Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 09. 2010 16:33

Nell
Reputace:   

Lineární algebra

Zdravim. Tyto 3x úlohy jsme dostali za DÚ a já netuším co s nima. Jediné co asi chápu jak by se mnělo dělat je 3. je to něco jako (x^2-1)=(x+1)(x-1) ale nejsem si jistej jak se má rozložit, když je tam x^5.

1.Zdůvodněte, proč třetí řádek Hornerova schématu při vyhodnocování polynomu p
v bodě "a" obsahuje koeficienty polynomu, který je částečným podílem
polynomu p polynomem (x-a). Jak vypadá zbytek po dělení p polynomem (x-a)?

2.Nechť polynom p má reálné kořeny a dále kořeny po dvou vzájemně komplexně
sdružené. Nechť dále koeficient u nejvyšší mocniny je nenulový reálný.
Rozmyslete si, proč pak polynom p má reálné koeficienty.

Je podmínka na koeficient u nejvyšší mocniny nutná?

3.Na součin polynomů ireducibilních v R rozložte polynom:

2x^5 - 4x^4 - 7x^3 + x^2 + 5x + 3

Nápověda: většina kořenů polynomu jsou celá čísla.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 26. 09. 2010 23:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Lineární algebra

↑ Nell:

Zdravím,

jelikož již máš založeno téma na část zadání, tak bych v tomto tématu navrhovala dořešit rozklad polynomu (neb nic jiného by mi stejně nešlo).

Nápověda: většina kořenů polynomu jsou celá čísla. Z této nápovědy budu vycházet a budu zkoušet na úvod místo dosazovat čísla 1, -1, 2, -2. Pokud mi ve výsledku vyjde 0, zvolené číslo je kořen polynomu a mohu použit pro dělení mnohočlenu dvoučleném.

Vyšlo mi, že 1, -1 jsou kořeny, proto podělím (2x^5 - 4x^4 - 7x^3 + x^2 + 5x + 3):(x^2-1). Ve výsledku bude 3. stupeň a ten už se rozloží.

Rozkladů je zde na fóru hodně - například + materiály vašeho vyučujícího + pro kontrolu online nástroje z úvodního tématu sekce VŠ.

Stačí tak na úvod?

#3 27. 09. 2010 00:36

Nell
Reputace:   

3. jsem už vypočítal díky hornovu schématu. ten zbytek náhodou někdo neví?

#4 27. 09. 2010 00:54

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ Nell:Se ví že ví :) V té dvojce uvážíme rozklad na kořenové činitele p(x)=c(x-r_1)(x-r_2)....(x-r_n), prvních k kořenů nechť je  reálných. Pronásobíme mezi sebou ty dvojice závorek, v nichž jsou kořeny komplexně sdružené. Rozklad tak přejde to tvaru
$p(x)=c(x-r_1)(x-r_2)....(x-r_k)(x^2+a_{k+1}x+b_{k+1})...(x^2+a_{n}x+b_{n})$. Přitom $a_t$ je pro všechna t od k+1 do n součet dvou komplexně sdružených čísel (reálné číslo), $b_n$ součin (také reálný). Jediné, co by nám mohlo způsobit komplexní koeficienty, je to c. Protože ale u $x^n$ je koeficient $c$ a u $x^n$ je ze zadání reálné číslo, jsou všechny koeficienty reálné. Kdybychom o koeficientu u $x^n$ nic nevěděli, mohli bychom položit $c=i$ a pak by vyšly komplexní koeficienty. Proto je tam ta podmínka nutná.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí