Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 10. 2010 10:07

gsdv
Reputace:   

výpočet chyby z měření

Zdravím,
možná budu opakovat stejný dotaz jako kolega přede mnou, ale vážně si nevím rady.
Ve cvičení z fyziky jsme měřili viskozitu Stokesovým viskozimetrem. Měli jsme 10 skleněných kuliček které jsme každou změřili 2x její průměr (d), pak jsme na válci s kapalinou 10x změřili délku L (vzdálenost kde kulička padala rovnoměrně) a zároveň vždycky měřili čas (t). Z průměrných hodnot jsme spočítali dynamickou viskozitu a pak i kinematickou viskozitu. No a nakonec se po nás chce stanovit absolutní a relativní chyby z výsledků. předpokládám že to bude u toho d, L, t a nejpíš i ró těch kuliček a kapaliny protože jsou zadané ve tvaru ró=(2580+/-20) -> to +/- má být že jsou nad sebou. Vůbec nevím jak mám vyrobit ten vzorec na výpočet těch chyb. Pomůže někdo, nejlépe někdo velmi trpělivý protože tohle je pro mě španělská ves :)

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 08. 10. 2010 11:49 — Editoval jelena (08. 10. 2010 11:49)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: výpočet chyby z měření

↑ gsdv:

Zdravím,

používate Laboratorní příručku od pana Schauera a kol.? v tom případě bych doporučovala dodržovat i jeho pokyny ke zpracování lab. protokolů. http://fyzika.fce.vutbr.cz/index.php?stranka_id=142

Teď jsem to podrobně nestudovala, až v hodně pozdějších hodinách - ovšem ze zkušenosti z FSI VUT vím, že, zpracování výsledků a způsob uvádění výsledků byl vždy uveden v metodice k laboratornímu cvičení. Máte to?

Názory jednotlivých vyučujících na způsob uvedení výsledků se může lišít (je to "noční můra" (c)  ) - proto je třeba dodržovat vaše pokyny a chodit na konzultace k vyučujícímu. Můžeš, prosím, nascanovat (nebo dat odkaz) na metodické pokyny k laboratornímu cvičení, co zde popisuješ?

Děkuji.

#3 09. 10. 2010 14:29

gsdv
Reputace:   

↑ jelena:

Zdravím, nepoužíváme příručku pana Schauera; jsem z fakulty stavební a máme skripta Fyzikální praktikum I od Fickera. Je pravda že je tam popsané jak ty chyby počítat ale nejsem z toho moudrá. Přikládám odkaz na podklady k danému cvičení.

http://leteckaposta.cz/852395898

#4 09. 10. 2010 21:50 — Editoval jelena (09. 10. 2010 22:04)

jelena
Jelena

↑ gsdv:

Děkuji.

Je třeba postupovat takto - máme přímo meřené hodnoty: d, L, t (v tabulce) - u všech hodnot vypočteme chybu přímeho měření: - podle vzorce z Fickera počítá kalkulátor na str. p. Schauera. Najdeme chyby přímých měření d, L, t (z tabulky) - budeme používat kalkulátor.

Z metodiky víme příme chyby pro hustotu kapaliny a pro hustotu materiálu kulíčky.

Pokračujeme výpočtem přenášené chyby:

Máme počítat ze vzorce (163), (159). Rozeberu na vzorci (163):
$\eta=\frac{(\rho-\rho_0)d^2gt}{18L}$

${\vartheta}_{\eta}=\sqrt{\(\frac{{\partial}\eta}{{\partial}\rho}\vartheta_\rho\)^2+\(\frac{{\partial}\eta}{{\partial}\rho_0}\vartheta_\rho_0\)^2+\(\frac{{\partial}\eta}{{\partial}d}\vartheta_d\)^2+\(\frac{{\partial}\eta}{{\partial}t}\vartheta_t\)^2+\(\frac{{\partial}\eta}{{\partial}L}\vartheta_L\)^2}$

Teď je třeba najit parciální derivace funkce $\eta=\frac{(\rho-\rho_0)d^2gt}{18L}$. Je to už nalezeno?

Závěrem tohoto trapení bude zápis výsledku s absolutní chybou. Výpočet relativní chyby - viz odkaz.

Je třeba dávat velky pozor na správný zápis výsledku, co do počtu platných číslic (v odkazu na závěr).

Stačí tak na úvod?

#5 10. 10. 2010 12:41

gsdv
Reputace:   

Ano, myslím že je mě to celkem jasné, až na takový detail a to jsou ty parciální derivace nebo možná derivace celkově. Nevím jak ten vzorec zderivovat, ve škole nám jenom jako mimochodem oznámili že je budem potřebovat, ukázali na vzorci objemu válce a to je všechno. Tak poslední nakopnutí a já už to třeba zvládnu :)

#6 10. 10. 2010 13:28

jelena
Jelena

↑ gsdv:

Úvod do derivování máte v materálech od pana Schauera - "přenesená chyba. Pokud trošku umíš, označuješ pouze promennou, podle které derivuješ za neznamou, zbytek jsou konstanty.

Něco jsem ukazovala tady kolegovi od vás - je 2. ročník, zkus ho také promailovat, zda nemá něco pro vás užitečného.

Pokud bude problém, tak bych něco napsala, ale až v trochu pozdější hodině.

#7 10. 10. 2010 17:31

gsdv
Reputace:   

Možná že ten princip bych už pochopila ale nevím jak zderivovat ty ró a ró0 když jsou v závorce, dopadne to stejně jako ty ostatní?

#8 10. 10. 2010 19:50

jelena
Jelena

Pokud závorka činí problém, stačí závorku roznásobit:

$\eta=\frac{(\rho-\rho_0)d^2gt}{18L}=\frac{\rho d^2gt}{18L}-\frac{\rho_0d^2gt}{18L}$

pokud derivuješ po $\rho$, tak je část  $-\frac{\rho_0d^2gt}{18L}$ se považuje za konstantu (podobně při derivaci po $\rho_0$). Ať se to podaří.

#9 10. 10. 2010 21:59

gsdv
Reputace:   

Myslím že se povedlo. Tak děkuju  moc za rady a za čas a možná že se tady zase objevím s nějakým móóóc složitým příkladem (pro mě jsou totiž všechny složitý) :)

Zápatí