Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
vím, že tu je už spostu příkladů na Taylorův polynom, ale stále se nemohu dopočítat výsledku.
Mé zadání zní:
Pomoci taylorova polynomu stupne 2 vhodne zvolene funkce v bode, ktery ma celociselne
souradnice a je ze vech takovych bodu nejblize bodu, v nemz chcemem pocitat hodnotu
priblizne vypocitejte exp(0.3)/9.15^(1/2)
Postup:
Xo = 0
Yo = 9
derivace:
x: e^x / (y^(1/2)) .....................[0,9] ... 1/3
y: e^x * 2 * (y^(1/2)) ...............[0,9] ... 6
xx: e^x / (y^(1/2)) ...................[0,9] ... 1/3
yy: - (e^x) * (4*(y^(3/2)) .........[0,9] ... -108
xy: e^x * 2 * (y^(1/2)) .............[0,9] ... 6
delty x, y:
X-Xo = 0,3 - 0 = 0,3
Y-Yo = 9,15 - 9 = 0,15
a nyní přichází kámen úrazu:
mám vzorec 
za
dosazuji 1/3, 6, 1/3, -108, 6
za
dosazuji 0,3 a 0,15
a za u?
Já počítala přes vzorec PDF (výsledek 307/100 = 3,07) což není ani břibližně stejná hodnota jako tady Strojově
... také když jsem podle tohoto vzorce zkoušela vypočítat tento příklad Odkaz , u kterého znám výsleek, nevyšlo mi to stejně
---------------
Může mi prosím někdo poradit, co mám tedy dosadit místo "u" nebo rozepsat dosazení do jiného vzorce? Už si vážně nevím rady..
Díky,
Vendy
↑ wendelin9:
Pokud se nepletu, derivace podle y je špatně. Dál jsem to nečetl.
↑ wendelin9:
To sis mohla zkontrolovat sama ve Wolframu, viz tady. Až na to že jsi to neuzávorkovala (což by bývalo bylo vhodné) je to dobře.
Ten vzorec vypadá dost divně, spíš bych se řídil tímhle (to je to co máš v jedné z těch prezentací). Pak už to vyjde krásně (když si opravíš ty derivace podle y).
Jinak ten dotaz "co mám dosadit za u" ukazuje, že tomu vůbec nerozumíš (nebo minimálně nechápeš tu notaci). Symbol
je potřeba brát jako celek, který znamená "parciální derivace funkce u podle x" - a ještě by se tam mohlo doplnit "vyčíslená v bodě [0,9]". Možná méně matoucí zápis by byl
.
↑ wendelin9:
Nebylo mým záměrem znít povýšeně, ale vysvětlit ti to. Samozřejmě jsem ten druhý odstavec nemusel vůbec psát, a jen ti říct: "oprav si derivace a najdi správný vzorec". Pak bys téma uzavřela, ale co znamená to u bys pořád nevěděla. Teď to víš.
Stránky: 1