Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

((((15:(((14:13):12):11)):10):((9:8):7)):(6:5)):((4:3):2)
(((((15:((((14:13):12):11):10)):9):((8:7):6)):(5:4)):3):2
To jsou dvě možné uzávorkování, bude jich ale víc. Souhlasím, že to je hezká úloha.

↑ houfn:
Tak to už si každý spočte :-).
Zdůvodnění, proč je nejmenší, jsem dopsal do předchozího příspěvku.

↑ houfn:
Mně vyšlo 1430.
↑ BrozekP:
ted jsem koukal do výsledků a má to vyjít 14 300. Ale nevím jak se k tomu dopracovat. Nevychátí mi to
Řešení: http://cgi.math.muni.cz/~rvmo/ABC/48/A48i.pdf př. č. 1

Čili to mají stejně jako já, jen udělali překlep a napsali nulu navíc :-).
↑ BrozekP:
Cože, takže to není správné řešení jak je v tom dokumentu? Nešlo by to tvoje řešení více rozepsat a zjednodušit než mají tam, trochu se tam občas ztrácím.

↑ houfn:
To jejich řešení je správně. Jen si zkus sám vynásobit čísla na konci první stránky odkazovaného pdf. Mají tam
:-)
Prostě se jim tam dostala drobná chyba.
↑ BrozekP:
A jak jsi přišel na to, že budou ty závorky zrovna takhle.? Já to z toho .pdfka nechápu.:-((

Dejme tomu, že chci uzávorkovat čísla tak, abych dostal zlomek
.
Vezmu si všechna čísla ze jmenovatele (každému bude odpovídat řádek v následujícím výpisu) a ke každému si připíšu další následující menší čísla, která mají být v čitateli.
a=14:13:12:11:10
b=9
c=8:7:6
d=5:4
e=3
f=2
Každé písmeno teď představuje zlomek, kde první číslo je v čitateli a ostatní jsou ve jmenovateli. Všemi těmito zlomky chci tedy podělit patnáctku.
15:a:b:c:d:e:f=15:(14:13:12:11:10):9:(8:7:6):(5:4):3:2
Já jsem tam předtím jen měl víc závorek, v tomto přehlednějším zápisu se předpokládá vyhodnocování zleva.