Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 03. 2010 14:39

Kalanvatar
Zelenáč
Reputace:   

Základy goniometrie

Ahoj,
tak tady další "oříšek" pro matematiky co si chtějí procvičit rychlost počítání a logické přemýšlení.

Řešení stejně jako v předchozí situaci jsem nepsal, protože jsem se často dostal do slepé uličky.

Snad omluvíte, že mi nebylo z hůry dáno. :))

Kalanvatar

http://www.uloziste.net/thumb/2900/image_250.jpg
http://www.uloziste.net/thumb/2900/image_250.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 20. 03. 2010 17:48

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: Základy goniometrie

Tak napiš svůj postup a kolegové Tě jistě opraví.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#3 22. 03. 2010 00:09 — Editoval Mrfiluta (22. 03. 2010 23:14)

Mrfiluta
Reputace:   

Mohl bych napsat pouze: Použij goniometrickou jedničku a součtový vzorec pro kosinus (x+y). Ale trochu ti to rozepíšu, pořádně polopaticky! :D Opravte mě kdyžtak, občas udělám nějakou chybu :)

1) Nejdřív si uděláme podmínky :) ve jmenovateli se nesmí objevit nula, takže $sinx\neq0$. Sinus nabývá hodnot nula v hodnotách $ {0, \pi, 2\pi, 3\pi... atd.} $, tedy v k-násobcích $\pi$. Tedy $x \neq k \cdot \pi$ ! To bude důležité na konci.

Teď samotný výpočet:

-->Roznásobíme trojkou a sinem x.
-->Na $sin(\pi + x)$ použijeme součtový vzorec $ sin (x + y) = sin x * cos y + cos x * sin y $

-->Vznikne nám tedy až: $2sinx(sin\pi \cdot cosx+cos\pi \cdot sinx) = 3 cosx - 3$ Tady rovnou můžeme "zapomenout" na část, která obsahuje $sin\pi$, protože $sin\pi=0$ a tudíž všechno čím se to násobí se rovná nule :) Vyčíslením $cos\pi$ dostaneme $1$ Zbyde nám jen několik toho a všechno si převedem na jednu stranu:

$2sin^2 x - 3 cosx + 3 = 0$

-->Přichází na řadu goniometrická jednička. $sin^2 x=1-cos^2 x$.

$2(1-cos^2 x) - 3 cosx + 3 = 0$
$-2cos^2 x - 3 cosx + 5 = 0$

-->Uděláme substituci: $cosx = u$ a dostaneme:

$-2u^2 - 3u + 5=0$ To je klasická kvadratická rovnice, vypočítáme diskriminant a kořeny. Mně kořeny vyšly $u_1=-\frac52$$u_2=1$.

-->Dosadíme kořeny zpátky do naší substituce:
$cosx = -\frac52$ <-- toto nikdy nenastane, hodnoty kosinu se pohybují vždy v romezí <-1, +1> a ne výš, čili toto řešení můžeme rovnou škrtnout.
$cosx = 1$ <--- Tohle už vypadá líp. Kosinus nabývá hodnoty +1 v místech $0, 2\pi, 4\pi...$, tedy v sudých násobcích $\pi$, tzn. v  $2k \cdot \pi $

TO by bylo naše řešení, JENŽE tu máme počáteční podmínku :) a když se podíváme, podmínka nám vylučuje jakýkoli celočíselný násobek $\pi$, tedy nám vylučuje i naše řešení. Troufám si teda tvrdit, že tato úloha prostě nemá řešení!

#4 22. 03. 2010 00:26

Mrfiluta
Reputace:   

2) Příklad 2 bude naprosto obdobný. Použiješ zde vzorec pro $cos2x$, a to: $cos2x = cos2x - sin2x$. Hned potom doporučuju použít goniometrickou jedničku na vzniklý $cos^2 x$.
( Goniometrická jednička vypadá takto $sin^2 x + cos^2 x = 1$ a lze z ní vyjádřit jak sinus, tak kosinus. )
Vznikne ti zase kvadratická rovnice, uděláš substituci, no prostě stejný případ :) kořeny u substituce mi vyšly $-1$ a $\frac12$. Zbytek už dáš.

3) Tady je to úplně jednoduché :) aby se kosiny rovnaly, musí se rovnat i ty argumenty uvnitř nich. Dostaneš teda úplně jednoduchou rovnici
$3x - 15 = 45$
$x=20$

4) Tak na ten mě zrovna nic nenapadá, ale bude to hraní si se vzorci. Kdyžtak dopíšu :)

#5 22. 03. 2010 21:08

Kalanvatar
Zelenáč
Reputace:   

Jej, tak už jste koukám pokročili, hodím sem, co jsem vypočítal já.
http://www.uloziste.net/index.php?page=upload

http://www.uloziste.net/thumb/5467/gonio.jpg

Teď se pokusím pochopit tu jedničku. :)

Díky moc. :)

#6 22. 03. 2010 21:34

Kalanvatar
Zelenáč
Reputace:   

↑ Mrfiluta:
1) Jejda já si teda myslím že sin=0 nabývá hodnot v  pí/2 + 2kpí... O:-) Takže výsledek by měl být v definičním oboru.
P.

#7 22. 03. 2010 21:40

Doxxik
Reputace:   14 

↑ Kalanvatar:
jednak předpokládám, že jsi chtěl napsat: sinx=0
a potom -  je patrné, že se jedná sinus nabývá 0 v $k\cdot \pi$

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#8 22. 03. 2010 23:12

Mrfiluta
Reputace:   

↑ Kalanvatar:

Kdepak, sinx=0 opravdu v $k \cdot \pi$ !

2. příklad: Pozor, myslím, že tam máš špatně znaménka u substituce. Buď bude $-2t^2 - t + 4$, nebo $+2t^2 + t - 4$. Kořeny vyjdou tak jak jsem se zmínil výše.

3. příklad: Máš pravdu, tady je základní úhel 20°, odpovídá tomu teda i 315°, tedy $x=110$ :)

Zápatí