Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim ked vidim tiet okrkolomne odpovede tak ma aj presla chut pocitat ... vedeli by ste niekto poradit ako sa najrychlejsie dopatrat k vysledku, resp nejaky fajn program na webe na ujasnenie ... ? Diky
vo wolframe som skusil, ale neviem .... v otazke sa pise o lokalnom maxime a pravda je ze je tam lokalnyh maxim nekonecne vela takze skor globalne maximum ...
http://www3.wolframalpha.com/input/?i=y … +x+%2B2%29 vsak posudte sami ...
vysoka napsal(a):
http://www3.wolframalpha.com/input/?i=y%3D%28sinx+%2B1%29+%2F+%28cos+x+%2B2%29 vsak posudte sami ...
Máš pravdu - Айвазовский to není.
Jak vidíš sám na obrázku (z Wolframu) funkce má hodně lokálních extrému (maximů a minimů) periodicky opakujících se. O globálním extrému by se dálo povídat v případě vymezení nějakého konkrétního intervalu - překontroluj si definice lokálního a globálního extrému).
Pokud bys měl možnost používat Wolfram, tak bys překontroloval hodnoty funkce v jednotlivých bodech x=... a potom by se dalo rozhodnout, v kterých platí tvrzení. Zkus to tedy projit postupně s obrázkem (první hodnotu funkce můžeme vyločit rovnou - proč?)
Jelikož se mi nezdá, že bych pohotově dokázala si představit graf funkce jeko podíl funkcí "čitatel"/"jmenovatel", derivovala jsem jako podíl a položila jsem výsledek derivování (pouze čitatel) rovný nule.
Tak jsem zjistila body podezřelé z extrémů - což mohu porovnat s nabídkou výsledků v testu.
Třeba od kolegů bude lepší nápad.
A neodpovídej si, prosím, sam (lepší EDIT původního příspěvku). Potom se takové téma zatoulá.
↑ vysoka: děkuji, ale bohužel tomuto Tvému zdůvodnění nerozumím.
Zkusím ještě jednou návodnou otázku - proč rychle vyloučíme odpověď e) - bez použití grafu z Wolfram, jen ze zadání funkce.
To jsou jen doporučení, jak pracovat se zadáním testu - hodí se pro případnou kontrolu. Ale asi neúčinné, nebo neumím vysvětlovat.
------------------
Jinak asi zvolit klasiku - derivovat a položit výsledek derivace rovný 0. To se podařilo? Děkuji.
↑ vysoka: a máš v plánu řešit? Nebo se jen postěžovat?
Mně vyšlo v čitateli 1. derivace:
po úpravě:
↑ použila jsem:
po úpravách jsem všechno vydělila (neekvivalentní úprava, překontrolovat), ale lepší úpravu jsem nevymaslela. Měla jsem řešitelnou kvadratickou rovnici, kterou jsem ovšem dál neřešila.
A Tobě vyšlo co? Děkuji.
↑ vysoka:
tedy máš v plánu se jen postěžovat :-)
Máme možnosti:
- dořešit rovnici, co jsem navrhla ↑ jelena:, nebo
- do zápisu 1. derivace dosazovat hodnoty x=... ze zadání a sledovat, pro kterou x je 1. derivace nulová. Potom ověřit, zda je to max nebo min.
Chybí nám ovšem 3. cesta...
↑ vysoka:
V zadání máš zápis funkce - to je tá čast, kde je sin a cos. A potom nabídku tvrzení pro různá x.
Ověřujeme, které tvrzení je platné, tedy můžeme používat všech údajů, co máme v zadání (i včetně tvrzení). Něco jsme vyloučili už přímo ověřením hodnoty funkce v bodech a, e,
Pro body b, c, d (případně f) nabízím:
- hledat stacionární body pomocí 1. derivace (kde je nulová). Buť dořešením rovnice
nebo
- dosazováním x=(7/2)pi nebo x=(3/2)pi nebo x=pi-arctg(3/4) do výrazu pro 1. derivaci a sledovat, kde je nulová.
Žádný jiný nápad rychleho odvození max nebo min podílu funkce (sin(x)+1) a funkce (cos(x)+2) jsem nevymyslila.