Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2012 19:50

Vladislav97
Místo: Praha
Škola: Gymnázium
Pozice: Student (Druhák)
Reputace:   13 

Boritan

Dobrý den,

pamatuji si jak jsem tu před nějakým časem do hluboké míry řešil soli. Avšak tam byla zmínka o boritanovi (↑↑ Zde:). Nedávno jsem zjistil, že se mi boritan promítnul před očima ve dvojí podobě. Rád bych zjistil jaký prvek musím vždy dosadit za $X$ aby platilo, že sůl $XBO_{3}$ je boritan a jaký jiný prvek můžu dosadit za $Y$ aby platilo, že $YBO_{2}$ je taky boritan.

P.S. Taky jsem si toho všiml na této stránce. (tam si to musíte odfiltrovat -> soli -> boritany). Nebo to taky rychleji můžete uvidět zde:

u čísla  1 a 6.

Předem děkuji za rady.

#2 18. 11. 2012 21:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Boritan

Zdravím,

sloučenina $\mathrm{YBO_{2}}$ by byla odvozena od kyseliny monohydrogenborité (vznik) $\mathrm{HBO_{2}}$, tedy nahrazuješ jeden vodík, např. $\mathrm{NaBO_{2}}$

sloučenina $\mathrm{XBO_{3}}$ je od kyseliny trihydrogenborité  $\mathrm{H_3BO_{3}}$, tedy může být $\mathrm{AlBO_{3}}$.

Naše debata, pokud si vzpomínám, byla směrována k tomu, že B může mít pouze oxidační číslo III, proto ve sloučenině $\mathrm{XBO_{3}}$ nemůžeme hledat -ičnan/-ečnan, ale zdůvodňovali jsme -itan.

Je to, co jsi chtěl číst? Děkuji.

Jinak pěkná debata do sem:

Vladislav napsal(a):

pamatuji si jak

Jelena napsal(a):

pokud si vzpomínám

#3 20. 11. 2012 17:09

Vladislav97

↑ jelena: Jo no. Ale pořád nevim jak rozlisit, kdyz mi například rekne někdo Boritan sodný, jak se to napíše (buď 2 nebo 3). Jelikož v obou pripadech je tam napsany i Boritan (po mimo jiných možných nazvu).

#4 20. 11. 2012 21:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Vladislav97:

podle mne je třeba říkat boritan sodný (nebo monoboritan sodný) pro NaBO2 a boritan trisodný pro Na3BO3. Pokud je název nejednoznačný, doplňujeme tak, aby byl jednoznačný.

#5 20. 11. 2012 21:46

Vladislav97

↑ jelena: Jo, a jak by se pak mohlo jinak říci  Boritanu Inditému, aby to byl jednonacny InBo2? (Abych si pak nemyslel, ze je to InBo3)

#6 20. 11. 2012 22:00

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Zdravím.

No, myslím si, že tady je to to samé, jako u fosforečnanů. Tudíž že soli z monohydrogenborité kyseliny přechází na formu $BO_3^{3-}$. Takže se kolektivně dohodlo, že se bude říkat boritan trihydrogenboritanu.

OT: V praxi použiješ borax - $Na_2B_4O_7 . 2 H_2O$

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#7 21. 11. 2012 20:02

Vladislav97

↑ jelena: Tak jo, děkuji moc! Prostě budu doufat, že mi to budou říkat tak, jak by mi to říkat měli :-).

↑ houbar: Tak jo děkuji! Ale borax, to je už vyšší level na mě : ).

↑ houbar:↑ jelena:

Tedy k závěru...pokud chápu srozumitelně, tak $H_{3}BO_{3}$ je kyselina trihydrogenboritá (nebo i boritá?) a sůl od toho je $BO_{3}^{-3}$ boritan. A $H_{}BO_{2}$ je kyselina monohydrogenboritá a sůl od toho je stále boritan?

#8 21. 11. 2012 21:33

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Boritan od monohydrogenborité v praxi moc nepotkáš. Pokud bys ho chtěl značit, uvedl bych buď že je to sůl monohydrogenborité kyseliny, nebo bych násobnou předponou označil počer kationtů - $Ca (BO_2)_2$ = boritan monovápenatý.

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

Zápatí