Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 11. 2010 23:15

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Pravděpodobnost — očekávání

Dobrý den,

právě se učím téma o očekávání (expectation) a zasekl jsem se u jisté látky, které moc nerozumím. Najdete ji tady, můj problém začíná na druhé straně, konkrétně u "Similarly, the symbol" a končí to příkladem.

Normálně dávám svoje poznatky, ale tady vážně moc netuším. Asi jsem nějak zaspal u teorie náhodných proměnných, protože značení na téhle stránce moc nerozumím.

Proto bych rád poprosil o nějaké lidské vysvětlení tohoto tématu. Budu jej (nejspíš) potřebovat i na domácí úkol. Ten tu přikládám jen pro ilustraci, dle pravidel nedávám dva problémy do jednoho tématu. Pro úkol si téma kdyžtak vytvořím, pokud to tady plně nepochopím.

Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) halogan)

#2 06. 11. 2010 23:31

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Pravděpodobnost — očekávání

mohl bys trošku upřesnit, co ti tam není jasný? definice bodový limity? předpoklady vět? nebo závěry? nebo
který symboly?

mimochodem s tím úkolem to nijak nesouvisí

#3 06. 11. 2010 23:37

halogan
Ondřej

↑ Stýv:

Zajímalo by mne, co je myšleno $X_n(s)$ a sekvencí X_i, pro kterou platí $0 \leq X_1 \leq X_2$. Z toho už pak nějak ty dva teorémy snad pochopím.

#4 07. 11. 2010 00:01 — Editoval lukaszh (07. 11. 2010 00:03)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ halogan:

$X_n$ je postupnosť náhodných premenných. Keď uvažuješ pravdepodobnostný priestor $(\rm{\Omega},\cal{S},P)$, tak prvky $\Omega$$s$. Náhodná premenná je množinové zobrazenie
$X\,:\;\cal{\rm{\Omega}}\to\mathbb{R}$

$X_n$ je len postupnosť náhodných premenných, ktorá konverguje bodovo k n.p. $X$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 07. 11. 2010 00:09

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ halogan:

Vzhledem k tomu, že reálná náhodná proměnná je definována jako zobrazení z „sample space“ do reálných čísel, tak je $X_n(s)$ myšleno číslo, které je obrazem $s$ v tomto zobrazení. Možná je tohle moje tvrzení triviální, ale mně trvalo chvíli procházení wikipedie, než jsem si to ujasnil :-).

Teď už se jen zamyslet nad tím, co taková definice náhodné proměnné za sebou vlastně skrývá, což bude asi obtížnější a já se do toho raději pouštět nebudu.

#6 07. 11. 2010 00:12

halogan
Ondřej

Tak to jsem opravdu asi nepochopil základy náhodných veličin. Používali jsme je jen ve smyslu distribučních funkcí na určení jistého intervalu z S, pro který nás zajímá pravděpodobnost nějaké experimentu.

Proto mi nějak nejde do hlavy posloupnost takovýchto proměnných.

Asi mám velké mezery, jdu si znovu pročíst knihu, protože mi z toho fakt jde hlava kolem.

#7 07. 11. 2010 00:29 — Editoval BrozekP (07. 11. 2010 00:43)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ halogan:

Mé poznatky (neručím za správnost):

Máme nějakou množinu výsledků $\Omega$. Pak máme množinu jevů $S$ – tam jsou podmnožiny $\Omega$. Každému jevu přiřazujeme určitou pravděpodobnost pravděpodobnostní funkcí $P$. Toto dohromady tvoří pravděpodobnostní prostor.

Na tomto pravděpodobnostním prostoru můžeme mít reálnou náhodnou proměnnou – funkci z $\Omega$ do reálných čísel. Dejme tomu, že $\Omega=\mathbb{R}$. Pak náhodná proměnná X (což je reálná funkce) sama o sobě nemá význam (nedá se z ní určit např. pravděpodobnost, že je $X>1$). Ten význam dostává až dohromady s pravděpodobnostní funkcí $P$. Např. pravděpodobnost, že $X>1$, dostaneme tak, že vezmeme všechny prvky $\omega\in\Omega$, pro které $X(\omega)>1$, tyto prvky tvoří určitou podmnožinu $\Omega$, která bude prvkem $S$. Na tuto podmnožinu $\Omega$ aplikujeme pravděpodobnostní funkci $P$ a dostaneme tak pravděpodobnost $X>1$. Tímto způsobem můžeme sestrojit např. distribuční funkci.

Myslím, že ty věty, co tam jsou, se týkají právě těch náhodných proměnných jako funkcí z $\Omega$ do reálných čísel a jsou vlastně nezávislé na volbě pravděpodobnostní funkce $P$.

Edit: Ta věta 8.4.4 je známá i v obecnější podobě (když se nejedná pouze o pravděpodobnost), nazývá se v češtině „Lebesgueova věta (o záměně limity a integrálu)“. Tu jste v matice nebrali?

#8 07. 11. 2010 00:44 — Editoval Stýv (07. 11. 2010 00:44)

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

jenom pár drobností:
1) to, co tu kolegové značí $\Omega$, je v textu značeno $\mathcal S$, to, co značí $S$, v textu myslím není zmíněno
2) $P$ není jen tak ledajaká "pstní fce", ale pstní míra
3) náhodná veličina je měřitelná funkce

Zápatí