Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Shalinka:
Ahoj, po jaké úpravě? nechceš sem hodit i původní příklad? Nezdá se, že by to mělo nějaké hezké reálné kořeny.
↑ Shalinka:
Zdravím, úloha z prvního příspěvku se mi nezdá, že by nějak hezky vyšla (jak komentoval i kolega ↑ OiBobik:) - jak vyšla, pokud není tajné? Děkuji.
Toto zadání jsem (proloženo úklidem :-) nakonec přepsala tak (ale šlo mi to pomalu, spíš nešlo, než šlo):

teď by to šlo upravit na součin atd.
Třeba někdo z kolegů navrhne pohodlnější rozklad. Děkuji.
↑ byk7:
já to jen zkouším (dlouhodobý cvik ještě mám, ale systém asi žádný). Třeba - dokud milý kolega Ondřej neřekl, že se mám dívat i na rozklad absolutního členu, tak jsem to snad ani nevěděla. Myslím, že tady řekl, od té doby se mi situace zjednodušila.
tak zkouším nebotak.
Ale kolegyňka mluví o substituci, proto bych spíš čekala reciprokou rovnici a nic nevidím, co by k tomu vedlo. Tady mi rozklad šel opravdu špatně.
↑ jelena: ne není, já ho počítala na tom stejném papíře a blbě jsem si napsala zadání :), pak už to vyšlo normálně x na čtvrtou a pak na druhou, takže šla krásně udělat substituce, ale tady ten příklad jsme řešili ve dvou lidech a prostě na žádnou substituci jsme nemohli přijít a toto se nijak neupravovalo a je to přímo zadání
↑ Shalinka:
Pozrite na stroj, ako to doriešil ...
Ináč, Jelena - poklona za ten rozklad ...
↑ Dana1: :-) hezký stroj (ale vodní vysavač by mi byl milejší - bohužel nevyšla na mne řada, tak to mám jinak - pomocí hadru a kýblu, ale nevadí :-)
Zdravím, Dano, a děkuji.
Z této úpravy
už dostanu rozklad, ze kterého najdu stejné řešení jako stroj.
atd.
Ale:
1) žádnou substituci neumím navrhnout, jen převod na součinový tvar, jediné, co by souviselo se substituci - úprava na čtverec zde
- odsud je řešení v reál. číslech, co má stroj. Druhá závorka nemá řešení v R.
2) v 1. příspěvku kolegyňka má rovnici, která je údajně špatně zapsána a nakonec řešila jinou rovnici, kde problém nebyl a která byla řešena substituci). Ale nechce se podělit o zadání k příspěvku 1.