Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 12. 2010 16:45

hubscha
Zelenáč
Reputace:   

průběh funkce

Dobrý den, potřebovala bych pomoci s funkcí sin^4 x+cos^4 x....děkuju moc:)

#2 01. 12. 2010 16:50

PeetPb
Reputace:   

Re: průběh funkce

↑ hubscha: zdravim coho konkretne sa tyka Vas problem?

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

#3 01. 12. 2010 16:52

hubscha
Zelenáč
Reputace:   

Asi celé té funkce...potřebovala bych se prokousat k jejímu grafu...budu moc vděčná za každou pomoc:)

#4 01. 12. 2010 16:56

PeetPb
Reputace:   

↑ hubscha: ak potrebujete len graf nie konkretne pozorovanie priebehu tak odporucam nejaky online generator grafov funkcii kde len zadte predpis funkcie a on vam vykresli graf. Ak vsak potrebujete aj to pozorovanie tak je potrebne spocitat prvu a druhu derivaciu funkcie a potom pokracovat dalej.

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

#5 01. 12. 2010 16:58

hubscha
Zelenáč
Reputace:   

Potřebuji orávě celý ten průběh....o něco jsem se už pokoušela, ale příliš mi to nevycházelo dohromady

#6 01. 12. 2010 17:10

PeetPb
Reputace:   

↑ hubscha: prosim zverejnite svoj doterajsi postup aby sme popripade mohli poopravit chyby a tak.

#7 01. 12. 2010 21:25

hubscha
Zelenáč
Reputace:   

vypočítala jsem limity funkce, ale nevím, jestli bude mít asymptoty nebo ne
limita pro x->0 a 2pi mi vyšly 1...poté jsem se snažila vypočítat k, ale vyšel mi neurčitý výraz nekonečno - nekonečno..myslím tedy, že asymptota existovat nebude, ale nejsem si tím jistá....
Poté jsem udělala první derivaci, ale nejsem si jistá stacionárními body...vyšlo mi pi a pi/2

#8 01. 12. 2010 23:01 — Editoval jelena (01. 12. 2010 23:02)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ hubscha:

$f(x)=\sin^4 x+\cos^4x$

1. derivace je vhodné provésta takovou úpravu podle goniometrikcých vzorců, aby další derivace byla "pohodlnější": $f^{\prime}(x)=4\sin^3 x\cos x-4\cos^3 x\sin x=4\sin x \cos x(\sin^2x-\cos^2x)=-4\sin x \cos x(\cos^2x-\sin ^2 x)$

Z tohoto zápisu se dobře vypočtou stacionární body - myslím, že budou jiné, než uvádiš - překontroluj prosím.

Pro druhou derivaci nejdřív provedeš, prosím, závěrečnou úpravu podle vzorce pro dvojnásobné úhly? Děkuji.

Ohledně limit - funkce sin(x), cos(x) jsou omezené (jak?), jejich 4. mocnina je také omezena (jak?). Jejich součet bude také omezen. Stačí jen z vlastnosti goniometrických funkcí. Myslím, že výpočet limit, jak jsi prováděla, nikam nepovede.

EDIT: zkoušela jsi MAW z červeně vyznačeného tématu sekce VŠ? Děkuji.

#9 01. 12. 2010 23:24

hubscha
Zelenáč
Reputace:   

Moc děkuji za rady...zatím jsem se dostala pouze ke stacionárním bodům a ty mi ted vycházejí pi/4, pi/2 a pi...je to správně? tu aplikaci MAW zkusím, vypadá docela nadějně:) Děkuji za radu...
Mohu napsat, že limita je y=1 a y=0,5?

#10 01. 12. 2010 23:31

jelena
Jelena

↑ hubscha: nění za co.

Aplikaci MAW je umístěna do tématu, které se doporučuje číst před vložením příspěvku do sekce VŠ. Zjišťuji u nových kolegů - je to téma neviditelné? Není dost nápadné? Jak by mělo být umístěno, aby bylo viditelné? Děkuji.

--------------------
stacionární body - jaké máš periody u jednotlivých výsledků?

limita (v nekonečnu) - pokud existuje, může být pouze jedná - pokud vychází 2 různé (nevím, proč zrovna takové), tak funkce limitu nemá.

#11 01. 12. 2010 23:36

hubscha
Zelenáč
Reputace:   

Myslím, že téma je označeno dobře, spíše jsem byla líná se tam podívat:)
ty stacionární body už jsem nejspíš vyřešila, ted mám ale problém s inflexními body...druhá derivace vychází 4sin^4x-24sin^2x*cos^2x+4cos^4x...a vůbec mi tento výraz nejde upravit na součin, natož z něj dostat ty inflexní body...rozkládám tu to celý večer, ale výsledek stále v nekonečnu....

#12 01. 12. 2010 23:39

jelena
Jelena

↑ hubscha: nejsem si jistá, zda jsi některé stacionární body nepoztracela.

Děkuji za vyjádření k MAW. Také nečteš mé doporučení o úpravě 1. derivace pro pohodlné derivování směrem k 2. derivaci. Ještě to upravuj, prosím:

$f^{\prime}(x)=-4\sin x \cos x(\cos^2x-\sin ^2 x)$

#13 01. 12. 2010 23:39

hubscha
Zelenáč
Reputace:   

Tak už jsem se pomocí toho programu dopracovala k tomu, že inflexní body nejspíš neexistují...což mi ale přijde divné, protože u té funkce se konvexita a konkávita mění...

#14 01. 12. 2010 23:46

jelena
Jelena

↑ hubscha:

pro jistotu - doupravuj, prosím, 1. derivaci pro 2. derivování a zkus potom najit body podezřelé z inflexe.

Program MAW píše, že také prováděl úpravy a je možné, že něco vynechal. Zeptáme se autorit.

#15 01. 12. 2010 23:48

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

Existuji, jenom je ten program nedokazal najit.

JIny program rika toto
----------------------------------------------------------------------
| Sage Version 4.6, Release Date: 2010-10-30                         |
| Type notebook() for the GUI, and license() for information.        |
----------------------------------------------------------------------
sage: f(x)=cos(x)^4+sin(x)^4
sage: diff(f(x),x,2)
-4*sin(x)^4 + 24*sin(x)^2*cos(x)^2 - 4*cos(x)^4
sage: solve(diff(f(x),x),x,to_poly_solve=True)
[x == 1/2*pi, sin(x) == cos(x), x == 3/4*pi + 2*pi*z7, x == 0, x == -1/4*pi + 2*pi*z9]

#16 01. 12. 2010 23:52

hubscha
Zelenáč
Reputace:   

Děkuju:) a postup, jak se k nim dojde, program asi neumí,co?

#17 01. 12. 2010 23:54

maly_kaja_hajnejch-Lazov

↑ jelena: :) Pekny den, nahodou jdu po delsi dobe opet okolo tak zdravim

Maxima tu rovnici nejak nedokaze vyresit, ale po substituci cos(x)^2=t vychazi pro t (podle MAWu, nekontroloval jsem to rucne) kvadraticka rovnice
$8t^2-8t+1=0$. Ta rovnice se da doresit, vysledky odmocnit a potom dopocitat x.

#18 01. 12. 2010 23:59 — Editoval jelena (01. 12. 2010 23:59)

jelena
Jelena

↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: také Vás zdravím :-) vidite, já pilně nacvičují derivování, kdy jsou v Lážově vánoční trhy?

moje úprava 1. derivace by se Vám nelibila? $f^{\prime}(x)=-4\sin x \cos x(\cos^2x-\sin ^2 x)=-sin(4x)$ potom ta 2. derivace je taková pěkná. Bude se hodit? Děkuji.

#19 02. 12. 2010 00:12

hubscha
Zelenáč
Reputace:   

to je dobrá úprava..druhá derivace tedy vyjde cos4x*4....a z toho už by se to možná dalo vypočítat:)

#20 02. 12. 2010 08:50 — Editoval maly_kaja_hajnejch-Lazov (02. 12. 2010 08:53)

maly_kaja_hajnejch-Lazov

↑ jelena:
Mate pravdu, ona uz i ta zadana funkce se da upravit na tvar $\frac{1}{4} \, \cos\left(4 \, x\right) + \frac{3}{4}$, toho jsem si nevsiml :)

Pekny den, vanocni trhy uz zacaly, ale vetsinou se tam neco prodava. S derivovanim by se mozna dalo vystoupit na jevisti :) Verim, ze by to melo uspech!

#21 02. 12. 2010 09:11

jelena
Jelena

↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: děkuji a Vám pěkný den :-)

Vy také prozradite každé pouťové kouzlo.

U nás se tomu říká Vánoční jarmark a pořád se tam zpívá (tedy alespoň, když tam jsem). To je ovšem ohrané - od té doby, co jsem velkostatkářka, musím uvažovat ekonomicky: secvičíme postupné zakreslení tohoto grafu časově synchronizovaně (lokálně s posunem pi/2) - jeden bude kreslit sin(x) a sin^4(x), druhý to stejné s cos(x). Potom zvolíme dobrovolníka z řad publika a ten zkresli součet.

Zápatí