Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den,
právě se učím téma o očekávání (expectation) a zasekl jsem se u jisté látky, které moc nerozumím. Najdete ji tady, můj problém začíná na druhé straně, konkrétně u "Similarly, the symbol" a končí to příkladem.
Normálně dávám svoje poznatky, ale tady vážně moc netuším. Asi jsem nějak zaspal u teorie náhodných proměnných, protože značení na téhle stránce moc nerozumím.
Proto bych rád poprosil o nějaké lidské vysvětlení tohoto tématu. Budu jej (nejspíš) potřebovat i na domácí úkol. Ten tu přikládám jen pro ilustraci, dle pravidel nedávám dva problémy do jednoho tématu. Pro úkol si téma kdyžtak vytvořím, pokud to tady plně nepochopím.
Děkuji.
↑ halogan:
je postupnosť náhodných premenných. Keď uvažuješ pravdepodobnostný priestor
, tak prvky
sú
. Náhodná premenná je množinové zobrazenie 
je len postupnosť náhodných premenných, ktorá konverguje bodovo k n.p. 

↑ halogan:
Vzhledem k tomu, že reálná náhodná proměnná je definována jako zobrazení z „sample space“ do reálných čísel, tak je
myšleno číslo, které je obrazem
v tomto zobrazení. Možná je tohle moje tvrzení triviální, ale mně trvalo chvíli procházení wikipedie, než jsem si to ujasnil :-).
Teď už se jen zamyslet nad tím, co taková definice náhodné proměnné za sebou vlastně skrývá, což bude asi obtížnější a já se do toho raději pouštět nebudu.

Tak to jsem opravdu asi nepochopil základy náhodných veličin. Používali jsme je jen ve smyslu distribučních funkcí na určení jistého intervalu z S, pro který nás zajímá pravděpodobnost nějaké experimentu.
Proto mi nějak nejde do hlavy posloupnost takovýchto proměnných.
Asi mám velké mezery, jdu si znovu pročíst knihu, protože mi z toho fakt jde hlava kolem.

↑ halogan:
Mé poznatky (neručím za správnost):
Máme nějakou množinu výsledků
. Pak máme množinu jevů
– tam jsou podmnožiny
. Každému jevu přiřazujeme určitou pravděpodobnost pravděpodobnostní funkcí
. Toto dohromady tvoří pravděpodobnostní prostor.
Na tomto pravděpodobnostním prostoru můžeme mít reálnou náhodnou proměnnou – funkci z
do reálných čísel. Dejme tomu, že
. Pak náhodná proměnná X (což je reálná funkce) sama o sobě nemá význam (nedá se z ní určit např. pravděpodobnost, že je
). Ten význam dostává až dohromady s pravděpodobnostní funkcí
. Např. pravděpodobnost, že
, dostaneme tak, že vezmeme všechny prvky
, pro které
, tyto prvky tvoří určitou podmnožinu
, která bude prvkem
. Na tuto podmnožinu
aplikujeme pravděpodobnostní funkci
a dostaneme tak pravděpodobnost
. Tímto způsobem můžeme sestrojit např. distribuční funkci.
Myslím, že ty věty, co tam jsou, se týkají právě těch náhodných proměnných jako funkcí z
do reálných čísel a jsou vlastně nezávislé na volbě pravděpodobnostní funkce
.
Edit: Ta věta 8.4.4 je známá i v obecnější podobě (když se nejedná pouze o pravděpodobnost), nazývá se v češtině „Lebesgueova věta (o záměně limity a integrálu)“. Tu jste v matice nebrali?
Stránky: 1