritan sodný (nebo monoboritan sodný) pro NaBO2 a boritan trisodný pro Na3BO3. Pokud je název nejednoznačný, doplňujeme tak, aby byl jednoznačný.
↑ jelena: Jo, a jak by se pak mohlo jinak říci Boritanu Inditému, aby to byl jednonacny InBo2? (Abych si pak nemyslel, ze je to InBo3)
Zdravím.
No, myslím si, že tady je to to samé, jako u fosforečnanů. Tudíž že soli z monohydrogenborité kyseliny přechází na formu . Takže se kolektivně dohodlo, že se bude říkat boritan trihydrogenboritanu.
OT: V praxi použiješ borax -
↑ jelena: Tak jo, děkuji moc! Prostě budu doufat, že mi to budou říkat tak, jak by mi to říkat měli :-).
↑ houbar: Tak jo děkuji! Ale borax, to je už vyšší level na mě : ).
↑ houbar:↑ jelena:
Tedy k závěru...pokud chápu srozumitelně, tak je kyselina trihydrogenboritá (nebo i boritá?) a sůl od toho je boritan. A je kyselina monohydrogenboritá a sůl od toho je stále boritan?
Boritan od monohydrogenborité v praxi moc nepotkáš. Pokud bys ho chtěl značit, uvedl bych buď že je to sůl monohydrogenborité kyseliny, nebo bych násobnou předponou označil počer kationtů - = boritan monovápenatý.