Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kolik tepla se ušetří za týden v případě, že vhodným způsobem řízení odkalování usazovacích nádrží se zvýší sušina primárního kalu z 4,4 % na 4,8 %? Denní dávka primárního kalu do vyhnívacích nádrží původně činila 150 m3, primární kal je ohříván z 10C na 60C. Předpokládáme, že úspora tepla se týká čisté vody, která není ohřívána.
↑ sturmova:
Zdravím :-)
už dlouho jsem nepřipomínala, že toto fórum není pochodové cvičení, kam se hodí zadání a "kupředu, levá". Tak to učiním teď.
Určitě na tomto výpočtu nebude níc příliš složitého (kolega lukaszh se treba jednou zabaval vypoctem cisteni spiny :-) ale bylo by vhodné dávat odkaz na popis technolohie, jak se to prakticky provádí.
Tak nám to, prosím, doplní, pokud máš zájem.
↑ sturmova:
Jsem ráda za příspěvek od ↑ jelena:, ráda bych pomohla s výpočtem, který , taky si myslím nebude složitý, ale chce to k problematice něco více napsat, aby ten, kdo chce pomoci netápal :-)
↑ stopped:
Zdravím,
asi by se mohlo, pokud upřesniš technologii procesu, co je v úloze - viz odkaz.
Děkuji.
Technologie spočívá v tom, když se zpět na začátek čistírenské linky přidá již kal(sušina) která pochází ze samotného konce, aktivovaný kal, tím se zlepší podmínky vyhnívání a ve finále vznikne efektivnější čištění. Aspoň tak to chápu já.
kal je ohříván pomocí výměníků na teplou vodu, úloha se zabývá tím kolik tepla ušetříme , když budeme mít toto efektivnější čištění
děkuji
↑ stopped:
Děkuji, nejsou k tomuto tématu ještě nějaké standardní údaje? Pouze z materiálu VŠB se mi nedaří domyslit celý postup.
Nevím, jak tuto část mám použit: "Předpokládáme, že úspora tepla se týká čisté vody, která není ohřívána"..
Rozuměla bych tomu tak, že v důsledku vetšího obsahu sušiny v kalu je snižena spotřeba čisté vody, kterou není třeba ohřívat, ale neumím přesně tento krok v odkazu najit.
Máš k tomuto nějaký váš materiál, případně celou sbírku, kde jsou takové úlohy? Děkuji.