Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, vypracovavam otazky ke zkousce z fyziky a nemam uplne jasno v odpovedich na tyto otazkynebo jsou neuplne. Timto kohokoliv prosim o pomoc. Dekuji
1) Navrhněte konkrétní soustavu souřadnic pro řešení těchto problémů: výpočet vrhů, výpočet těžiště kruhu, výpočet momentu setrvačnosti kruhu, výpočet momentu setrvačnosti obdélníka, volbu zdůvodněte!!
2)Na čem závisí velikost momentu síly, kdy je minimální a kdy je maximální.
3)Na čem závisí velikost momentu setrvačnosti, kdy je minimální a kdy je maximální.
4)Na čem závisí velikost momentu hybnosti, kdy je minimální a kdy je maximální.
5)Na konkrétním příkladě vysvětlete, proč má těleso různé momenty setrvačnosti vzhledem k různým osám, kdy je větší a kdy menší.
Jeste jednou moc dekuji
Ok, tazke:
1) vypocet vrhu, vypocet tezsite kruhu, vypocet moment usetrvacnosti obdelnika - kartezska
vypocet momentu setrvacnosto kruhu - polarni
Nejsem si uz jist kde, ale nekde se mi to reseni pro tyto problemy podarilo najit, ale vubec si nejsem jisty, jestli je to dobre a ani nejsem schopen zduvodnit, proc tomu tak je.
2) zavisi na zrchleni a moment usetrvacnosti
3) na rozlozeni hmotnosti kolem rotacni osy
4) vim jen vzorec L=r.p
5) http://fyzweb.cuni.cz/dilna/krouzek/k23.htm ?? Prikladu momentu setrvacnosti ruznych teles, ale nakonec jsem dosel k zaveru, ze je to taky blbost, protoze je v zadani: ,,vzhledem k ruznym osam,,
Nechci Vas samozrejme okradat o cas zabyvat se banalitami tohoto typu, ale to je opravdu vse co o tom "vim". Jak jsem psal odpovedi jsou neuplne a to malo co tam je urcite neni zcela spravne.
↑ funk.y:
1. Vypdá rozumně. Zdůvodnění - já bych to zdůvodnil tak, že se mi to v těchto soustavách bude líp počítat - a to je hodně dobrý důvod, vlastně ten nejlepší.
2. To asi není to co chce slyšet. Spíš
, takže na velikosti ramene, velikosti síly a úhlu, který svírají.
3. rozumné, minimální když bude hmota nahňácaná co nejbíž k ose
4. ALe zase je tam vektorový součin, takže to závisí, kromě těch veličin, které uvádíš, i na úhlu.
5. Protože má různě roznístěnou hmotnost vzhledem k ose rotace (Steinerova věta !)
osobně bych to vysvětloval na něčem jednoduchým, např. na hmotné kružnici, která jednou rotuje kolem osy procházející středem kolmo na rovinu kružnice a podruhé kolem osy procházející bodem na obvodu (rovnoběžně s tou první osou)