Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 02. 2011 18:17

ondrej.hav
Reputace:   

Pravděpodobnost

Pěkný den,
Chtěl bych si jenom ověřit, že správně rozumím některým pojmům a definicím u rozdělení ppst.

Pokud mám diskrétní rozdělení, pak:
P(X=x) = hodnota ppstní fce v bodě x tedy P(x)
P(X<=x) = hodnota distribuční funkce v bodě x tedy F(x) ale zároveň i P(X=0) + P(X=1) + ... + P(X=x)

a pokud mám nějaké spojité rozdělení, tak:
P(X=x) = hodnota funkce hustoty f(x)
P(X<=x) hodnota F(x)

Pravděpodobnost že X leží v nějakém intervalu(a,b) je pak integrál z funkce hustoty v mezích daných tím intervalem a nebo P(X<=b)-P(X<=a) 

Je to tak? Děkuji za odpověď...

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 02. 02. 2011 18:28

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Pravděpodobnost

ale zároveň i P(X=0) + P(X=1) + ... + P(X=x)

toto není pravda. nikde není dáno, že diskrétní veličina musí nabývat zrovna hodnot 0,1,2,...

P(X=x) = hodnota funkce hustoty f(x)

toto taky není pravda, P(X=x)=0 pro každé x (u spojitých veličin)

#3 02. 02. 2011 21:03

ondrej.hav
Reputace:   

↑ Stýv:Aha, tak to mě tedy zmátlo...
Co když bude takovýto příklad:
Hmotnost výrobku je vyhovující, pokud je v rozmezí 68 - 69 gramů. Za standardních podmínek má
hmotnost přibližně normální rozdělení se střední hodnotou m =68,3 gramů a směrodatnou odchylkou
v předepsaných mezích.
A měl bych za úkol najít pravděpodobnost, že ta hmotnost bude dejme tomu 68,2, tak jak bych to spočetl?

#4 02. 02. 2011 21:44

Stýv
Vrchní cenzor
Web

↑ ondrej.hav: nemusel bys ani nic počítat, jelikož, jak jsem už psal, P(X=x)=0 pro každé x (u spojitých veličin)

#5 02. 02. 2011 22:15

ondrej.hav
Reputace:   

↑ Stýv:A to není divné? To by přece znamenalo, že jev, že ta hmotnost je nemožný, proč je nemožný?

#6 02. 02. 2011 22:19

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ ondrej.hav:

Jelikož ta veličina je spojitá, nabývá nespočetně nekonečně mnoha hodnot. Je proto "nemožné" se trefit do přesně jedné. Kdyby pravděpodobnost trefení se do jedné hodnoty byla > 0, tak to pak nesečteš na jedničku, ale bude to divergovat.

#7 02. 02. 2011 22:32

Stýv
Vrchní cenzor
Web

↑ ondrej.hav: halogan má víceméně pravdu. navíc nulová pravděpodobnost neznamená nemožný jev. nemožný je jenom jev $\empty$

#8 02. 02. 2011 22:35

ondrej.hav
Reputace:   

No samozřejmě, je to logické :-D :-D Sem to ale hlupák... já si takovýhle jednoduchý věci uvědomim vždycky až když se zeptám :-D A pak vypadam jako idiot... Ale díky...

#9 03. 02. 2011 06:32

Luco
Škola: FAV ZČU
Pozice: student
Reputace:   

↑ halogan:
Nebo by se to taky dalo vysvětlit tak, že ppst spojité veličiny vyjadřuje obsah plochy pod křivkou funkce hustoty. A v případě že P(X=x) je základna obdélníka nulová, tudíž i obsah je nula.

Zápatí