Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 02. 2011 16:43

riget
Zelenáč
Reputace:   

Odchylka dvou stran v pravidelném 6-bokém jehlanu

Ahoj potřebuju poradit s tímto příkladem.

Máme pravidelný 6-boký jehlan, kde hrana podstav má délku 1 a výška jehlanu je taky 1. Jaký úhel svírají 2 boční strany mezi sebou.

Bohužel mě nenapadá žádný postup, tak pokud byste mi mohli poradit jak na to.

#2 16. 02. 2011 03:28

Cynyc
Reputace:   16 

Re: Odchylka dvou stran v pravidelném 6-bokém jehlanu

Záleží na tom, jaký aparát můžeš použít. Pokud můžeš zvolit repér (souřadnou soustavu) a použít analytickou geometrii, je to docela jednoduchý, pokud můžeš používat jen klasickou školskou stereometrii, je to dost vopruz.

#3 16. 02. 2011 08:33

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

↑ riget:Máš na mysli dvě podstavové strany,nebo dvě boční stěny?

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#4 16. 02. 2011 11:58

riget
Zelenáč
Reputace:   

Jedná se o dvě boční stěny.

Jo můžu použít souřadnou soustavu a analytickou geometrii. Taky mě napadlo jít na to přes tohle, ale prostě se nedokážu nijak od ničeho odpíchnout.

#5 17. 02. 2011 19:17 — Editoval Cynyc (19. 02. 2011 17:52)

Cynyc

↑ riget: Předpokládám, že v zadání je překlep a jde o zjištění úhlu, který svírají boční stěny, protože jinak je to triviální. Takže si zvolíme repér. Podstavu položíme do roviny $xy$, její střed bude počátkem soustavy souřadnic a budeme ho značit O. Vrcholy podstavy označíme $A_1,\dots,A_6$. Protože podstava je pravidelný šestiúhelník, tvoří O s každou stranou podstavy rovnostranný trojúhelník a vzdálenost O od každého vrcholu podstavy je 1. Zvolíme tedy např. $A_1=[1,0,0]$ a ostatní body podstavy jsou tím už jednoznačně dány - nejjednodušší je představit si podstavu jako vepsanou do jednotkové kružnice, kde vrcholy podstavy reprezentují úhly, které jsou násobky $\pi/3$. Jejich souřadnice v rovině $xy$ jsou pak kosinus a sinus příslušného úhlu, takže $A_2=[1/2,\sqrt{3}/2,0]$, $A_3=[-1/2,\sqrt{3}/2,0]$, $A_4=[-1,0,0]$, $A_5=[-1/2,-\sqrt{3}/2,0]$, $A_6=[1/2,-\sqrt{3}/2,0]$. Vrchol jehlanu je $V=[0,0,1]$.
  Nyní k samotné úloze. Úhel mezi (polo)rovinami je úhel mezi (polo)přímkami v těchto rovinách, kolmými na průsečnici těchto (polo)rovin. Budeme tedy např. hledat bod T na úsečce $A_1V$ takový, že $\overrightarrow{A_2T}\perp \overrightarrow{A_1V}$ (a tím ze symetrie i $\overrightarrow{A_6T}\perp \overrightarrow{A_1V}$) a pak vypočteme velikost úhlu $\sphericalangle A_2TA_6$.
  Kolmost je definována jako nulovost skalárního součinu. Vyjádříme si tedy obecně bod X na přímce $A_1V$ jako $X=A_1+t\overrightarrow{A_1V}$ (parametrické vyjádření přímky) a budeme zkoumat, pro které $t$ je $\overrightarrow{A_2X}\cdot\overrightarrow{A_1V}=0$.

a tedy $T=[1,0,0]+\frac{1}{4}(-1,0,1)=[\frac{3}{4},0,1]$. Nyní už můžeme zjistit úhel $\alpha$ sevřený vektory $TA_2$ a $TA_6$:

a odtud

#6 17. 02. 2011 19:24 — Editoval Tlacenka (17. 02. 2011 19:26)

Tlacenka
Místo: Brno
Reputace:   

No kdyz vidim jak je to tu krasne rozepsane a vzpomenu si ze toto zadani sem uz nekde videl a vim ze u toho testu bylo ze se nesmi pouzivat kalkulacka a ja se do toho bez ni ani poustet radsi nechtel tak myslim ze sem asi nakonec udelal dobre :D. Pac stejne by z toho clovek nemel plnej pocet bodu :) ale to je OT sry :) jinak dekuji za postup

Nejsem dokonalý a i já dělám chyby z kterých se holt učim.

#7 17. 02. 2011 20:16

Cynyc

↑ Tlacenka: Díky :)

#8 06. 06. 2011 20:54

ajucha
Reputace:   

↑ Cynyc:
Nešlo by to také počítat tak, ze su udelam rovnice 2 rovin,například roviny A_1 A_2 V  a roviny A_1 A_6 V  a poté si z nich vyjádřím normálové vekotry a podle vzorce: cos uhel=(|n_1*n_2|)/(|n_1||n_2|) 
Zkousela jsem to tak pocitat,ale nevychazelo mi to, tak mozna jsem udelala nekde pocetni chybu...

Zápatí