Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim. Tyto 3x úlohy jsme dostali za DÚ a já netuším co s nima. Jediné co asi chápu jak by se mnělo dělat je 3. je to něco jako (x^2-1)=(x+1)(x-1) ale nejsem si jistej jak se má rozložit, když je tam x^5.
1.Zdůvodněte, proč třetí řádek Hornerova schématu při vyhodnocování polynomu p
v bodě "a" obsahuje koeficienty polynomu, který je částečným podílem
polynomu p polynomem (x-a). Jak vypadá zbytek po dělení p polynomem (x-a)?
2.Nechť polynom p má reálné kořeny a dále kořeny po dvou vzájemně komplexně
sdružené. Nechť dále koeficient u nejvyšší mocniny je nenulový reálný.
Rozmyslete si, proč pak polynom p má reálné koeficienty.
Je podmínka na koeficient u nejvyšší mocniny nutná?
3.Na součin polynomů ireducibilních v R rozložte polynom:
2x^5 - 4x^4 - 7x^3 + x^2 + 5x + 3
Nápověda: většina kořenů polynomu jsou celá čísla.
↑ Nell:
Zdravím,
jelikož již máš založeno téma na část zadání, tak bych v tomto tématu navrhovala dořešit rozklad polynomu (neb nic jiného by mi stejně nešlo).
Nápověda: většina kořenů polynomu jsou celá čísla. Z této nápovědy budu vycházet a budu zkoušet na úvod místo dosazovat čísla 1, -1, 2, -2. Pokud mi ve výsledku vyjde 0, zvolené číslo je kořen polynomu a mohu použit pro dělení mnohočlenu dvoučleném.
Vyšlo mi, že 1, -1 jsou kořeny, proto podělím (2x^5 - 4x^4 - 7x^3 + x^2 + 5x + 3):(x^2-1). Ve výsledku bude 3. stupeň a ten už se rozloží.
Rozkladů je zde na fóru hodně - například + materiály vašeho vyučujícího + pro kontrolu online nástroje z úvodního tématu sekce VŠ.
Stačí tak na úvod?

↑ Nell:Se ví že ví :) V té dvojce uvážíme rozklad na kořenové činitele p(x)=c(x-r_1)(x-r_2)....(x-r_n), prvních k kořenů nechť je reálných. Pronásobíme mezi sebou ty dvojice závorek, v nichž jsou kořeny komplexně sdružené. Rozklad tak přejde to tvaru
. Přitom
je pro všechna t od k+1 do n součet dvou komplexně sdružených čísel (reálné číslo),
součin (také reálný). Jediné, co by nám mohlo způsobit komplexní koeficienty, je to c. Protože ale u
je koeficient
a u
je ze zadání reálné číslo, jsou všechny koeficienty reálné. Kdybychom o koeficientu u
nic nevěděli, mohli bychom položit
a pak by vyšly komplexní koeficienty. Proto je tam ta podmínka nutná.