Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2009 23:21

sturmova
Zelenáč
Reputace:   

výpočet tepla

Kolik tepla se ušetří za týden v případě, že vhodným způsobem řízení odkalování usazovacích nádrží se zvýší sušina primárního kalu z 4,4 % na 4,8 %? Denní dávka primárního kalu do vyhnívacích nádrží původně činila 150 m3, primární kal je ohříván z 10C na 60C. Předpokládáme, že úspora tepla se týká čisté vody, která není ohřívána.

• (téma jako nevyřešené označil(a) jelena)

#2 28. 03. 2009 13:52

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: výpočet tepla

↑ sturmova:

Zdravím :-)

už dlouho jsem nepřipomínala, že toto fórum není pochodové cvičení, kam se hodí zadání a "kupředu, levá". Tak to učiním teď.

Určitě na tomto výpočtu nebude níc příliš složitého (kolega lukaszh se treba jednou zabaval vypoctem cisteni spiny :-) ale bylo by vhodné dávat odkaz na popis technolohie, jak se to prakticky provádí.

Tak nám to, prosím, doplní, pokud máš zájem.

#3 28. 03. 2009 18:19

Ivana
Reputace:   32 

↑ sturmova:
Jsem ráda za příspěvek od ↑ jelena:, ráda bych pomohla s výpočtem, který , taky si myslím nebude složitý, ale chce to k problematice něco  více napsat, aby ten, kdo chce pomoci netápal :-)

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#4 25. 03. 2011 22:46

stopped
Zelenáč
Reputace:   

↑ Ivana:

dobrý den, i přesto všechno výše uvedené, mohlo by se dané řešení nastíňit... tápu kde a jak začít.

děkuji

#5 25. 03. 2011 23:19

jelena
Jelena

↑ stopped:

Zdravím,

asi by se mohlo, pokud upřesniš technologii procesu, co je v úloze - viz odkaz.

Děkuji.

#6 26. 03. 2011 08:37 — Editoval stopped (26. 03. 2011 08:45)

stopped
Zelenáč
Reputace:   

Technologie spočívá v tom, když se zpět na začátek čistírenské linky přidá již kal(sušina) která pochází ze samotného konce, aktivovaný kal, tím se zlepší podmínky vyhnívání a ve finále vznikne efektivnější čištění. Aspoň tak to chápu já.

kal je ohříván pomocí výměníků na teplou vodu, úloha se zabývá tím kolik tepla ušetříme , když budeme mít toto efektivnější čištění

děkuji

#7 26. 03. 2011 20:55

jelena
Jelena

↑ stopped:

Děkuji, nejsou k tomuto tématu ještě nějaké standardní údaje?  Pouze z materiálu VŠB se mi nedaří domyslit celý postup.

Nevím, jak tuto část mám použit: "Předpokládáme, že úspora tepla se týká čisté vody, která není ohřívána"..

Rozuměla bych tomu tak, že v důsledku vetšího obsahu sušiny v kalu je snižena spotřeba čisté vody, kterou není třeba ohřívat, ale neumím přesně tento krok v odkazu najit.

Máš k tomuto nějaký váš materiál, případně celou sbírku, kde jsou takové úlohy? Děkuji.

Zápatí