Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 10. 2010 18:21

Radon
Reputace:   

Výsledná jednotka

Ahoj, mám tu zadaný výpočet Youngova modulu E dle vztahu:

http://2i.cz/2i/t/cd49e3c91a.jpg

změřil jsem L (mm), x (zadáno v mm) , k (je zadaná konstanta), U (ve voltech), z1,2 (v mm), a (mm/kg)
teď mi jde o to, jaká bude výsledná jednotka E, vím, že to bude v pascalech, ale pořád se nemůžu dopočítat správné hodnoty (počtu cifer).

Pakliže dosadím v základních jednotkách, tj. volty, metry, tak dále si nevím rady se směrnicí a... která se počítala z hmotnosti(kg) a "délky" v milimetrech odtud jednotka mm/kg jedná se o základní jednotku, nebo je potřeba převést? , směrnici přímky a jsem počítal pomocí regresních fcí na kalkulačce.

Děkuji za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) Radon)

#2 13. 10. 2010 18:57

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výsledná jednotka

↑ Radon:

Zdravím,

příspěvku bohužel není pořádně rozumět - vzorec je viditělný po rozkliknutí, z textu jsem rozuměla:

1) E bude v Pa (není to ovšem základní jednotka v SI), v SI bude v kg/(ms^2).

2)

dopočítat správné hodnoty (počtu cifer).

jsou tedy výsledky konkrétního měření s konkretní přesnosti?

Úplně nejlepší bude, když všechno, co komentuješ, napíšeš na papír včetně všech výpočtů (případně i metodiku, ze které vychází tato úloha) a umístiš sem. Snad se podaří dojit výsledku. Děkuji.

#3 13. 10. 2010 20:42

Radon
Reputace:   

Tak jsem to "sesmolil", děkuji všem za rady, s matikou a fyzikou válčím celý život, takže omluvte případné hlouposti, které jsem někde uvedl
http://2i.cz/2i/t/6b3e94be6d.jpg

#4 13. 10. 2010 21:59

jelena
Jelena

↑ Radon:

děkuji, bohužel Pa mi nevychází (na modul Younga), ani na elektrický potenciál E (kdybych předpokladala, že označení E není Y.mod.) mi jednotky nevychází. Nemůžeš mít nějaký překlep nebo nemá konstanta k také jednotky?

Existuje originál zadání, metodika? Děkuji.

#5 13. 10. 2010 23:23

Radon
Reputace:   

,...tak jednotka Pa je jen má domněnka, já totiž koukal do protokolů o měření z předchozích let a oni to tam tak měli, což neznamená, že to bylo správně.

ta konstanta k, je opravdu bez jednotky. Ještě jedna "maličkost" u směrnice přímky"a" měli jednotky mm/N, já mám mm/kg.

Jinak děkuji ti moc za to, že se mi tu snažíš pomoci, moc si toho cením.

#6 13. 10. 2010 23:36

jelena
Jelena

↑ Radon:

Problémem je $U_0$ (napětí) "donese do vzorce základní jednotku A a tu nemáme jak vyloučit.

Vy jste skutečně měřili elektrické napětí? a převádí se to do mechanického měření? Můžeš mi popsat zařízení, na kterém jste to prováděli? A náhled na starší protokoly? Popis metodiky?

Technicky si to přestavit dovedu - mechanický snímač, který převádí na elektrické hodnoty, ale potom nemůže být sam "mm", musí být někde proud nebo odpor (nebo převodná konstanta s jednotkami).

#7 13. 10. 2010 23:57

Radon
Reputace:   

http://2i.cz/2i/t/a5e25872a1.jpg 

tady je náhled "teorie meření"

#8 14. 10. 2010 00:06

Radon
Reputace:   

tak už pomalu docházím k tomu, kde jsem udělal chybu, stanovovali jsme E jednak pomocí mechanického a také tenzometrického měření. Teď jde o to, že jsem prohodil směrnice (určovali jsme dvě, jak pro mech. tak i tenzometrické měření) určoval jsem směrnice "a" a "alfa", ale zaměnil jsem je, to znamená, že jsem pro výpočet, viz nahoře použil směrnici s jinou jednotkou, určenou pro výpočet modulu pružnosti v tahu "mechanickou cestou"

takže směrnice "a" bude mít velikost 4,2762 mV/Kg (milivolt)

#9 14. 10. 2010 00:06

jelena
Jelena

↑ Radon:

už je to v pořádku, a=U/F, v jednotkách V/N (a tak se to mělo odečíst z grafu pro stanovení směrnice přímky).

Pokud se dosadí do vzorce, dostaneme po úpravě N/m^2, což odpovídá Pa. Rozměry v mm je třeba převádět do m.

Je to srozumitelné?

#10 14. 10. 2010 00:10

jelena
Jelena

takže směrnice "a" bude mít velikost 4,2762 mV/Kg (milivolt)

proč je tady "Kg"? - co bylo na ose x?

#11 14. 10. 2010 00:14

Radon
Reputace:   

směrnici jsem počítal pomocí kalkulačky, zadávané hodnoty váha (osa x/kg) a y -- byly ty mV

#12 14. 10. 2010 00:17

jelena
Jelena

↑ Radon:

byla váha jako m*g (N) nebo hmotnost v kg?

mV se převede do V.

#13 14. 10. 2010 00:23

Radon
Reputace:   

Tak váha byla normálně v kilech , je ale v celku možné, že kalkulačka při výpočtu směrnice ty kilogramy převádí na (N)a používá je v následném výpočtu směrnice, takže se s kilama vůbec nepočíta, a proto se nepromítnou ani ve výsledné jednotce, pokud kouknu do předchozích protokolů, tak uvedená jednotka je $N/mm$

#14 14. 10. 2010 00:31

jelena
Jelena

↑ Radon:

Potřebuješ to mít ještě dnes (tedy do rána?) Máš v tom trochu zmatek, nechceš to celé nascanovat?

Abychom dostali Pa pro E, musí být "a" v V/N.

Jakou kalkuláčku máš na mysli - normální (tak ta určitě nepřepočte kg na N) nebo máte nějaký online nástroj, do kterého to vkládate?

#15 14. 10. 2010 00:40

Radon
Reputace:   

tak mám to až na pátek, takže na to zítra (spíše dnes :-)) ještě kouknu a případně se ozvu pokud si v tom neudělám jasno. Jinak směrnici "á" počítám pomocí regresních funkcí na kalkulačce.

Zápatí