Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobrý den,
nyní i já bych potřeboval pomoct s konkrétní úlohou z analytické geometrie, tato úloha jde řešit lehce (de facto podle vzorce) nebo i jinak, my jsme ji měli vyřešit nějak takže zde je zadání:

najděte reálné číslo a takové, aby dvě přímky s parametrickými vyjádřeními, které je nad tímto, byly různoběžné a určete souřadnice průsečíku
tak jednoduše by to bylo
atd, soustava rovnic a je to
ale já (napadlo mě to, když jsem si to představoval) jsem si udělal vektorový součin vektorů (které vyčtu z par. rovnic) abych dostal obecnou rovnici roviny, ve které tyto přímky leží, tudíž tam leží i průsečík
takže
má tam být x jako vektorový součin, ale ještě jsem nenašel, jak to napsat pokud se nepletu (vektory
a
jsem si "vycucal" z par. rovnic)
nyní si z tohoto vektorové součinu napíšu obecnou rovnici roviny, ve které má "soustava" leží takže
pro získání
si dosadím bod (opět "vycucaný") z toho prvního par. vyjádření přímky a vyjde mi
takže obecná rovnice má finální tvar 
nyní si do této obecné rovnice dosadím souřadnice bodu z druhého par. vyjádření takže:
mi vyjde 
jenže jak se nyní dopočítat průsečíku? (tuto variantu znám, ale chtěl bych jinou: takže si dosadím a do parametrických rovnic a "položím" je rovná se, jenže to je soustava rovnic a v tomhle případě jsem si nadělal o 5 minut práce navíc, než kdybych to od začátku řešil tak, jak jsem psal, že to je jednoduché)
z parametrické rovnice přímky v prostoru ani náhodou nedostanu její obecnou rovnici (měl jsem malou diskusi s paní učitelkou, ale chápu, že to asi nejde)
prosím, nepřišel by někdo na to, jak toto dotáhnout do konce? bez toho, abych to dělal
? snad mě chápete, jak to myslím, předem děkuji
Můžeme postupovat podobně, jako kdybychom hledali příčku mimoběžek (až na to, že se jedná o různoběžky).
Když už máme směrový vektor jedné přímky (třeba p) a vektor kolmý k oběma přímkám (ten vektorový součin
), tak můžeme sestavit obecnou rovnici roviny S, která přímku p obsahuje a NEOBSAHUJE přímku q tak, že opět uděláme vektorový součin, tentokrát "směrových" vektorů nové roviny S a dostaneme normálový vektor roviny S. Zbývá dosadit nějaký bod z přímky p. Potom najdeme průsečík s druhou přímkou q.
Poznámka: prorovnání paprametrických rovnic obou přímek je sice řešení soustavy tří rovnic, ale vždyť je můžeme řešit jako soustavu DVOU rovnic o DVOU neznámých (tentokrát pro y, z žádná hrůza) a z třetí rovnice (pro x) dopočítat parametr a.
↑ petrkovar: velice děkuji za reakci, já ty soustavy nezavrhl proto, že bych je neuměl řešit, to ne, nebojím se 20 rovnic o 20 neznámých, ale napadl mě jiný způsob a chtěl jsem ho nějak dokončit
a vektor kolmý k oběma přímkám (ten vektorový součin ), tak můžeme sestavit obecnou rovnici roviny S, která přímku p obsahuje a NEOBSAHUJE přímku q tak, že opět uděláme vektorový součin, tentokrát "směrových" vektorů nové roviny S a dostaneme normálový vektor roviny S
tohle jsem nepochopil, nemohl byste prosím konkrétně určit vekty třeba
abych to pochopil? napsat jaký vektor to je čeho a vypočítat ho a potom udělat ten součin a čeho to je? děkuji
↑ petrkovar: sice už tolik mi to nemyslí večer, ale nedokážu si to představit
nenašel by se nějaký hodný člověk, který má doma programy na "malování" a nepostnul mi sem obrázek, jak by to tedy vypadalo? jaké roviny tam jsou jaké vektory, ty přímky... ?? díky