Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj potřebuju poradit s tímto příkladem.
Máme pravidelný 6-boký jehlan, kde hrana podstav má délku 1 a výška jehlanu je taky 1. Jaký úhel svírají 2 boční strany mezi sebou.
Bohužel mě nenapadá žádný postup, tak pokud byste mi mohli poradit jak na to.
Záleží na tom, jaký aparát můžeš použít. Pokud můžeš zvolit repér (souřadnou soustavu) a použít analytickou geometrii, je to docela jednoduchý, pokud můžeš používat jen klasickou školskou stereometrii, je to dost vopruz.
↑ riget: Předpokládám, že v zadání je překlep a jde o zjištění úhlu, který svírají boční stěny, protože jinak je to triviální. Takže si zvolíme repér. Podstavu položíme do roviny
, její střed bude počátkem soustavy souřadnic a budeme ho značit O. Vrcholy podstavy označíme
. Protože podstava je pravidelný šestiúhelník, tvoří O s každou stranou podstavy rovnostranný trojúhelník a vzdálenost O od každého vrcholu podstavy je 1. Zvolíme tedy např.
a ostatní body podstavy jsou tím už jednoznačně dány - nejjednodušší je představit si podstavu jako vepsanou do jednotkové kružnice, kde vrcholy podstavy reprezentují úhly, které jsou násobky
. Jejich souřadnice v rovině
jsou pak kosinus a sinus příslušného úhlu, takže
,
,
,
,
. Vrchol jehlanu je
.
Nyní k samotné úloze. Úhel mezi (polo)rovinami je úhel mezi (polo)přímkami v těchto rovinách, kolmými na průsečnici těchto (polo)rovin. Budeme tedy např. hledat bod T na úsečce
takový, že
(a tím ze symetrie i
) a pak vypočteme velikost úhlu
.
Kolmost je definována jako nulovost skalárního součinu. Vyjádříme si tedy obecně bod X na přímce
jako
(parametrické vyjádření přímky) a budeme zkoumat, pro které
je
.
a tedy
. Nyní už můžeme zjistit úhel
sevřený vektory
a
:
a odtud
No kdyz vidim jak je to tu krasne rozepsane a vzpomenu si ze toto zadani sem uz nekde videl a vim ze u toho testu bylo ze se nesmi pouzivat kalkulacka a ja se do toho bez ni ani poustet radsi nechtel tak myslim ze sem asi nakonec udelal dobre :D. Pac stejne by z toho clovek nemel plnej pocet bodu :) ale to je OT sry :) jinak dekuji za postup
↑ Cynyc:
Nešlo by to také počítat tak, ze su udelam rovnice 2 rovin,například roviny A_1 A_2 V a roviny A_1 A_6 V a poté si z nich vyjádřím normálové vekotry a podle vzorce: cos uhel=(|n_1*n_2|)/(|n_1||n_2|)
Zkousela jsem to tak pocitat,ale nevychazelo mi to, tak mozna jsem udelala nekde pocetni chybu...
Stránky: 1