Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám tu zadaný výpočet Youngova modulu E dle vztahu:
změřil jsem L (mm), x (zadáno v mm) , k (je zadaná konstanta), U (ve voltech), z1,2 (v mm), a (mm/kg)
teď mi jde o to, jaká bude výsledná jednotka E, vím, že to bude v pascalech, ale pořád se nemůžu dopočítat správné hodnoty (počtu cifer).
Pakliže dosadím v základních jednotkách, tj. volty, metry, tak dále si nevím rady se směrnicí a... která se počítala z hmotnosti(kg) a "délky" v milimetrech odtud jednotka mm/kg jedná se o základní jednotku, nebo je potřeba převést? , směrnici přímky a jsem počítal pomocí regresních fcí na kalkulačce.
Děkuji za pomoc
↑ Radon:
Zdravím,
příspěvku bohužel není pořádně rozumět - vzorec je viditělný po rozkliknutí, z textu jsem rozuměla:
1) E bude v Pa (není to ovšem základní jednotka v SI), v SI bude v kg/(ms^2).
2)
dopočítat správné hodnoty (počtu cifer).
jsou tedy výsledky konkrétního měření s konkretní přesnosti?
Úplně nejlepší bude, když všechno, co komentuješ, napíšeš na papír včetně všech výpočtů (případně i metodiku, ze které vychází tato úloha) a umístiš sem. Snad se podaří dojit výsledku. Děkuji.
↑ Radon:
děkuji, bohužel Pa mi nevychází (na modul Younga), ani na elektrický potenciál E (kdybych předpokladala, že označení E není Y.mod.) mi jednotky nevychází. Nemůžeš mít nějaký překlep nebo nemá konstanta k také jednotky?
Existuje originál zadání, metodika? Děkuji.
,...tak jednotka Pa je jen má domněnka, já totiž koukal do protokolů o měření z předchozích let a oni to tam tak měli, což neznamená, že to bylo správně.
ta konstanta k, je opravdu bez jednotky. Ještě jedna "maličkost" u směrnice přímky"a" měli jednotky mm/N, já mám mm/kg.
Jinak děkuji ti moc za to, že se mi tu snažíš pomoci, moc si toho cením.
↑ Radon:
Problémem je
(napětí) "donese do vzorce základní jednotku A a tu nemáme jak vyloučit.
Vy jste skutečně měřili elektrické napětí? a převádí se to do mechanického měření? Můžeš mi popsat zařízení, na kterém jste to prováděli? A náhled na starší protokoly? Popis metodiky?
Technicky si to přestavit dovedu - mechanický snímač, který převádí na elektrické hodnoty, ale potom nemůže být sam "mm", musí být někde proud nebo odpor (nebo převodná konstanta s jednotkami).
tak už pomalu docházím k tomu, kde jsem udělal chybu, stanovovali jsme E jednak pomocí mechanického a také tenzometrického měření. Teď jde o to, že jsem prohodil směrnice (určovali jsme dvě, jak pro mech. tak i tenzometrické měření) určoval jsem směrnice "a" a "alfa", ale zaměnil jsem je, to znamená, že jsem pro výpočet, viz nahoře použil směrnici s jinou jednotkou, určenou pro výpočet modulu pružnosti v tahu "mechanickou cestou"
takže směrnice "a" bude mít velikost 4,2762 mV/Kg (milivolt)
↑ Radon:
už je to v pořádku, a=U/F, v jednotkách V/N (a tak se to mělo odečíst z grafu pro stanovení směrnice přímky).
Pokud se dosadí do vzorce, dostaneme po úpravě N/m^2, což odpovídá Pa. Rozměry v mm je třeba převádět do m.
Je to srozumitelné?
Tak váha byla normálně v kilech , je ale v celku možné, že kalkulačka při výpočtu směrnice ty kilogramy převádí na (N)a používá je v následném výpočtu směrnice, takže se s kilama vůbec nepočíta, a proto se nepromítnou ani ve výsledné jednotce, pokud kouknu do předchozích protokolů, tak uvedená jednotka je 
↑ Radon:
Potřebuješ to mít ještě dnes (tedy do rána?) Máš v tom trochu zmatek, nechceš to celé nascanovat?
Abychom dostali Pa pro E, musí být "a" v V/N.
Jakou kalkuláčku máš na mysli - normální (tak ta určitě nepřepočte kg na N) nebo máte nějaký online nástroj, do kterého to vkládate?