Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný den,
Chtěl bych si jenom ověřit, že správně rozumím některým pojmům a definicím u rozdělení ppst.
Pokud mám diskrétní rozdělení, pak:
P(X=x) = hodnota ppstní fce v bodě x tedy P(x)
P(X<=x) = hodnota distribuční funkce v bodě x tedy F(x) ale zároveň i P(X=0) + P(X=1) + ... + P(X=x)
a pokud mám nějaké spojité rozdělení, tak:
P(X=x) = hodnota funkce hustoty f(x)
P(X<=x) hodnota F(x)
Pravděpodobnost že X leží v nějakém intervalu(a,b) je pak integrál z funkce hustoty v mezích daných tím intervalem a nebo P(X<=b)-P(X<=a)
Je to tak? Děkuji za odpověď...
ale zároveň i P(X=0) + P(X=1) + ... + P(X=x)
toto není pravda. nikde není dáno, že diskrétní veličina musí nabývat zrovna hodnot 0,1,2,...
P(X=x) = hodnota funkce hustoty f(x)
toto taky není pravda, P(X=x)=0 pro každé x (u spojitých veličin)
↑ Stýv:Aha, tak to mě tedy zmátlo...
Co když bude takovýto příklad:
Hmotnost výrobku je vyhovující, pokud je v rozmezí 68 - 69 gramů. Za standardních podmínek má
hmotnost přibližně normální rozdělení se střední hodnotou m =68,3 gramů a směrodatnou odchylkou
v předepsaných mezích.
A měl bych za úkol najít pravděpodobnost, že ta hmotnost bude dejme tomu 68,2, tak jak bych to spočetl?
↑ ondrej.hav: nemusel bys ani nic počítat, jelikož, jak jsem už psal, P(X=x)=0 pro každé x (u spojitých veličin)
↑ Stýv:A to není divné? To by přece znamenalo, že jev, že ta hmotnost je nemožný, proč je nemožný?
↑ ondrej.hav:
Jelikož ta veličina je spojitá, nabývá nespočetně nekonečně mnoha hodnot. Je proto "nemožné" se trefit do přesně jedné. Kdyby pravděpodobnost trefení se do jedné hodnoty byla > 0, tak to pak nesečteš na jedničku, ale bude to divergovat.
↑ ondrej.hav: halogan má víceméně pravdu. navíc nulová pravděpodobnost neznamená nemožný jev. nemožný je jenom jev
No samozřejmě, je to logické :-D :-D Sem to ale hlupák... já si takovýhle jednoduchý věci uvědomim vždycky až když se zeptám :-D A pak vypadam jako idiot... Ale díky...
↑ halogan:
Nebo by se to taky dalo vysvětlit tak, že ppst spojité veličiny vyjadřuje obsah plochy pod křivkou funkce hustoty. A v případě že P(X=x) je základna obdélníka nulová, tudíž i obsah je nula.