Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je dany pravidelny stvorboky ihlan ABCDV , kde AB=a , vyska ma dlzku 'v'
Urcte: A) odchylku priamok AV a DV
B) ochylku priamky AV od roviny ABC
C) odchylku priamky VS (stred AC) od roviny BCV , kde S je stred uhlopricky AC
D) vzdialenost bodu A od priamky CV

A) Stačí si načrtnout stěnu ADV, výšku tohoto rovnoramenného trojúhelníku získáš Pythagorovou větou za použití a, v (náčrtek napoví líp, než já)
B) úhel změříš na rovině AVC (zase rovnoramenný trojúhelník, podstavu získáš pro změnu Pythagorovou větou)
C) zde je potřeba měřit na rovině VSR, kde R je střed BC (jo a uvědom si, že S je střed podstavy jehlanu - jen abys to viděl)
D) jako v B) uvážit rovnoramenný troj. AVC, když si to načrtneš, neměl by být problém
... ono jako obecně je asi lepší si to pořádně namalovat a vidíš : ))

↑ Grum:
Fajn, když toto víš i beze mě, příště to napiš, napiš i to své odvození a napiš, co ti nevychází, ne jenom zadání příkladu. (viz pravidla)
Udělej to tedy alespoň teď.
↑ Grum:
Zdravím,
prošla jsem Tvá témata, bohužel opravdu, jak poukazuje kolega ↑ OiBobik:, pravidla nedodržuješ (úvodní příspěvek tohoto tématu se zdá být i editován tak, že původní text a navazující příspěvky už ztrácejí smysl).
Není možné, že nevychází vůběc nic. Pracuješ pouze s rovnoramenným nebo pravoúhlým trojúhelníkem. V zápisu řešení budou jen data ze zadání (tedy a, v).
Je zde i funkce "Upload obrázku", můžeš své návrhy umístit i ve formě přehledného obrázku např. z Malování.
Prosím tedy o řádné dodržení pravidel a o větší vstřicnost vůči kolegům. Děkuji.
↑ Grum:
děkuji, řešení k a) se mi nezdá v pořádku. V trojúhelníku AVD můžeš stanovit polovinu úhlu odchylky přímek AV, DV z pravoúhlého trojúhelníku AXV, kde X je střed strany AD.
Můžeš používat obrázky odsud, například.
-----------------------------
řešení k b) - v pořádku.
-----------------------------
Velikost úhlu můžeš zapisovat и jako 
Tak ja ti to vysvetlim :) Mame vysku 'v' , bod kde sa pretinaju uhlopricky 'X' , stred strany AD je 'O' .... Zoberem si trojuholnik OXV ... Pomocou pytagorovej vety zistim dlzku OV to mi vyslo
potom som si dal
cize protilahla ku prilahlej [myslim alphou uhol pri bode V] cize
z toho mi po upravach vyslo
A este som zabudol poznamenat ze nakonci som to vynasobil dvojkou lebo som vypocital len polku uhla ...
↑ Grum: :-) děkuji
dlžka OV

nakonci som to vynasobil dvojkou lebo som vypocital len polku uhla ...
To se nepodaří, jelikož
není totež jako 
Pochopila jsem všechno, co jsi mně chtěl vysvětlit?
Děkuji.
Dakujem velmi pekne :) Ja som to zle odmocnim , ja som odmocnil pri pytagorovej vete dvojclen a to som nemohol :) .... A s tg si to zle pochopila ... ja som to nespravil tak ... Vlastne ked mas ten
tak len potom prehodis na druhu stranu 2ku a vide mi konecny vysledok A-cka ....
nie?
↑ Grum: :-) není za co.
1. Nemohl odmocnit.
2. Nemohl násobit 2 - stačí porovnat tg pro úhly 30 a 60 stupňů - odkaz.
A´t se to s pomocí kolegů podaří dořešit. Už nemám čas.
------------------------------------
Chtěla jsem především poukázat, že požadavek pravidel o předvedení vlastního (býtˇchybného) postupu má smysl. V tom má kolega ↑ OiBobik: naprostou pravdu.
↑ Grum:
vypočteš
, potom
, až odsud
.
Pokud jste arctg nebrali, tak můžeš používat kosinovu větu pro celý trojúhelník AVD (třeba dopočíst stranu AV, kterou stejně potřebuješ).
Bohužel, opravdu nemám čas.

↑ Grum:
Jde o to, že u tohoto příkladu je snazší vypočítat
(resp. jeho tangens) a poté zkrátka výsledek vynásobit dvěma - to odpovídá onomu zápisu ↑ jeleny:
(možná jste zvyklí psát místo arctg něco jako
- to ale už není podstatné, toto je určitě pěkný výsledek)