Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ luky4419: já bych to řešil pomocí váženého průměru a i vím, že jsem to tak dvakrát řešil
nastuduj vážený průměr někde
↑ luky4419:
Zdravím.
Pokud se nepletu, tak střední hodnota je hodnota, u které dosahují procenta hmotnosti jakéhosi extrému (?¿)
Kdežto vážený průměr je průměr všech hodnot.
Jinými slovy, střední hodnota se dá vyčíst z grafu, průměr už tak moc ne (?¿)
Zdravím v tématu,
střední hodnota jako matematický pojem je definována. V případě molárních (atomových) hmotností obvykle uvažujeme diskrétní rozdělení - jednotlivé frakce mají k nim přiřazení hmotnosti (v případě přístrojových analýz např. makromolekulárních látek je členění na frakce tak jemné, že nakonec máme před sebou spojité rozdělení). Ale je to celkem detail.
Z pohledu výpočtu využíváme postup "vážený průměr" a dostáváme "střední hodnotu" platnou pro směs. Na grafu střední hodnota bude dobře viditelná, jelikož rozložení hmotností frakcí je dost často blízko Gauss křivce.
Postup si odůvodníme využitím úloh na směsí.
V poslední úloze od kolegy luky máme směs 2 izotopů, označíme procentuální podíl jednoho za
, potom obsah druhého je
. A sestavíme rovnici pro výpočet:
(můžeme označovat i jen hmotnostním zlomkem, ne procentuálně).
↑ luky4419: případně přidej, prosím, odkazy - jaké pojmy používáte - mám dojem, že si to zbytečně komplikuješ. Děkuji.