Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ hubscha: zdravim coho konkretne sa tyka Vas problem?
↑ hubscha: ak potrebujete len graf nie konkretne pozorovanie priebehu tak odporucam nejaky online generator grafov funkcii kde len zadte predpis funkcie a on vam vykresli graf. Ak vsak potrebujete aj to pozorovanie tak je potrebne spocitat prvu a druhu derivaciu funkcie a potom pokracovat dalej.
↑ hubscha: prosim zverejnite svoj doterajsi postup aby sme popripade mohli poopravit chyby a tak.
vypočítala jsem limity funkce, ale nevím, jestli bude mít asymptoty nebo ne
limita pro x->0 a 2pi mi vyšly 1...poté jsem se snažila vypočítat k, ale vyšel mi neurčitý výraz nekonečno - nekonečno..myslím tedy, že asymptota existovat nebude, ale nejsem si tím jistá....
Poté jsem udělala první derivaci, ale nejsem si jistá stacionárními body...vyšlo mi pi a pi/2
↑ hubscha:
1. derivace je vhodné provésta takovou úpravu podle goniometrikcých vzorců, aby další derivace byla "pohodlnější": 
Z tohoto zápisu se dobře vypočtou stacionární body - myslím, že budou jiné, než uvádiš - překontroluj prosím.
Pro druhou derivaci nejdřív provedeš, prosím, závěrečnou úpravu podle vzorce pro dvojnásobné úhly? Děkuji.
Ohledně limit - funkce sin(x), cos(x) jsou omezené (jak?), jejich 4. mocnina je také omezena (jak?). Jejich součet bude také omezen. Stačí jen z vlastnosti goniometrických funkcí. Myslím, že výpočet limit, jak jsi prováděla, nikam nepovede.
EDIT: zkoušela jsi MAW z červeně vyznačeného tématu sekce VŠ? Děkuji.
↑ hubscha: nění za co.
Aplikaci MAW je umístěna do tématu, které se doporučuje číst před vložením příspěvku do sekce VŠ. Zjišťuji u nových kolegů - je to téma neviditelné? Není dost nápadné? Jak by mělo být umístěno, aby bylo viditelné? Děkuji.
--------------------
stacionární body - jaké máš periody u jednotlivých výsledků?
limita (v nekonečnu) - pokud existuje, může být pouze jedná - pokud vychází 2 různé (nevím, proč zrovna takové), tak funkce limitu nemá.
Myslím, že téma je označeno dobře, spíše jsem byla líná se tam podívat:)
ty stacionární body už jsem nejspíš vyřešila, ted mám ale problém s inflexními body...druhá derivace vychází 4sin^4x-24sin^2x*cos^2x+4cos^4x...a vůbec mi tento výraz nejde upravit na součin, natož z něj dostat ty inflexní body...rozkládám tu to celý večer, ale výsledek stále v nekonečnu....
↑ hubscha: nejsem si jistá, zda jsi některé stacionární body nepoztracela.
Děkuji za vyjádření k MAW. Také nečteš mé doporučení o úpravě 1. derivace pro pohodlné derivování směrem k 2. derivaci. Ještě to upravuj, prosím:
↑ hubscha:
pro jistotu - doupravuj, prosím, 1. derivaci pro 2. derivování a zkus potom najit body podezřelé z inflexe.
Program MAW píše, že také prováděl úpravy a je možné, že něco vynechal. Zeptáme se autorit.
Existuji, jenom je ten program nedokazal najit.
JIny program rika toto
----------------------------------------------------------------------
| Sage Version 4.6, Release Date: 2010-10-30 |
| Type notebook() for the GUI, and license() for information. |
----------------------------------------------------------------------
sage: f(x)=cos(x)^4+sin(x)^4
sage: diff(f(x),x,2)
-4*sin(x)^4 + 24*sin(x)^2*cos(x)^2 - 4*cos(x)^4
sage: solve(diff(f(x),x),x,to_poly_solve=True)
[x == 1/2*pi, sin(x) == cos(x), x == 3/4*pi + 2*pi*z7, x == 0, x == -1/4*pi + 2*pi*z9]
↑ jelena: :) Pekny den, nahodou jdu po delsi dobe opet okolo tak zdravim
Maxima tu rovnici nejak nedokaze vyresit, ale po substituci cos(x)^2=t vychazi pro t (podle MAWu, nekontroloval jsem to rucne) kvadraticka rovnice
. Ta rovnice se da doresit, vysledky odmocnit a potom dopocitat x.
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: také Vás zdravím :-) vidite, já pilně nacvičují derivování, kdy jsou v Lážově vánoční trhy?
moje úprava 1. derivace by se Vám nelibila?
potom ta 2. derivace je taková pěkná. Bude se hodit? Děkuji.
↑ jelena:
Mate pravdu, ona uz i ta zadana funkce se da upravit na tvar
, toho jsem si nevsiml :)
Pekny den, vanocni trhy uz zacaly, ale vetsinou se tam neco prodava. S derivovanim by se mozna dalo vystoupit na jevisti :) Verim, ze by to melo uspech!
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: děkuji a Vám pěkný den :-)
Vy také prozradite každé pouťové kouzlo.
U nás se tomu říká Vánoční jarmark a pořád se tam zpívá (tedy alespoň, když tam jsem). To je ovšem ohrané - od té doby, co jsem velkostatkářka, musím uvažovat ekonomicky: secvičíme postupné zakreslení tohoto grafu časově synchronizovaně (lokálně s posunem pi/2) - jeden bude kreslit sin(x) a sin^4(x), druhý to stejné s cos(x). Potom zvolíme dobrovolníka z řad publika a ten zkresli součet.