Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
potřeboval bych si ověřit řešení těchto tří příkladů ...
1. Určete kolika zpúsoby je možno seřadit 8 aut do 2 řad po 4.
a. na pořadí nezáleží
b. na pořadí záleží
2. Určete pořet všech přirozených čísel menších než 500, v jejichž dekadickém zápisu jsou pouze cifry 3, 5, 7 a 9
3. Určete, kolika způsoby lze kolem kulatého stolu posadit 5 mužů a 5 žen, ale nesmí žádné dvě ženy sedět vedle sebe.
↑ ladiznet: Ahoj... prikladám možnosť do diskuzie ku príkladu 1b ..
Přijde mi, že příklady 1 a 3 nejsou zadány úplně. Problém je v tom, že není moc jasně řečeno, kdy jsou dvě rozestavení považována za stejná. Budou v jedničce považována za stejná seřazení aut 1234 5678 a 5678 1234 (mezerou odděluji jednotlivé řady)? A ve trojce, když všichni vstanou od stolu a sednou si např. na místo po své pravici, bude to stejné nebo jiné rozesazení?
↑ Olin:
Zdravím,
zadání jsem původně rozuměla, ale řekla jsem si, že už nemám v plánu vyzývat autora dotazu k umístění řešení, když chce "ověřovat příklady".
Ale když jsem četla, že se Tobě nezdá, tak už jsem si nevěřila vůbec.
Mé čtení:
EDIT 2: domyšleno cestou Opavou, že polovina je dobře:
1a) jsem rozuměla jako kombinaci z 8 prvku po 4. že je to do řad, vliv nemá - to je v pořádku.
1b) variace z 8 prvků po 4, k tomu ještě přehodit řady - to není dobře - má být kombinace z 8 po 4, potom ještě permutace 4!(v jedné řadě), 4! v druhé řade - snad.
2) bez rozporu v zadání.
3) můj speciální koniček "rozesazení" - "posun okolo stolu" - vykládám dobře "sednout si na místo po své pravici" bych dodržela doporučení kolegy Kondra.
Narazila jsem také na doporučení, že ženy usadit na pozice slichým označením, muže na pozice se sudým označením, tak bude zaručeno, že nejsou 2 ženy vedle sebe (tedy permutace 5!*permutace 5!). Ale sama bych to nevymyslela.
Kolega Kondr samozřejmě řekne, že všechno je jinak (už jsem si zvykla), a však tralala je také jinak, děkuji za spravedlivou kritiku.
---------------
OT: toto by se mohlo označít za vyřešené.
Stránky: 1