Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím...
Zadání je: Je dána kružnice k: x^2 + y^2 -6x +24y +53 = 0. Určete její střed a poloměr. Dále určete rovnice všech tečen kružnice k, které procházejí bodem A[9;4].
Takže, podle mne by se to mělo počítat pomocí poláry, jen při výpočtu mi začaly vycházet naprosto šílená čísla. Myslím, že tam chybu nemám - i když je to asi jediné logické vysvětlení. Výpočet není úplný, ale i přesto bych byl rád za kontrolu...
zkus http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=196171#p196171 . Bohuzel tvuj postup vypoctu polary je pro me nejakej neznamej, treba ti opravi tvuj postup nekdo jiny.
↑ Bawler:
Nestačilo by chápat průnik tečny s kružnicí jako soustavu rovnic s parametrem, přejít ke kvadratické rovnici a položit D=0?

↑ Bawler:
Mě ta poslední rovnice vychází:
Z této rovnice zjištíš x-ové souřadnice průsečíku poláry a kružnice (tečných bodů)
Dopočítáš - y-ové souřadnice
Nakonec určíš rovnice tečen, jako přímek procházejících bodem A a těmi průsečíky(tečnýni body)
Přesto to nevychází moc pěkně (což ale není překvapivé)