Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2009 23:21

sturmova
Zelenáč
Reputace:   

výpočet tepla

Kolik tepla se ušetří za týden v případě, že vhodným způsobem řízení odkalování usazovacích nádrží se zvýší sušina primárního kalu z 4,4 % na 4,8 %? Denní dávka primárního kalu do vyhnívacích nádrží původně činila 150 m3, primární kal je ohříván z 10C na 60C. Předpokládáme, že úspora tepla se týká čisté vody, která není ohřívána.

• (téma jako nevyřešené označil(a) jelena)

#2 28. 03. 2009 13:52

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: výpočet tepla

↑ sturmova:

Zdravím :-)

už dlouho jsem nepřipomínala, že toto fórum není pochodové cvičení, kam se hodí zadání a "kupředu, levá". Tak to učiním teď.

Určitě na tomto výpočtu nebude níc příliš složitého (kolega lukaszh se treba jednou zabaval vypoctem cisteni spiny :-) ale bylo by vhodné dávat odkaz na popis technolohie, jak se to prakticky provádí.

Tak nám to, prosím, doplní, pokud máš zájem.

#3 28. 03. 2009 18:19

Ivana
Reputace:   32 

↑ sturmova:
Jsem ráda za příspěvek od ↑ jelena:, ráda bych pomohla s výpočtem, který , taky si myslím nebude složitý, ale chce to k problematice něco  více napsat, aby ten, kdo chce pomoci netápal :-)

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#4 25. 03. 2011 22:46

stopped
Zelenáč
Reputace:   

↑ Ivana:

dobrý den, i přesto všechno výše uvedené, mohlo by se dané řešení nastíňit... tápu kde a jak začít.

děkuji

#5 25. 03. 2011 23:19

jelena
Jelena

↑ stopped:

Zdravím,

asi by se mohlo, pokud upřesniš technologii procesu, co je v úloze - viz odkaz.

Děkuji.

#6 26. 03. 2011 08:37 — Editoval stopped (26. 03. 2011 08:45)

stopped
Zelenáč
Reputace:   

Technologie spočívá v tom, když se zpět na začátek čistírenské linky přidá již kal(sušina) která pochází ze samotného konce, aktivovaný kal, tím se zlepší podmínky vyhnívání a ve finále vznikne efektivnější čištění. Aspoň tak to chápu já.

kal je ohříván pomocí výměníků na teplou vodu, úloha se zabývá tím kolik tepla ušetříme , když budeme mít toto efektivnější čištění

děkuji

#7 26. 03. 2011 20:55

jelena
Jelena

↑ stopped:

Děkuji, nejsou k tomuto tématu ještě nějaké standardní údaje?  Pouze z materiálu VŠB se mi nedaří domyslit celý postup.

Nevím, jak tuto část mám použit: "Předpokládáme, že úspora tepla se týká čisté vody, která není ohřívána"..

Rozuměla bych tomu tak, že v důsledku vetšího obsahu sušiny v kalu je snižena spotřeba čisté vody, kterou není třeba ohřívat, ale neumím přesně tento krok v odkazu najit.

Máš k tomuto nějaký váš materiál, případně celou sbírku, kde jsou takové úlohy? Děkuji.

Zápatí