Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 02. 03. 2011 11:19

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Sestrojit trojuhelník v kružnici, aby měl co největší obsah

↑↑ Honzc:

Zdravím a děkuji za další řešení.

Vážený bratr to již vyřešil v příspěvku 14 ↑↑ Cheop:. Ovšem po mém staršesesterském upozornění ohledně poskytnutí kompletních řešení své řešení schoval do hide.

"Problém" autora dotazu je v tom, že to s nim nikdo nechce projit krokově a pořád se mu nabizí celé řešení. Když jsem se o to pokoušela se spolužákem autora dotazu, tak už se mi neozval.

Starší sestry jsou neuvěřitelně nudné osoby.

#27 02. 03. 2011 14:59

Tomaskocz
Reputace:   

Já bych řekl, že už to vyřešené bylo ne? Nakreslil jsem si to znova a zkoušel jsem si to vypočítat sám:

1) hledaná přímka bude mít rovnici y=-m
2)obsah trojuh. je S=z*v/2
3)spočítáme si neznámé tj základnu a výšku. Základna se spočítá z trojuhelníku n/2=sqrt(a^2-m^2).  /* Zde se chci zeptat, proč je přepona "a" označena jako přímka "a" od  bodu "S". */ Výšku si spočítáme v=m+a.
4)dosadíme do vzorečku pro obsah. Vykrátíme, upravíme. /*Zde bych měl dotaz když: s^2=a^4+2a^3m-2am^3-m^4 zderivujeme podle m a položíme 0. Tak derivace je směrnice tečny. Derivací podle m získáme co? A ještě proč se to pokládá 0? Jinak zderivoval jsem úspěšně podle m*/
5)/*Proč se ověřují ty podmínky k 0? (a+m)^2=0 výjde a=-m tzn. že pokud bych to dosadil do rovnice pro přímku vyšlo by y=--m ale ten bod nemůže být logicky v kladných hodnotách od bodu S. Lze si to takhle zdůvodnit? (2m-a)=0 vyšlo že m je polovina a, což by mohlo odpovídat*/
6)dosadíme do rovnice přímky y=-a/2
7)dosadíme do Smax=z*v/2 ; základna: 2sqrt(a^2 - (a/2)^2 ) ; výška: a+a/2 a vypočteme Smax

/*...*/ jsem vyznačil jako otázky k příkladu

#28 02. 03. 2011 15:23

jelena
Jelena

Předně se omlouvám, že do tohoto tématu pořád zasahuji a děkuji kolegům za řešení a nápovědy.

↑ Tomaskocz:

Děkuji, přesně tak si představuji spolupráci, o kterou prosím jak autory dotazů, tak kolegy, co poskytuji odpověď.

spočítáme si neznámé tj základnu a výšku. Základna se spočítá z trojuhelníku n/2=sqrt(a^2-m^2).

/* Zde se chci zeptat, proč je přepona "a" označena jako přímka "a" od  bodu "S". */

Ze středu S do každého bodu na kružnici je stejná vzdálenost rovna poloměru kružnice (délka úsečky a=poloměr).

4)dosadíme do vzorečku pro obsah. Vykrátíme, upravíme.

/*Zde bych měl dotaz když: s^2=a^4+2a^3m-2am^3-m^4 zderivujeme podle m a položíme 0. Tak derivace je směrnice tečny. Derivací podle m získáme co? A ještě proč se to pokládá 0? Jinak zderivoval jsem úspěšně podle m*/

$m$ je neznámá (lépe by bylo označit jako $x$, bylo by více průhledné).

Sestavili jsme funkci $f(m)=\text{obsah trojuhelniku}$ a hledáme extrém takové funkce.

Jeden ze způsobu nalezení extrému je hledaní takových bodů, ve kterých 1. derivace je nulová + ověření, zda skutečně je extrém.

Geometrický význam derivace je směrnice tečny - ano. Nulová derivace značí, že směrnice je nulová, tedy tečná je rovnoběžná ose x. V bodech extrému tomu tak bude.

5)/*Proč se ověřují ty podmínky k 0? (a+m)^2=0 výjde a=-m tzn. že pokud bych to dosadil do rovnice pro přímku vyšlo by y=--m ale ten bod nemůže být logicky v kladných hodnotách od bodu S. Lze si to takhle zdůvodnit? (2m-a)=0 vyšlo že m je polovina a, což by mohlo odpovídat*/

Podmínky ověřujeme z důvodů:

- je zadaná konkretní situace (mezi hodnotou parametru a a nalezenou hodnotou m je určitý vztah ze zadání,
- při řešení provádíme umocnění (neekvivalentní úprava), našli jsme více řešení.

Závěr, že sečná nesmí být totočna s tečnou procházející bodem A, jinak místo troúhelníku bude jen jeden bod se mi zdá v pořádku.

Doporučuji ještě více podrobně si prostudovat užití derivace funkce pro vyšetření extrému funkce. Měli bychom ještě provést ověření, zda v nalezeném bodě (podezřelém z extrému) skutečně extrém nastává.

Stačí tak na úvod? Pokud jsem něco přehledla, upřesní, prosím. Děkuji.

#29 02. 03. 2011 15:35

Tomaskocz
Reputace:   

No já si myslím, že tohle je úplně super formulace a vysvětlení :-) Jinak s tím kolegou ghostm, to řešíme spolu je to spolužák. Nemohli jsme na to přijít, hledali jsme na netu a nic jsme dokupy nedali.

Děkujeme

#30 03. 03. 2011 09:40

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ Tomaskocz:
To "a"j e tam proto, že je to poloměr kružnice: $x^2+y^2=a^2$ - ze zadání

Nikdo není dokonalý

#31 04. 03. 2011 12:40

Tomaskocz
Reputace:   

Takže příklad jsem obhájil, a odezva od učitele byla, že to není až tak zcela správné derivovat S^2 samozřejmě, že v našem případě to výjde správně, ale lepší by bylo derivovat S a né S^2 :-)

#32 04. 03. 2011 12:47

Honzc
Reputace:   248 

↑ Tomaskocz:
Však ti taky nikdo neradil, abys derivoval S^2.

#33 04. 03. 2011 17:12

jelena
Jelena

↑ Tomaskocz:, ↑ Tomaskocz: děkuji za hlášení.

↑ Honzc:

kolega Olin doporučoval na 1. str. tématu. Také v tomto tématu a zde se doporučovalo (děkuji autorům).

Také jsem to dřív nepoužívala, ale věřím doporučení a šířím dál.

Zdravím.

#34 04. 03. 2011 22:42

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Tomaskocz napsal(a):

Takže příklad jsem obhájil, a odezva od učitele byla, že to není až tak zcela správné derivovat S^2 samozřejmě, že v našem případě to výjde správně, ale lepší by bylo derivovat S a né S^2 :-)

Pokud člověk dokáže zdůvodnit, proč to "v našem případě vyjde správně", je to správná metoda :-) Je škoda, když kantor ve svých žácích ubíjí kreativitu :-)

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#35 14. 03. 2011 11:43

Tomaskocz
Reputace:   

Jasně, ještě si ten příklad zkusím vypočítat jestli bych to zvládnul i později, kdyby se mi něco vytratilo, vím kde se mám kouknout :-)

Zápatí