Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 07. 2010 12:06

funk.y
Zelenáč
Reputace:   

Kartezska, polarni ss.,momenty

Ahoj, vypracovavam otazky ke zkousce z fyziky a nemam uplne jasno v odpovedich na tyto otazkynebo jsou neuplne. Timto kohokoliv prosim o pomoc. Dekuji

1) Navrhněte konkrétní soustavu souřadnic pro řešení těchto problémů: výpočet vrhů, výpočet těžiště kruhu, výpočet momentu setrvačnosti kruhu,      výpočet momentu setrvačnosti obdélníka, volbu zdůvodněte!!

2)Na čem závisí velikost momentu síly, kdy je minimální a kdy je maximální.

3)Na čem závisí velikost momentu setrvačnosti, kdy je minimální a kdy je maximální.

4)Na čem závisí velikost momentu hybnosti, kdy je minimální a kdy je maximální.

5)Na konkrétním příkladě vysvětlete, proč má těleso různé momenty setrvačnosti vzhledem k různým osám, kdy je větší a kdy menší.

Jeste jednou moc dekuji

#2 04. 07. 2010 14:10

fl4sk4
Zelenáč
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Re: Kartezska, polarni ss.,momenty

↑ funk.y: Napiš co o tom víš, co usuzuješ a mi ti poradíme.

jaderka, ČVUT

#3 04. 07. 2010 14:30

funk.y
Zelenáč
Reputace:   

Ok, tazke:

1) vypocet vrhu, vypocet tezsite kruhu, vypocet moment usetrvacnosti  obdelnika - kartezska
    vypocet momentu setrvacnosto kruhu - polarni

Nejsem si uz jist kde, ale nekde se mi to reseni pro tyto problemy podarilo najit, ale vubec si nejsem jisty, jestli je to dobre a ani nejsem schopen zduvodnit, proc tomu tak je.

2) zavisi na zrchleni a moment usetrvacnosti

3) na rozlozeni hmotnosti kolem rotacni osy

4) vim jen vzorec L=r.p

5) http://fyzweb.cuni.cz/dilna/krouzek/k23.htm   ?? Prikladu momentu setrvacnosti ruznych teles, ale nakonec jsem dosel k zaveru, ze je to taky          blbost, protoze je v zadani: ,,vzhledem k ruznym osam,,

Nechci Vas samozrejme okradat o cas zabyvat se banalitami tohoto typu, ale to je opravdu vse co o tom "vim". Jak jsem psal odpovedi jsou neuplne a to malo co tam je urcite neni zcela spravne.

#4 04. 07. 2010 21:09

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ funk.y:
1. Vypdá rozumně. Zdůvodnění - já bych to zdůvodnil tak, že se mi to v těchto soustavách bude líp počítat - a to je hodně dobrý důvod, vlastně ten nejlepší.

2. To asi není to co chce slyšet. Spíš $\vec M=\vec r\times\vec F$, takže na velikosti ramene, velikosti síly a úhlu, který svírají.

3. rozumné, minimální když bude hmota nahňácaná co nejbíž k ose

4. ALe zase je tam vektorový součin, takže to závisí, kromě těch veličin, které uvádíš, i na úhlu.

5. Protože má různě roznístěnou hmotnost vzhledem k ose rotace (Steinerova věta !)
osobně bych to vysvětloval na něčem jednoduchým, např. na hmotné kružnici, která jednou rotuje kolem osy procházející středem kolmo na rovinu kružnice a podruhé kolem osy procházející bodem na obvodu (rovnoběžně s tou první osou)

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 04. 07. 2010 21:34

funk.y
Zelenáč
Reputace:   

Dekuji a muzu se zeptat, proc se z jakeho duvodu se mi to bude v zadani c.1 lip pocitat ?

#6 05. 07. 2010 00:03

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ funk.y:
A co kdyby sis to zkusil. Třeba moment setrvačnosti kruhu v kartézské a polární, co bude jednoduší.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Zápatí