Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ johny0222:
Zdravím,
vy jste zlobili nebo co, že vám něco takového dali?
do Wolframu asi tak.
do MAW okopírovat toto: (1-asin(sqrt(x))))*(log(x)/log(10)^2))/(log(5)/log(10)/log(x)/log(10)))
Výsledek z historie.
V zadání máš
, což se mi velmi nezdá, asi
(jak jsem odvodila z následující úpravy).
Může být?
EDIT: ještě, když se dívám na tvůj postup - derivace součinu - ANO, ale derivace složené funkce (když derivuješ to strašnou mocninu s asinem, tak derivace vnitřní funkce půjde do násobení (ne do mocniny, jak máš napsáno).
EDIT2: když se podrobně dívám na zádání, tak se požaduje použití "logaritmického derivování), jelikož 1. část je 
A pro uklidnění - ne, že by toto zadání bylo těžké, ale jak správně jsi označil - je komplikované již na samotný přepis, dal už tak ne.
↑ johny0222:
vždyt jsem napsala, že je to komplikované na přepis, ne na derivování.
asi nemáte ani na zkouškách, tuto část si ještě překontroluj, třeba z toho (po opravě zadání) vznikne něco více použitelného.
Prakticky - samostatně si zderivuj čast
podle odkazu na logaritmické derivování.
Myslím, že mám překlep v zápisu pro zadání do MAW, opravím za chvilku.
asi nemáte ani na zkouškách, tuto část si ještě překontroluj, třeba z toho (po opravě zadání) vznikne něco více použitelného.
mas pravdu pomylil som si log s ln
tu su tie jednotlive derivacie:
chcel by som sa este spytat ako by sa to pocitalo v pripade ze by v exponente nebola ziadna funkcia napr(3x^2+5x) pocitalo by sa to sposobom
x^n =nx^(n-1)
co napak v pripade keby som v tomto priklade zemenil to co je v exponente teda zadanie by bolo: (1-arcsinx)^(3x+2), pocitalo by sa to tym istym sposobom ako prve zadanie ?
↑ johny0222:
derivace "1. dílu"
se zdá být v pořádku, až na začátek derivace vnitřní funkce: vypadlo (-), když jsi derivoval (1-arcsin(sqrt(x)).
úpravu 2 "dílu" bych provedla tak: 
ln(5) je konstanta (pozor při derivování).
v pripade ze by v exponente nebola ziadna funkcia napr (3x^2+5x)^8 pocitalo by sa to sposobom
x^n =nx^(n-1)
ano, akorat ještě krat derivace vnitřní funkce: (f(x)^n)´ = n(f(x))^(n-1)*(f´(x))
Trochu jsem upravila dotaz, jelikož derivace (3x^2+5x) - jak bylo původně ve Tvé otázce, je snad jasná.
co napak v pripade keby som v tomto priklade zemenil to co je v exponente teda zadanie by bolo: (1-arcsinx)^(3x+2), pocitalo by sa to tym istym sposobom ako prve zadanie ?
ano, pokud je to funkce
, tak ten postup je stejný, jen pozor na to, co je f(x), co je g(x).
Stačí tak?
↑ johny0222:
ln(5) je konstanta, je to číslo .... přibližně zkus vypočíst na kalkuláčce. Tedy při derivování jako s konstantou.
↑ johny0222:
derivuj, prosím,
1]
,
2]
3] 
4]
.
Kde je nula? Dekuji.
preca len by som sa chel este vratit k tym upravam lnx ...
skusal som si vygenerovat vysledok v stroji, lenze trochu sa mi tam nezda ta uprava
http://wood.mendelu.cz/math/maw/derivace/derivace.php
nezda sa mi ten menovatel nemalo tam nahodou byt (ln(5)x)^2 ?
↑ johny0222:
Zdravím,
2. část zadání jsme upravili na:
a derivovali jsme:
a můžeme to nechat tak nebo upravit na: 
A teď si řekneme, co se nám nelibí a proč? Děkuji.
OT: zlaté časy, kdy logaritmovat před poledném se považovalo za neslušné....
EDIT: ještě poslední úprava:
už se to libí?
Stránky: 1