Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 03. 2010 14:39

Kalanvatar
Zelenáč
Reputace:   

Základy goniometrie

Ahoj,
tak tady další "oříšek" pro matematiky co si chtějí procvičit rychlost počítání a logické přemýšlení.

Řešení stejně jako v předchozí situaci jsem nepsal, protože jsem se často dostal do slepé uličky.

Snad omluvíte, že mi nebylo z hůry dáno. :))

Kalanvatar

http://www.uloziste.net/thumb/2900/image_250.jpg
http://www.uloziste.net/thumb/2900/image_250.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 20. 03. 2010 17:48

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: Základy goniometrie

Tak napiš svůj postup a kolegové Tě jistě opraví.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#3 22. 03. 2010 00:09 — Editoval Mrfiluta (22. 03. 2010 23:14)

Mrfiluta
Reputace:   

Mohl bych napsat pouze: Použij goniometrickou jedničku a součtový vzorec pro kosinus (x+y). Ale trochu ti to rozepíšu, pořádně polopaticky! :D Opravte mě kdyžtak, občas udělám nějakou chybu :)

1) Nejdřív si uděláme podmínky :) ve jmenovateli se nesmí objevit nula, takže $sinx\neq0$. Sinus nabývá hodnot nula v hodnotách $ {0, \pi, 2\pi, 3\pi... atd.} $, tedy v k-násobcích $\pi$. Tedy $x \neq k \cdot \pi$ ! To bude důležité na konci.

Teď samotný výpočet:

-->Roznásobíme trojkou a sinem x.
-->Na $sin(\pi + x)$ použijeme součtový vzorec $ sin (x + y) = sin x * cos y + cos x * sin y $

-->Vznikne nám tedy až: $2sinx(sin\pi \cdot cosx+cos\pi \cdot sinx) = 3 cosx - 3$ Tady rovnou můžeme "zapomenout" na část, která obsahuje $sin\pi$, protože $sin\pi=0$ a tudíž všechno čím se to násobí se rovná nule :) Vyčíslením $cos\pi$ dostaneme $1$ Zbyde nám jen několik toho a všechno si převedem na jednu stranu:

$2sin^2 x - 3 cosx + 3 = 0$

-->Přichází na řadu goniometrická jednička. $sin^2 x=1-cos^2 x$.

$2(1-cos^2 x) - 3 cosx + 3 = 0$
$-2cos^2 x - 3 cosx + 5 = 0$

-->Uděláme substituci: $cosx = u$ a dostaneme:

$-2u^2 - 3u + 5=0$ To je klasická kvadratická rovnice, vypočítáme diskriminant a kořeny. Mně kořeny vyšly $u_1=-\frac52$$u_2=1$.

-->Dosadíme kořeny zpátky do naší substituce:
$cosx = -\frac52$ <-- toto nikdy nenastane, hodnoty kosinu se pohybují vždy v romezí <-1, +1> a ne výš, čili toto řešení můžeme rovnou škrtnout.
$cosx = 1$ <--- Tohle už vypadá líp. Kosinus nabývá hodnoty +1 v místech $0, 2\pi, 4\pi...$, tedy v sudých násobcích $\pi$, tzn. v  $2k \cdot \pi $

TO by bylo naše řešení, JENŽE tu máme počáteční podmínku :) a když se podíváme, podmínka nám vylučuje jakýkoli celočíselný násobek $\pi$, tedy nám vylučuje i naše řešení. Troufám si teda tvrdit, že tato úloha prostě nemá řešení!

#4 22. 03. 2010 00:26

Mrfiluta
Reputace:   

2) Příklad 2 bude naprosto obdobný. Použiješ zde vzorec pro $cos2x$, a to: $cos2x = cos2x - sin2x$. Hned potom doporučuju použít goniometrickou jedničku na vzniklý $cos^2 x$.
( Goniometrická jednička vypadá takto $sin^2 x + cos^2 x = 1$ a lze z ní vyjádřit jak sinus, tak kosinus. )
Vznikne ti zase kvadratická rovnice, uděláš substituci, no prostě stejný případ :) kořeny u substituce mi vyšly $-1$ a $\frac12$. Zbytek už dáš.

3) Tady je to úplně jednoduché :) aby se kosiny rovnaly, musí se rovnat i ty argumenty uvnitř nich. Dostaneš teda úplně jednoduchou rovnici
$3x - 15 = 45$
$x=20$

4) Tak na ten mě zrovna nic nenapadá, ale bude to hraní si se vzorci. Kdyžtak dopíšu :)

#5 22. 03. 2010 21:08

Kalanvatar
Zelenáč
Reputace:   

Jej, tak už jste koukám pokročili, hodím sem, co jsem vypočítal já.
http://www.uloziste.net/index.php?page=upload

http://www.uloziste.net/thumb/5467/gonio.jpg

Teď se pokusím pochopit tu jedničku. :)

Díky moc. :)

#6 22. 03. 2010 21:34

Kalanvatar
Zelenáč
Reputace:   

↑ Mrfiluta:
1) Jejda já si teda myslím že sin=0 nabývá hodnot v  pí/2 + 2kpí... O:-) Takže výsledek by měl být v definičním oboru.
P.

#7 22. 03. 2010 21:40

Doxxik
Reputace:   14 

↑ Kalanvatar:
jednak předpokládám, že jsi chtěl napsat: sinx=0
a potom -  je patrné, že se jedná sinus nabývá 0 v $k\cdot \pi$

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#8 22. 03. 2010 23:12

Mrfiluta
Reputace:   

↑ Kalanvatar:

Kdepak, sinx=0 opravdu v $k \cdot \pi$ !

2. příklad: Pozor, myslím, že tam máš špatně znaménka u substituce. Buď bude $-2t^2 - t + 4$, nebo $+2t^2 + t - 4$. Kořeny vyjdou tak jak jsem se zmínil výše.

3. příklad: Máš pravdu, tady je základní úhel 20°, odpovídá tomu teda i 315°, tedy $x=110$ :)

Zápatí