Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 04. 2011 20:06

mancini
Reputace:   

Limita složené funkce

Ahoj, s timhle si nevim rady:

$\lim_{x\to0}\left(\frac{(a^x)^2 + (b^x)^2}{a^x + b^x}\right)^\frac{1}{x}$

Jak na složenou funkci vím, ale nedokážu se poprat s tím vnitřkem závorky. V obou logaritmech mi vznikne jak v čitateli, tak i ve jmenovateli něco limitně se blížící 2, což neumím upravit. Nedokážu z těch exponentů dostat x, abych ho vykrátil.

Můžete mě někdo kopnout, ať mě napadne řešení?

Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) mancini)

#2 05. 04. 2011 20:59

Raduse73
Reputace:   

Re: Limita složené funkce

Snad to bude jasné a k přečtení
http://www.sdilej.eu/pics/c85310c379fe7 … 108f5b.jpg

...a zkusil si použít trojčlenku? :)

#3 05. 04. 2011 21:13

mancini
Reputace:   

↑ Raduse73: diky moc ...

A existuje nejake elegantni reseni bez l'H?

#4 05. 04. 2011 21:37 — Editoval claudia (05. 04. 2011 21:59)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

snad jsem se nikde nedopustila žádné ilegality... :-)

$&\lim_{x\to0}\frac{1}{x}\ln\frac{a^{2x} + b^{2x}}{a^x + b^x}
=\\=& \lim_{x\to0}\frac{\frac{a^{2x} + b^{2x}}{a^x + b^x}-1}{x}\frac{\ln\frac{a^{2x} + b^{2x}}{a^x + b^x}}{\frac{a^{2x} + b^{2x}}{a^x + b^x}-1}
=\\=& \lim_{x\to0}\frac{\frac{a^{2x} + b^{2x}}{a^x + b^x}-1}{x}
=\\=& \lim_{x\to0}\frac{a^{2x} + b^{2x}-a^x - b^x}{x\(a^x + b^x\)}
=\\=& \lim_{x\to0}\frac{a^{2x} + b^{2x}-a^x - b^x}{x}\cdot  \lim_{x\to0}\frac{1}{a^x + b^x}
=\\=& \frac{1}{2}\lim_{x\to0}\frac{a^{2x} + b^{2x}-a^x - b^x}{x}
=\\=& \frac{1}{2}\(\lim_{x\to0}\frac{a^{2x} -a^x }{x} + \lim_{x\to0}\frac{b^{2x}- b^x}{x}\)
=\\=& \frac{1}{2}\(\lim_{x\to0}a^x \cdot\lim_{x\to0}\frac{a^{x} - 1 }{x} + \lim_{x\to0}b^x \cdot\lim_{x\to0}\frac{b^{x} -1 }{x}\)
=\\=& \frac{1}{2}\(\lim_{x\to0}\frac{a^{x} - 1 }{x} + \lim_{x\to0}\frac{b^{x} -1 }{x}\)
=\\=& \frac{1}{2}\(\ln a + \ln b\)
$

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#5 05. 04. 2011 22:09 — Editoval OiBobik (05. 04. 2011 22:11)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

↑ claudia:

snad jsem se nikde nedopustila žádné ilegality... :-)

Jenom drobné, nepodstatné (píšu to jen proto, že náhodou jsem tu samou věc udělal na písemce o pololetí a zároveň se pokusil na toto reagovat, tak jsem to na tom chtěl vypíchnout):

Poznámka se týká úpravy následujícího:

$\lim_{x\to0}\frac{\frac{a^{2x} + b^{2x}}{a^x + b^x}-1}{x}\frac{\ln\frac{a^{2x} + b^{2x}}{a^x + b^x}}{\frac{a^{2x} + b^{2x}}{a^x + b^x}-1}$

Použilo se věty o limitě složené funkce - verzi (P) (vnitřní funkce na nějakém okolí 0 nenabývá hodnoty své limity, tedy 0) můžeme předem zavrhnout, protože jinak bychom museli dlouze diskutovat, jaké ony parametry a, b musí být, aby

$\frac{a^{2x} + b^{2x}}{a^x + b^x}-1 \neq 0$ ... např. pro a=b=1 to zřejmě neplatí

Musíme tedy sáhnout po variantě (S)(vnější funkce v 0 spojitá) - ovšem to musíme uvážit ne funkci $\frac{ln(1+y)}{y}$, nýbrž

$f(y) =&\frac{ln(1+y)}{y}\text{ pro }y \neq 0 \\ =&\lim_{y\to 0}\frac{ln(1+y)}{y}=1\text{ pro }y=0$

Tedy dodefinovat danou funkci v 0 její limitou. Ta už je i spojitá v bodě 0 a můžeme "legálně" použít VLSF(S). ; ))

Možná je to jenom nimrání se v detailech a možná si to všechno uvědomuješ, v tom případě se nezlob, ale přišlo mi zajímavé natolik, aby to alespoň stálo za zmínku.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#6 05. 04. 2011 22:31

mancini
Reputace:   

↑ claudia:

jsem debil, ze jsem se snazil asi petkrat pracovat ruzne s citatelem a jmenovatelem zvlast, zkousel jsem vnitrek zavorky rozlozit na dva zlomky, ale nevim, proc me nenapadlo s tou hruzou v zavorce pracovat takhle :-(

diky moc

#7 05. 04. 2011 22:51 — Editoval claudia (05. 04. 2011 22:52)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

↑ OiBobik:

Myslím, že je to velmi precizně osvětleno :-) (A velmi přesně jsi uhodl, kterou podmínku se mi nechtělo příliš podrobně ověřovat O:-)

↑ mancini:

Z toho si nic nedělej. To se stává každému.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

Zápatí