Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2011 20:50 — Editoval mikl3 (11. 01. 2011 20:52)

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

analytická geometrie

dobrý den,
nyní i já bych potřeboval pomoct s konkrétní úlohou z analytické geometrie, tato úloha jde řešit lehce (de facto podle vzorce) nebo i jinak, my jsme ji měli vyřešit nějak takže zde je zadání:
$x=5,5 - t$ $y=-3 + 2t$ $z=1 + 4t$
$x=a+3s$ $y=-2s$ $z=4-s$
najděte reálné číslo a takové, aby dvě přímky s parametrickými vyjádřeními, které je nad tímto, byly různoběžné a určete souřadnice průsečíku
tak jednoduše by to bylo $x=x$ atd, soustava rovnic a je to
ale já (napadlo mě to, když jsem si to představoval) jsem si udělal vektorový součin vektorů (které vyčtu z par. rovnic) abych dostal obecnou rovnici roviny, ve které tyto přímky leží, tudíž tam leží i průsečík
takže $\vec{u} \cdot \vec{v}=(6;11;-4)$ má tam být x jako vektorový součin, ale ještě jsem nenašel, jak to napsat pokud se nepletu (vektory $\vec{u}$ a $ \vec{v}$ jsem si "vycucal" z par. rovnic)
nyní si z tohoto vektorové součinu napíšu obecnou rovnici roviny, ve které má "soustava" leží takže $6x+11y-4z+d=0$ pro získání $d$ si dosadím bod (opět "vycucaný") z toho prvního par. vyjádření přímky a vyjde mi $d=4$ takže obecná rovnice má finální tvar $6x+11y-4z+4=0$
nyní si do této obecné rovnice dosadím souřadnice bodu z druhého par. vyjádření takže: $6 \cdot a+11 \cdot 0-4 \cdot4+4=0$ $a$ mi vyjde $a=2$
jenže jak se nyní dopočítat průsečíku? (tuto variantu znám, ale chtěl bych jinou: takže si dosadím a do parametrických rovnic a "položím" je rovná se, jenže to je soustava rovnic a v tomhle případě jsem si nadělal o 5 minut práce navíc, než kdybych to od začátku řešil tak, jak jsem psal, že to je jednoduché)
z parametrické rovnice přímky v prostoru ani náhodou nedostanu její obecnou rovnici (měl jsem malou diskusi s paní učitelkou, ale chápu, že to asi nejde)
prosím, nepřišel by někdo na to, jak toto dotáhnout do konce? bez toho, abych to dělal $x=x$ $y=y$ ? snad mě chápete, jak to myslím, předem děkuji

#2 11. 01. 2011 21:09

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: analytická geometrie

Můžeme postupovat podobně, jako kdybychom hledali příčku mimoběžek (až na to, že se jedná o různoběžky).
Když už máme směrový vektor jedné přímky (třeba p) a vektor kolmý k oběma přímkám (ten vektorový součin $u \times v$), tak můžeme sestavit obecnou rovnici roviny S, která přímku p obsahuje a NEOBSAHUJE přímku q tak, že opět uděláme vektorový součin, tentokrát "směrových" vektorů nové roviny S a dostaneme normálový vektor roviny S. Zbývá dosadit nějaký bod z přímky p. Potom najdeme průsečík s druhou přímkou q.
Poznámka: prorovnání paprametrických rovnic obou přímek je sice řešení soustavy tří rovnic, ale vždyť je můžeme řešit jako soustavu DVOU rovnic o DVOU neznámých (tentokrát pro y, z žádná hrůza) a z třetí rovnice (pro x) dopočítat parametr a.

#3 11. 01. 2011 21:32

mikl3

↑ petrkovar: velice děkuji za reakci, já ty soustavy nezavrhl proto, že bych je neuměl řešit, to ne, nebojím se 20 rovnic o 20 neznámých, ale napadl mě jiný způsob a chtěl jsem ho nějak dokončit

a vektor kolmý k oběma přímkám (ten vektorový součin ), tak můžeme sestavit obecnou rovnici roviny S, která přímku p obsahuje a NEOBSAHUJE přímku q tak, že opět uděláme vektorový součin, tentokrát "směrových" vektorů nové roviny S a dostaneme normálový vektor roviny S

tohle jsem nepochopil, nemohl byste prosím konkrétně určit vekty třeba $\vec{a}=(.....)$ abych to pochopil? napsat jaký vektor to je čeho a vypočítat ho a potom udělat ten součin a čeho to je? děkuji

#4 11. 01. 2011 21:52

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Normálový vektor roviny S je $(6,11,-4)\times(-1,2,4)$.

#5 11. 01. 2011 21:56

mikl3

↑ petrkovar: sice už tolik mi to nemyslí večer, ale nedokážu si to představit
nenašel by se nějaký hodný člověk, který má doma programy na "malování" a nepostnul mi sem obrázek, jak by to tedy vypadalo? jaké roviny tam jsou jaké vektory, ty přímky... ?? díky

Zápatí