Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Mám tu trošku fyzikálně-chemicko-matematické počítání :-)
Máme zadány 2 roztoky stejné kyseliny. První má koncentraci c= 85% a druhá má koncentraci c=25%.
Musíme připravit tu samou kyselinu o hmotnosti m=300kg. A koncentraci c=45%.
Otázka tedy zní kolik bude potřeba jednotlivých kyselin.
Může mi prosím někdo poradit, jak na to?
Děkuji vám!
Peg napsal(a):
fyzikálně-chemicko-matematické počítání :-)
Jaké počítání, prosím?
Já tomu říkám univerzální směšovací pravidlo - v tématech ZŠ. Případně se ozví, jak se podařilo uplatnit "zákon všeho". Zdravím.
↑ jelena:
Fyzikálně-chemicko-matematické počítání" to je citace jedné nejmenované paní, která tuto větu velice ráda používá při vstupu do učebny.
Velice vám děkuji za radu.
Bohužel nemáme k dispozici výsledky k výpočtu a nikdy nevíme, zda-li jsme při výpočtu postupovali dobře.
Já jsem využila podobného výpočtu pomocí rovnice m1*v1=m2*v2+m3*v3 kde zjišťuji m2 a m3
Hezký den.
↑ Peg: děkuji.
Doufám, že paní nepoužívá označení
pro procentuální koncentrace (c je vyhrazeno pro molární koncentraci).
Ve vzorci se používá w - hmotnostní zlomek (může být zapsán jako poměrová hodnota (od 0 do 1) nebo přímo v procentech - tedy jako procentuální koncentráce). Označení
v následujícím vzorci je také nevhodné (neb v je zvykem pro rychlost).
m1*v1=m2*v2+m3*v3
toto se nevztahuje k zadání: Máme zadány 2 roztoky stejné kyseliny. První má koncentraci c= 85% a druhá má koncentraci c=25%.
Musíme připravit tu samou kyselinu o hmotnosti m=300kg. A koncentraci c=45%.
To, co máme, má být nalevo. To, co bude, má být napravo.
Podaří se zapsat směšovací pravidlo (napravo bude celková hmotnost připravované kyseliny m=m_1+m_2=300 kg)? A zjišťujeme m_1, m_2. A co vyšlo číselně? Děkuji.
-----------------
Velká prosba pro vážené Moderátorstvo - přeneste toto téma, prosím do ZŠ nebo do Ostatního (nebo kam uznate za vhodné, ale ne do VŠ). Děkuji vám.
↑ Peg: úvaha v chemickém výpočtu?
Co odraží taková úvaha? - fyzikální smysl (nebo matematický?) úvahy? Děkuji. Potom lze myslet, zda takový výpočet lze použit. Jinak asi těžko.
V čem je problém se sestavením směšovací rovnice? Pokud je problém - je třeba zkusit sestavit soustavu rovnic o 2 neznamých, která bude odrážet zákon zachování hmotnosti.
--------------------------------------------------------
Aby to nevypadalo, že drze vyžaduji přesun do témat ZŠ - citát: F. Běloun "Sbírka úloh z matematiky pro základní školy" - str. 115, zadání 18. "Kolik gramů 60 % roztoku a kolik gramu 35 % roztoku je třeba připravit k vytvoření 100 gramů 40 % roztoku". Úloha je označená * (tedy je to úloha obtižnější pro ZŠ).
↑ Peg: skoro ono :-) až na to, že máme připravovat 300 kg kyseliny (ale 200 kg sem, 200 kg tam).
Proč to ale nepíšeš, aby to odráželo proces připravy - tedy zleva "co máme", zprava "co připravujeme"? To jen pro pořádek.
vážený kolega Zdeněk napsal(a):
Ty musíš být svatá.
to také musím? Já "musím" velmí neráda.
Nestačí, že jsem dostala pokyn okamžitě najit online "Tajný deník Adriana Molea"? Nabízela jsem, že povyprávím o čem to bylo, ale neprošlo... Tedy kdybyste měli někdo...
-------------
kolegyňku k této rovnici vedu už delší dobu, ale ona jde někám jinám pořád. Ostatně je to opravdu pro ZŠ. Děkuji za pomoc.
↑ jelena:
Pardon. Přepsala jsem se. Mám těch příkladů víc a v jiném zadání je 500.
Nicméně teď když vidím, jak je to jednoduché tak se ťukám do čela. To je tak, když v tom někdo hledá něco moc složitého :-) a počítá večer. Já jsem si to vždycky vyjádřila čísli a složitě jsem to převáděla na druhou stranu. A pak mi vycházely opravdu prapodivné hodnoty.
Děkuji vám za pomoc.
Peg
↑ Peg:
16:39 je večer? Vyjádřila "čísli" čím?
Děkuji za doporučení, kniha se nenašla (jen audio, tedy už se poslouchá), pro papírovou variantu tradičně do knihovny (v pondělí).
↑ zdenek1: můj příspěvek č. 38 se dokonce dostal do Vzorových (omylem asi), potom jsem ho modifikovala do různých podob. Problém kyseliny dráselné však stale není dořešen.
Téma označím za vyřešené.